Aj o tom bolo niekoľko nezabudnuteľných stretnutí Loreny Vasquez – pojmu vo svete bartendingu a ultra-prémiových spiritov s mladou generáciou barmanov, ktorú v dňoch …. zorganizovali Italmarket Slovakia a tím The Barlab za ktorým stoja úspešný barmani Tony Velich a Miroslav Telehanič.
Lorena Vasquez, ktorá už niekoľko desaťročí inšpiruje nové generácie barmanov po celom svete zavítala na Slovensko po ôsmich rokoch, aby sa s nimi podelila o svoje bohaté znalosti, um a majstrovstvo vo svete destilátov, ale aj o nezhasiteľnú lásku k svojej práci a túžbe objavovať stále nové veci, ktoré ju podľa jej vlastných slov dostali tam, kde je dnes.
Aj jej pričinením je dnes rum Zacapa považovaný mnohými za nejlepší na svete. Spirit, fermentovaný z čistého panenského medu z cukrovej trstiny mal pôvodne iba lokálne ambície. No chýry o jeho kvalite sa šírili tak rýchlo, že čoskoro bol žiadaný po celej Guatemale a začal prekračovať aj hranice krajiny.
Dopočula sa o ňom aj mladá Nikaragujčanka Lorena Vasquez, ktorá prišla do Guatemaly krátko po svojej dvadsiatke. Jej prirodzená túžba po excelentnosti a talent objavovať a miešať nové chute ju priviedli až do distilérky Zacapa. Dovtedy prísne mužský svet sa postupne musel skloniť pred Loreninou húževnatosťou, dokonalou precíznosťou a odvahou prekračovať vo svete rumu a jeho chutí nové hranice.
Lorena Vasquez je master-blenderkou prestížnej značky už neuveriteľných 38 rokov, pod jej taktovkou vzišli z „kuchyne“ destilérky také rumové poklady ako Zacapa 23 Solera Gran Reserva, Zacapa XO či Zacapa Edicion Negra. Kam príde, tam Lorena odovzdáva ďalej nielen množstvo vzácnych vedomostí a informácií z histórie a technológie výroby rumu, no inšpiruje aj svojou oddanosťou a vášňou pre to, čo robí.
Vraví, že svoju pozíciu neberie ako prácu, ale ako poslanie a touto filozofiou chce „nakaziť“ aj ďalšie, nastávajúce generácie. Presvedčiť sa o tom mohli aj mladí barmani na niekoľkých výnimočných stretnutiach s Lorenou Vasquez v Bratislave, kde ju mohli naživo obdivovať pri práci, počúvať príbehy jej osobné aj rumu Zacapa, nechať sa inšpirovať jej prístupom a ochutnávať tie najlepšie rumoné drinky.
Stretnutie v bratislavskom Fach Bistro patrilo predovšetkým food- pairingu. Okrem zaujímavého rozprávania o Zacape pripravil chef Matej Tuhý skvelé 5-chodové menu, snúbiace sa dokonale s výnimočným guatemalským rumom.
Počas master-classu v Mirror Bare sme sa mohli ponoriť do tajov výroby a histórie tejto slávnej značky, a degustovať delikátne Zacapa 23 a Zacapa XO.
Výnimočný večer v Sky Bare „meet and greet“ sa niesol v znamení uvoľnenej spontánnej diskusie s exkluzívnou možnosťou položiť Lorene otázky. Záver dňa opäť patril Mirror Baru, kde Evica Domonji – náš žiarivý ženský zjav barmanskej scény a víťazka 10. ročníka slovenského kola World Diageo Class Competition miešala originálne drinky so Zacapou a len podčiarkla vzácnosť ženských atribútov v dnešním barmanskom svete.
„Sme radi, že aj na Slovensku sa taký kvalitný rum ako Zacapa stáva stále obľúbenejšou značkou,“ potvrdil za organizátorov Lukáš Gašparík z Italmarketu Slovakia. „A ešte radšej, ak môžeme takto osobne sprostredkovať mladým barmanom stretnutie s osobou, ktorá za touto dlhoročnou kvalitou pevne stojí. Lorena je stelesnením toho, že vášeň, odvaha a cit pre detail dokáže akúkoľvek prácu povýšiť na skutočné majstrovstvo a veríme, že týmto prístupom dokázala ´nakaziť´ všetkých, ktorí na tieto výnimočné stretnutia s ňou prišli a pretavia to do svojej práce v baroch po Slovensku.“