StoryEditor

Energeticky efektívne riešenia od SSE: v kúpeľoch aj na streche výrobnej haly

04.12.2023, 00:00

Projekty energetickej efektívnosti sú zaujímavé svojou kombináciou progresívnosti použitých technológií a mierou úspor energie, ktorú sa vďaka ich nasadeniu darí dosahovať. V posledných rokoch sa čoraz častejšie skloňuje téma dostupnosti energie, riadeného obmedzovania spotreby, povinnej miery úspor či energetickej nezávislosti, projekty energetickej efektívnosti naberajú na význame ešte viac. Potenciál úspor energie takýchto riešení je totiž enormný.

Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE) – ako tradičný a spoľahlivý dodávateľ elektrickej energie a plynu so 100-ročnou históriou – sa problematike energetickej efektívnosti venuje dlhodobo. Silné kompetencie a bohaté skúsenosti SSE v tejto oblasti potvrdzujú dosiaľ realizované projekty energetickej efektívnosti. Tie pre väčšie firmy či samosprávy ráta SSE v stovkách, pre domácnosti a menšie spoločnosti dokonca v tisíckach. Hoci domácnosti sú prirodzene početnejšie, práve projekty pre veľkoodberateľov sú často výnimočné – svojím rozsahom, zameraním, špecifickými požiadavkami, zložitými podmienkami realizácie, výsledkami.

Medzi zaujímavé realizácie projektov energetickej efektívnosti z dielne Stredoslovenskej energetiky patrí dodanie kogeneračných jednotiek pre známe slovenské kúpele a inštalácia fotovoltických zdrojov elektriny pre belgického výrobcu hydraulických plošín.

Fotovoltika – príspevok k energetickej sebestačnosti

Belgický výrobca hydraulických plošín – spoločnosť DHOLLANDIA CENTRAL EUROPE, ktorá má svoj výrobný závod v Predmieri, je známa svojím silným zameraním na environmentálne témy. Vo výrobe používa najlepšie dostupné technológie na elimináciu vplyvov na životné prostredie, využíva dažďovú vodu, ako jedna z prvých firiem na Slovensku používa flotilu firemných vozidiel – elektromobilov. V súlade s tým sa spoločnosť minulý rok rozhodla inštalovať na strechách dvoch svojich výrobných hál fotovoltický zdroj elektriny. Ako dlhodobý zákazník SSE si DHOLLANDIA za partnera pre tento projekt vybrala svojho dodávateľa elektriny. „Pre spoločnosť Dhollandia sme realizovali na dvoch výrobných halách výstavbu fotovoltického systému s výkonom 2 x 500 kWp. I napriek tomu, že sa fotovoltické panely nachádzajú na strechách dvoch budov, ide o jeden prepojený systém, ktorý si náš zákazník spravuje ako celok. Keďže ide o celkom nový zdroj, nemôžeme hovoriť o znižovaní energetickej náročnosti, skôr o určitej miere energetickej sebestačnosti. Platí však, že to, čo fotovoltika vyrobí, spoločnosť Dhollandia aj spotrebuje, a teda o toľko menej elektriny musí nakúpiť. Výnimku tvoria prebytky, ktoré vzniknú v čase, keď je výroba pozastavená (víkendy, celozávodná dovolenka, technologické odstávky). V tomto čase spoločnosť síce nemá pre elektrinu získanú z fotovoltiky využitie, má však možnosť tieto vyrobené prebytky energie odpredať práve našej spoločnosti, vďaka čomu si môže skrátiť čas  návratnosti svojej investície,“ ozrejmuje Patrik Vicenec, riaditeľ sekcie Predaj B2B zákazníkom. Návratnosť investície v tomto prípade nepresahuje päť rokov.

O spokojnosti zákazníka s realizovaným riešením vypovedá fakt, že po skúsenosti s prvou etapou zadala spoločnosť Dhollandia Stredoslovenskej energetike požiadavku na výstavbu ďalšieho fotovoltického zdroja s výkonom 2 MWp (2. etapa) a aktuálne sa ukončuje výstavba poslednej časti s výkonom ďalších 2,5 MWp (3. etapa). Pôjde tak o jednu z najväčších inštalácií fotovoltiky na Slovensku za posledné roky.

image
SSE

Kogeneračné jednotky – špičková technológia na výrobu energie a tepla

Jedny z najznámejších a najnavštevovanejších kúpeľov na Slovensku sú skvelým príkladom, ako využiť moderné technológie na znižovanie nákladov na energiu. Široké využitie tepla na ohrev vody pre kúpeľných hostí v Dudinciach sa priam núka na implementáciu kogeneračných jednotiek, ktorých poslaním je výroba elektrickej energie zo zemného plynu. Ich pridanou hodnotou je okrem energie aj veľké množstvo tepla, ktoré sa produkuje pri ich prevádzke. Napojením na existujúcu sústavu vykurovania sa Stredoslovenskej energetike úspešne podarilo pomôcť Kúpeľom Dudince využiť vzniknuté odpadové teplo a čiastočne nahradiť plynové kotly.

Technická špecifikácia návrhu kogeneračných jednotiek vychádzala z profilového merania spotreby elektriny. Výkon 2 x 130 kW bol navrhnutý tak, aby zariadenie v maximálnom množstve dodávalo elektrinu pre kúpele Dudince a plne rešpektovalo požiadavky Stredoslovenskej distribučnej, a. s., ako prevádzkovateľa distribučnej sústavy. Tento návrh zabezpečuje efektívnu výrobu elektrickej energie a tepla pri optimálnych investičných nákladoch, pričom jeho životnosť a prevádzka sa predpokladá na približne 20 rokov. Stredoslovenská energetika navrhla preto ako riešenie paralelnú spoluprácu kogeneračných jednotiek s verejnou sieťou, čo predstavovalo vzhľadom na tvrdosť zdrojov najvýhodnejší variant.

Rozhodnutiu Kúpeľov Dudince so začatím inštalácie predchádzalo meranie hlučnosti kogeneračných jednotiek, keďže práve hlučnosť bola pre ich rozhodnutie kľúčová. Prioritou bolo zachovanie pokojnej a relaxačnej atmosféry kúpeľov a aj z toho dôvodu bola zvolená technológia špeciálne odhlučnená a zároveň stavebne oddelená tak, aby vizuálne splynula s prostredím.

„Ekonomickej návratnosti celého projektu výrazne pomáha aj dlhodobý kontrakt na dodávku plynu, ktorú podpísalo vedenie kúpeľov ešte za výhodné ceny v roku 2021. Zároveň stúpajúca cena elektriny, ktorú (sústava?) kogeneračných jednotiek vyrába, ešte viac otvorila nožnice a projektovaná návratnosť vyšla na 3,5 roka,“ dodáva Patrik Vicenec.

Zaujíma vás, ako môže aj vaša firma znížiť svoje náklady na energie? Energeticky efektívne riešenia Stredoslovenská energetika prispôsobí potrebám vášho podnikania, navrhne riešenie priamo na mieru a zabezpečí jeho komplexnú realizáciu. Viac na sse.sk/enef.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 14:06