StoryEditor

Michal Kasana z WOOD & Co: Ako vyskladať investičné portfólio v roku 2024?

21.03.2024, 00:00

Investujte naďalej do profesionálne spravovaných realitných fondov a nenechajte si ujsť ešte stále výnosné dlhopisy. Investorom radí Michal Kasana, Wealth Management Director z investičnej spoločnosti WOOD & Company. Ak je správne zvolená stratégia, výraznejšie zásahy do portfólia v porovnaní s predchádzajúcim obdobím neodporúča.

REALITNÉ FONDY: 35%

Je investovanie do realitných fondov aj v tomto roku bezpečnou a zaujímavou príležitosťou?

Investovanie do realít považujem naďalej za zmysluplné. Zodpovedne a profesionálne spravovaný realitný fond dokáže vo viac ako 5 ročnom horizonte priniesť výnos 8-10%. Riziko straty kapitálu je pri realitných fondoch väčšinou výrazne nižšie ako pri iných investičných aktívach s porovnateľným výnosom.

Dôležité je venovať pozornosť výberu fondu so správnou stratégiou. Okrem dôležitých ukazovateľov predchádzajúcej výkonnosti fondu odporúčam pozrieť sa aj na ďalšie faktory, ako napríklad obsadenosť budov, miera diverzifikácie nájomcov či zadlženosť. Investor by sa mal snažiť získať aspoň približnú informáciu o dobe platnosti úverových sadzieb, ktoré tvoria náklad fondu.

Osobne dôverujem fondom, ktoré investujú do kancelárskych budov v hlavných mestách v regióne strednej Európy. Vzhľadom k tomu, že ponuka v tomto segmente sa zrejme nebude v blízkej dobe rozširovať, môžeme očakávať rast obsadenosti aj cien nájomného.

Moja pozornosť smeruje aj k obchodným centrám, kde rovnako neočakávam rast ďalšej ponuky. Kvalitne spravované nehnuteľnosti v dobrých lokalitách majú preto v realitnom portfóliu svoje pevné miesto. Atraktívne môžu byť aj investície do developmentu logistiky, ktoré môžu priniesť zaujímavé výnosy.

image

Investičné portfólio Michala Kasanu

WOOD & Co

DLHOPISY: 25-30%

Budú výnosy z dlhopisov aj naďalej atraktívne?

Investície do dlhopisov prinášajú v súčasnosti zaujímavé výnosy, nebude to však už dlho trvať. Úrokové sadzby sa po období rýchleho rastu aktuálne dlhšie držia na rovnakej úrovni a budú postupne klesať. Prvé zníženie očakávam už na jeseň, najneskôr koncom roka.

Investorom preto odporúčam nastaviť si podiel investícií do dlhopisov až do 30%, aby si pri predpokladanom vývoji zabezpečili vysoký fixný výnos. Potenciál priniesť vyšší výnos majú korporátne dlhopisy. Tu je však veľmi dôležité urobiť si „domácu úlohu“ a dôkladne sa pozrieť na to, kto je emitentom. Klaďte si otázky ohľadom histórie danej spoločnosti a jej predchádzajúcich emisií, zistite si, aké je jej finančné zdravie a miera zadlženosti, a tiež na aký účel budú peniaze z dlhopisov použité.

AKCIE: 20-25%

Investovať do individuálnych akcií alebo radšej do indexov?

Individuálne akciové tituly sú najmä pre skúsenejších investorov, a ani tým nemusia vždy priniesť očakávaný výnos. Odporúčam preto zamerať sa viac na indexy. Vo svojom portfóliu dlhodobo využívam index S&P 500, ktorý v uplynulom období investorov pozitívne prekvapil. Takisto dôverujem titulu, ktorý zastrešuje stratégiu investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffeta. Tá aktuálne „sedí“ na miliardách USD v hotovosti, čo môže byť predzvesťou zaujímavého diania v blízkej budúcnosti. 

ALTERNATÍVNE INVESTÍCIE A HOTOVOSŤ: do 15%

Ako vyberať zaujímavé projekty v oblasti rozvoja rezidenčného bývania?

Odporúčam pozerať sa na také lokality, ktoré sú už vybudované a dopĺňajú sa o nové objemy bytov, nie na holé polia mimo miest. Takisto je dôležité si overiť, kedy budú bytové jednotky z týchto projektov dodávané na trh – odporúčam rok 2026 a neskôr. 

Z alternatívnych investícií sú pre mňa stále zaujímavé krypto a blockchain. Z krypto aktív sa stáva štandardné finančné aktívum, keďže mu začali veriť aj bežní etablovaní hráči.

Dlhodobo tvrdím, že „cash is king“ a za mňa by hotovosť mala tvoriť 10% portfólia. Ak vám však na stály komfort pri všetkých vašich potrebách postačuje iba 5% hotovosti, je to v poriadku. 

Viac o produktoch WOOD & Company nájdete na wood.sk. S investovaním sa spája riziko, obráťte sa preto na odborníkov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
10. apríl 2024 00:14