StoryEditor

Špeciálna príloha o pôde a majetku. Takto získate jedinečné rady a tipy

17.04.2024, 00:00

Vlastníte časť poľnohospodárskej pôdy? Alebo si chcete prenajať parcelu na farmárčenie? Aj týmto témam sa budeme venovať v seriáli HN o pôde a majetku.

1. Ako pripraviť zmluvu na pôdu, ktorá prejde katastrom?

Do kúpnej zmluvy na pozemok musíte dať údaje, ktoré zodpovedajú tým z evidencie katastra. Ďalšie tipy vám prinesú prílohy HN.

2. Ako prebieha proces sceľovania pôdy?

Ak nechcete čakať na komplexné pozemkové úpravy, ktoré sú už aj tak v omeškaní, môžete sa ako vlastníci susediacich rozdrobených parciel spoločne dohodnúť na tých jednoduchých. Špeciál o pôde vysvetlí viac.

3. Aká musí byť odborná spôsobilosť zhotoviteľa stavby podľa novej právnej úpravy?

Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon o výstavbe, ktorý prináša rozsiahlu reformu v oblasti územného plánovania a výstavby. HN zisťovali detaily, s ktorými sa podelia s vami.

4. Aké sú pravidlá pri prenájme pôdy?

Poľnohospodárska pôda sa dá v Európskej únii prenajať najlacnejšie práve na Slovensku. Viac zistíte v špeciálnej prílohe.

5. Kde sa registrovať pri prevodoch pozemkov?

Slovenský pozemkový fond zvýšil transparentnosť pri prevode vlastníckeho práva a práva správy k nehnuteľnostiam v jeho správe a nakladaní.

Na tieto i ďalšie otázky ohľadne pôdy a majetku vám odpovieme v spolupráci s odborníkmi v pravidelnom jarnom seriáli v tlačených HN s názvom Pôda a majetok

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
17. apríl 2024 00:11