StoryEditor

Za nesplnené daňové povinnosti hrozia vysoké sankcie. Neohrozte svoje podnikanie

16.01.2024, 00:00

Podnikatelia i živnostníci pozor. Dátum daňových priznaní sa nezadržateľne blíži.

1. Aké nové daňové povinnosti čakajú v tomto roku dôchodcov či dohodárov?  

Niektorí spomedzi týchto daňovníkov dane platiť nemusia. Kedy a za akých podmienok sú bez tejto povinnosti? A kedy sa daňové priznanie týka už aj ich? Na termíny a hraničné sumy vás v spolupráci s odborníkmi upozorníme v našej poradni. ​

2. Ako na dane autorov a dohodárov?  

Ak ste v roku 2023 mali príjem, musíte túto skutočnosť zapracovať v daňovom priznaní. Kedy a kto tak musí urobiť a čo všetko musí spísať? Poradíme vám aj to, ako postupovať pri vyplnení a podaní daňového tlačiva. 

3. Čo sa mení v účtovníctve v roku 2024? 

Fyzická alebo právnická osoba, ktorá v rámci podnikania využíva motorové vozidlo, si môže do daňových výdavkov uplatniť aj výdavky na spotrebované pohonné látky. Ako správne postupovať?  

4. Triky ako si znížiť dane. 

Ako si legálne optimalizovať svoje dane? Čo všetko si môžete dať do nákladov, aby ste na dani zbytočne nepreplácali? Čo sa ešte dá spraviť na poslednú chvíľu, ak je vyčíslená suma dane privysoká? 

5. Čo sa v tomto roku mení v daňových tlačivách? 

Fyzické i právnické osoby pozor. V daňových tlačivách typ A aj B nastávajú v tomto roku zmeny. Ktorých uvádzaných položiek sa to týka? Ako správne vyplniť daňové tlačivo fyzickej i právnickej osoby? Čo treba uviesť v tom-ktorom riadku a ktoré sa vás netýkajú vôbec? Prinesieme vám aj návod, ako si daňové povinnosti odložiť či opraviť. 

Na všetky tieto ale aj iné otázky vám v spolupráci s odborníkmi poradíme v našom pravidelnom daňovom seriáli, ktorý pokračuje vo februári a marci. Každý deň od pondelka do piatka vám prinesieme dôležité informácie o zmenách i pravidlách v daniach aj účtovníctve.   

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 16:13