StoryEditor

Najdrahšia slovenská whisky je predaná: Fľašu vydražili za takmer 1 700 eur

11.01.2024, 00:00

Za jednou z najlepších whisky v Európe nemusíme chodiť ďaleko. Vyrába sa totiž priamo na Slovensku v Hniezdnom a jej zberateľské edície sú hodné stoviek eur. Tú najdrahšiu – osemročnú Nestville Whisky Master Blender 2017 8yopočas Vianoc vydražili za neuveriteľných 1680 eur.

Príbeh prvej slovenskej whisky sa pritom začal písať už pred niekoľkými storočiami. Remeslo liehovarníctva v regióne pretrvalo dodnes aj v podobe Nestville Whisky, ktorá sa vyrába v Hniezdnom.

Hniezdne sa, mimochodom, stalo aj inšpiráciou pre jej názov – v angličtine ide o slová nest ako hniezdo a ville od slova village, čo znamená dedina. Ornament znázorňujúci bocianie hniezdo pritom nájdete na každej fľaši.

image
Nestville

8 rokov čakania stálo za to

Nestville Whisky sa dostala na trh v júni 2012 a od roku 2015 sa začali predávať aj limitované edície určené milovníkom kvalitnej whisky a zberateľom. Práve z jednej z takýchto limitovaných edícií pochádza aj najdrahšia vydražená whisky na Slovensku. Z archívnych zásob totiž vybrali 8-ročnú Nestville Whisky Master Blender 2017 8yo.

Ide o prvú zo špeciálnej Master Blender edície a získala si nielen srdcia fajnšmekrov, ktorí si na obľúbenom alkohole pochutnávajú v pohodlí domova, ale aj uznávaných odborníkov. Zložitý proces zrenia bol totiž premyslený do posledného detailu.

Európska whisky roka zo Slovenska

Okrem spôsobu destilácie či sladu, z ktorého sa whisky vyrába, je pri vzniku jantárovej tekutiny dôležité aj to, v čom zreje. Sudy z dubového dreva sú špeciálne vyberané, vypaľované a pripravované. V prípade tejto limitovanej edície zmiešali destilát zo štyroch dubových sudov najlepších výrobných šarží z archívnych sudov, ktoré boli naplnené na zrenie v roku 2008 a 2009.

Whisky v sudoch zrela celých osem rokov a výsledok naplnil, či skôr prekonal očakávania. Dôkazom je aj názor celosvetovo uznávaného znalca a kritika whisky Jima Murrayho. Ten Nestville Whisky Master Blender 2017 8yo v roku 2019 vyhlásil vo svojej knihe Whisky Bible za európsku whisky roka. Z možných sto bodov jej udelil 95,5 a po uvedení na trh sa táto limitovaná edícia okamžite rozpredala.

image
Nestville

Fľaša za takmer 1 700 eur

Niekoľko fliaš z tejto edície si však, samozrejme, výrobca nechal. Jednu z nich ponúkol pred Vianocami priaznivcom tohto alkoholu a dal im ešte jednu šancu pridať unikátnu fľašu do svojej zbierky. Získať ju mohli v online aukcii, pričom vyvolávacia cena bola 400 eur.

Víťazný dražiteľ nakoniec za túto fľašu zaplatil až 1680 eur, pričom časť sumy putovala na dobročinné účely. Táto dražba je ďalším dôkazom toho, že Nestville Whisky Master Blender Collection je dnes významnou zberateľskou edíciou a je pravdepodobné, že cena jednotlivých fliaš bude ďalej rásť. V Nestville Distillery pritom s aukciami zrejme nekončia a záujemcom časom ponúknu ďalšie fľaše, ktoré už nikde inde nenájdu.

ZISTITE VIAC O NESTVILLE WHISKY

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 14:25