Adobe Stock
StoryEditor

5 dôvodov, že povinné zmluvné poistenie vie byť viac ako len „povinná jazda“

14.12.2023, 00:00

Väčšina ľudí vníma povinné zmluvné poistenie len ako zákonom stanovenú povinnosť. Jeho výberom sa každý majiteľ auta zvyčajné zaoberá raz ročne. Kým niekto len akceptuje návrh poistnej zmluvy od aktuálnej poisťovne, iný každý rok pátra a porovnáva rôzne produkty. Poradíme vám, prečo by ste pri výbere PZP mali prihliadať aj na iné parametre ako len cenu.

  1. Pýtajte sa na pripoistenia

Povinné zmluvné poistenie musí mať uzatvorené každý majiteľ motorového vozidla. Zjednodušene povedané, PZP kryje všetky škody, ktoré môžete spôsobiť na majetku alebo zdraví iných vodičov. Na druhej strane dnes už PZP poskytuje aj možnosť lepšej ochrany vlastného auta, a to formou pripoistení. „Určite odporúčam, aby ste pri uzatváraní PZP pozerali predovšetkým na pripoistenia a doplnkové služby. Správne zvolené PZP totiž v kritickej situácii môže pomôcť aj vám ako poistenému,“ vysvetľuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia z KOMUNÁLNEJ poisťovne a pokračuje: „Pripoistenia predstavujú možnosť lepšej ochrany vášho vlastného vozidla. Oceníte ich v prípadoch, kedy vám vznikne škoda a jej náhradu si nie je možné nárokovať z PZP iného vodiča. Najčastejšie to býva poškodenie čelného skla, stret so zverou či dokonca krádež alebo lúpež vášho vozidla,“ vysvetľuje špecialista na neživotné poistenie.

  1. Kvalitné PZP ako „malé“ havarijné poistenie

Keďže povinné zmluvné poistenie kryje iba zodpovednosť za škody spôsobené iným subjektom, je vhodné si k nemu uzatvoriť aj havarijné poistenie. Majitelia starších vozidiel, ktorí kvôli veku auta túto možnosť nezvažujú, môžu práve vďaka spomínaným pripoisteniam lepšie ochrániť aj svoje vlastné vozidlo. „Samozrejme, pripoistenia k PZP nepredstavujú plnohodnotnú alternatívu havarijného poistenia, ale určite dokážu výrazne pomôcť. Len pri zrážke so zverou predstavuje priemerná výška škody 3 000 eur, ktoré by ste bez pripoistenia museli uhradiť z vlastnej peňaženky. Pripoistenie škôd spôsobených stretom so zvieraťom môžete mať už za 20 eur ročne,“ dodáva D. Zemánek.

  1. Pomoc na cestách

Súčasťou kvalitného PZP bývajú aj tzv. asistenčné služby, na ktoré boli donedávna vodiči zvyknutí len pri havarijnom poistení. Tie vám môžu výrazne zjednodušiť situáciu nielen v prípade nehody, ale aj poruchy vozidla. „Naši klienti majú k dispozícii aj tzv. ponehodovú asistenciu. To znamená, že ak  zaviníte nehodu, zabezpečíme obhliadku vášho vozidla, vypočítame predbežnú výšku nákladov na jeho opravu a odporučíme zmluvný servis. V prípade väčších škôd zhodnotíme, či je pre vás oprava rentabilná, prípadne určíme zostatkovú hodnotu vozidla po totálnej škode,“ vymenúva D. Zemánek.  Škodovú udalosť je potrebné nahlásiť do poisťovne čo najskôr, pričom tak možno urobiť aj prostredníctvom mobilnej aplikácie KOMUNÁLNA poisťovňa. V aplikácii možno zároveň sledovať aktuálny stav riešenia poistnej udalosti.

  1. Ide to aj online

V dnešnej dobe je štandardom uzatvárať poistenie online. To platí aj v prípade PZP, pri ktorom nie je nutná osobná návšteva pobočky. Pri výpočte poistenia stačí do tzv. kalkulačky zadať iba „ešpézetku“, teda evidenčné číslo vozidla. Všetky potrebné údaje o vozidle systém automaticky načíta sám. „Najskôr si vyberiete z dvoch základných balíkov a v ďalšom kroku zvolíte pripoistenie rozšírených asistenčných služieb alebo pridáte vybrané pripoistenia. Pri každom poistení je zrozumiteľne uvedený limit poistného krytia a výška spoluúčasti,“ hovorí D. Zemánek. Výhodou je, že uzatvorenie PZP online šetrí váš čas – celý proces vám nezaberie viac ako štyri minúty. „Následne vám príde do schránky e-mail s príkazom na úhradu, ktorú môžete zrealizovať aj cez QR kód. V momente zaplatenia je vaše PZP platné.“

  1. O benefity neprídete

Mnoho vodičov od uzatvorenia online PZP odrádzajú pochybnosti, či im kalkulačka ponúkne rovnako dobré riešenie ako „živý“ obchodník. Či neprídu o zľavy a bonusy. „V prípade PZP online kalkulačka naozaj plne nahradí osobné stretnutie. Rovnako tak platí, že aj pri uzatvorení PZP online vám pri nákupe pripoistení poskytneme zľavu až do 10 %, ako benefit pridáme bezplatné poistenie úrazu a batožiny a tiež započítame bonus za bezškodový priebeh. Takže neprídete o žiadnu z výhod a poistenie uzatvoríte z pohodlia vášho domova,“ uzatvára D. Zemánek.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 01:57