StoryEditor

Ekonomický analytik: Oživenie trhu s nehnuteľnosťami prichádza. Ako najlepšie zhodnotiť investíciu?

24.05.2024, 00:00

Väčšina realitných kancelárií signalizuje oživovanie trhu s nehnuteľnosťami a rast dopytu po rezidenčných nehnuteľnostiach najmä v Bratislave a okolí. Oficiálne štatistiky Národnej banky Slovenska takisto naznačujú, že korekcia cien sa zastavuje a ceny môžu začať opäť rásť. Práve teraz sa trh môže nachádzať na pomyselnom bode odrazu, kedy má ich kúpa spravidla najvyššiu návratnosť. Ako si vybrať dobrú investičnú nehnuteľnosť?

Cenu si držia nehnuteľnosti v centre

Minuloročný pokles cien predstavoval približne 10-percentnú korekciu, ktorá prišla po dlhšom období dynamického dvojciferného rastu, ktoré trh „prehriali“. Podľa ekonomického analytika J&T Banky Stanislava Pánisa navyše neklesali rovnomerne, no v závislosti od lokality. „Menej klesali ceny nehnuteľností na západe krajiny na čele s Bratislavou ako na východe, kde sa miestami blížili k 20 percentám,“ vysvetľuje.

Aj v rámci hlavného mesta boli cenové výkyvy rozdielne. „Luxusnejšie veľkometrážne nehnuteľnosti v prestížnych lokalitách, ktoré sú kupované často hotovostne, boli zasiahnuté percentuálne nižšími výkyvmi cien a dokázali si celkom dobre držať svoju hodnotu. Nie sú natoľko citlivé na zmenu úrokových sadzieb či nominálnych miezd,“ pokračuje analytik J&T Banky.

Predpoklad rastu cien má viacero dôvodov

Faktorov podporujúcich stúpanie cien nehnuteľností vidí hneď niekoľko. „Prvým je dynamický rast nominálnych miezd pri rekordne silnom trhu práce (nielen) na Slovensku. Druhým je zastavenie rastu cien peňazí v ekonomike pri ustupujúcej inflácii a predpoklad určitého poklesu úrokových sadzieb s tým, ako bude menová politika postupne uvoľňovaná,“ myslí si Stanislav Pánis.

Tieto dva faktory by podľa neho mali znamenať zlepšovanie dostupnosti bývania a zvýšenie dopytu po nehnuteľnostiach. Pozitívne bude na dopyt pôsobiť pokles miery neistoty v ekonomike pri odznievaní viacerých protivetrov na čele s drahými energiami a zrýchlenie hospodárskeho rastu. „Navyše zastavenie poklesu cien nehnuteľností bude znamenať, že mnohí potenciálni kupujúci prestanú takticky vyčkávať, špeciálne keď ich tlačí potreba bývať.“

Ako kúpiť s istotou návratnosti?

Podobne ako akcie, aj nehnuteľnosti je najlepšie kupovať v čase, keď sú „dole“. Najmä investori, ktorých netlačí potreba bývania, no chcú zhodnotiť svoje prostriedky, môžu správnym výberom investície výrazne zhodnotiť svoje prostriedky. Analytik J&T Banky hovorí, že rozhodovať by sa mali podľa adresy.

„Kľúčovým kritériom je lokalita, lokalita a ešte raz lokalita. Ideálne v centre krajských miest či najlepšie toho hlavného s dobrou dostupnosťou a občianskou vybavenosťou, čo vytvára veľký potenciál na prenájom, s ktorým nie je problém ani počas ekonomických turbulencií,“ hovorí Stanislav Pánis.  Za účelom úspory nákladov na energie či prípadné opravy by malo podľa neho ísť o nehnuteľnosti v novostavbách s vysokou kvalitou vyhotovenia alebo novo rekonštruované.

image

Downtown Yards

JTRE

Kvalitné novostavby v centre

Spomínané benefity v sebe spája nový projekt Downtown Yards nachádzajúci sa v srdci nového centra Bratislavy. Jeden z najväčších slovenských developerov, spoločnosť J&T Real Estate, predstavila bývanie v londýnskom štandarde, ktoré v sebe spája zeleň, občiansku vyabvenosť a kvalitné mestské prostredie. Do 30.6. navyše ponúka developer možnosť predpredaja za zvýhodnené ceny. Takáto forma investície môže podľa Stanislava Pánisa priniesť ešte vyššiu mieru zhodnotenia.

„Kupovanie ešte nepostavenej nehnuteľnosti na bývanie ‚z papiera‘ sa oplatí predovšetkým v časoch predpokladaného ekonomického oživenia pri prognóze zlepšovania sa dopytu po bývaní, čo vytvára potenciál zaujímavého zhodnotenia. To očakávame práve v nasledujúcom období. Mimoriadne dôležité je v takomto prípade dbať na kredibilitu developera,“ uzatvára ekonomický analytik J&T Banky.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. jún 2024 02:29