StoryEditor

Deviataci si podávajú prihlášky na stredné školy. Vyberajú si školy s duálnym vzdelávaním

02.02.2024, 00:00

„Rozhodla som sa pre duál v oblasti obchodu, o ktorom som počula v deviatom ročníku,“ hovorí o svojej ceste za vzdelávaním Aneta Lovičková, minuloročná maturantka a dnes zástupkyňa vedúcej v predajni dm v Piešťanoch: „V tom štúdiu som sa naozaj našla, bola to doslova radosť. Mali sme týždeň školu a týždeň prax, vymieňali sme si so spolužiakmi skúsenosti, ktoré sme nadobudli v rámci workshopov, bolo to veľmi inšpiratívne.“ Spoločnosť dm drogerie markt sa rozvoju duálneho vzdelávania venuje už viac než 12 rokov.

V tomto školskom roku 2023-2024 študuje duálne vzdelávanie s dm 134 študentov stredných odborných škôl z toho 32 prvákov. V odboroch Obchodný pracovník a Predavač vzdelávajú inštruktori budúcich absolventov pre prácu v predajni. Tretím je odbor Obchodná akadémia. Pripravuje študentov na pôsobenie v centrále spoločnosti. „Chýbajúca kvalifikovaná pracovná sila je primárnym dôvodom toho, prečo venujeme duálu toľko pozornosti. V intenzívnej spolupráci so školami sa snažíme nastaviť vzdelávacie procesy tak, aby sme každého absolventa maximálne dokázali pripraviť pre prácu v dm. A to sa nám darí. Prax ukazuje, že absolvent dm duálneho vzdelávania je hneď po nástupe do práce plnohodnotným spolupracovníkom,“ konštatuje Marcel Blaščák manažér duálneho vzdelávania zodpovedný za spoluprácu so školami a inštitúciami, dm drogerie markt.

image
dm drogerie markt

Istota pracovného miesta

„Keď ste inštruktorkou, ste študentom akoby „druhou mamou“. Prvák je v čase nástupu na predajňu mladučký a aj keď postupne dospieva, tak je stále ešte dieťa. Prechádza rôznymi náladami, zmenami. A individuálny prístup, na ktorý dbáme, je to, čo vytvára ten osobný vzťah a  priestor medzi inštruktorom a študentom. Táto práca nie je len o vzdelávaní, ale aj o praktickom prístupe k nim,“ konštatuje Mária Mikušová, niekdajšia inštruktorka a teraz regionálna manažérka v dm drogerie markt.

Viacero spoločností má vo svojich študijných plánoch odborné vzdelávanie, no prioritou dm drogerie makt je zážitkové vzdelávanie a starostlivosť o duševné zdravie žiakov.

„Absolvovala som workshop Ako rozvíjať svoje JA a ten mi veľmi pomohol. Predstavili sme si na ňom viaceré zaujímavé techniky a osvojili rôzne zručnosti ako napríklad kritické myslenie, prácu s emóciami, tvorenie zdravých vzťahov, posilňovanie sebadôvery a uvedomenie si vlastnej sebahodnoty,“ hovorí študentka Martina Pavelková, odbor Obchodný pracovník, 4. ročník dm drogerie markt a pokračuje: Čo ma na duálnom vzdelávaní najviac napĺňa? Keď dokážem v predajni zákazníkovi poradiť. Ešte viac som šťastná, keď sa vráti a povie, že mu moja rada skutočne pomohla. Tento rok mi pribudne aj prax pri pokladni a na to sa veľmi teším. Som zaradená do pracovného kolektívu a nemám strach nastúpiť po škole do práce, pretože to bude pre mňa už prirodzené prostredie. Každá skúsenosť či workshop ma formuje a pripravuje do praxe. Skvelé je, že mám hneď po škole istotu pracovného miesta.“

Ako vnímajú študenti odbor Obchodný pracovník:

 

Ako vnímajú študenti odbor Obchodná akadémia:

 

Benefity duálneho štúdia

Chceli by ste pre svojho ôsmaka či deviataka kvalitné a praktické štúdium využiteľné v praktickom svete, ktoré by bolo vo vašich finančných možnostiach? Tieto plusy prináša dm drogerie markt:

*Finančná nezávislosť

Každý študent má nárok na finančnú odmenu vo výške 3,20 - 3,80 eur/hod za účasť na praxi aj na vzdelávacích a rozvojových aktivitách - až 2600 eur za školský rok.

*Preplácanie nákladov

Cestovanie, stravu a bývanie platí spoločnosť dm drogerie markt. Študent tak môže ušetriť až 700 eur každý školský rok.

*Pracovné oblečenie

Aj pracovné oblečenie majú študenti k dispozícii zadarmo.

*Vzdelávacie aktivity

Študenti dostávajú firemné, vzdelávacie a rozvojové aktivity doslova na predpis.

*Certifikovaní odborníci

Štúdium prebieha pod dohľadom najväčších kapacít v odbore.

*Garantovaná pracovná ponuka

Po úspešnom ukončení školy dm garantuje pracovnú ponuku. Každý dostane možnosť rozbehnúť kariéru s dm-kou.

Zoznam škôl a postup, ako sa prihlásiť na štúdium duálneho vzdelávania nájdete na: www.dm-dual.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 06:16