StoryEditor

Víťazi OFFICE ROKA pretavili do praxe všestrannosť a flexibilitu

30.05.2024, 00:00

Titul Absolútny víťaz 8. ročníka OFFICE ROKA, ktorá hodnotí pracovné prostredie, získali kancelárie spoločnosti Immocap. Víťaz je jedným z viacerých nájomníkov vo vlastnej budove. Premyslene a kreatívne skĺbil showroom s pracovným a komunitným priestorom na mieru pre svoj tím. Prestížnu súťaž OFFICE ROKA organizuje realitno-poradenská spoločnosť CBRE Slovensko.

Postupný návrat zamestnancov do kancelárií spôsobuje opätovné prehodnocovanie ich vzťahu k pracovisku a zároveň redefiníciu zmyslu kancelárií samotných. Ukazuje sa, že tie najúspešnejšie pracoviská sú vytvárané tak, aby boli z pohľadu využiteľnosti variabilné a z pohľadu zamestnancov príjemné, pohodlné a domácke. „Priestory Absolútneho víťaza OFFICE ROKA 2023 Immocap sú sofistikovane jednoduché a funkčné. Menší, ale stabilný tím ľudí, má v nových kanceláriách personalizované typy sedenia, výškovo nastaviteľné stoly, osvetlenie pracovných dosiek a ďalšie vybavenie, ktoré zamestnanci aj reálne využívajú. Jednotlivé tímy sú rozmiestnené tak, aby spolu susedili tie, ktoré spolu najčastejšie interagujú. Srdcom pracovnej časti je komunitná kuchynka s viacerými typmi sedenia, video a audio technológiami,“ povedal pri príležitosti oceňovania víťazov Peter Gróf, porotca a riaditeľ oddelenia Workplace stratégií, CBRE Slovensko.

image
OFFICE ROKA

Prakticky všetci finalisti súťaže si do nových priestorov priniesli aj časť nábytku a vybavenia z predošlých kancelárií, čo je v súlade s trendom re-use. Dôraz sa kladie aj na  vysokú mieru personalizácie. Ľudia si môžu dotvoriť priestory podľa seba, nápismi, vzormi, výberom mien zasadačiek a často aj prenesením kvetov, obrazov, fotiek rodiny alebo vybavenia, na ktoré sú zvyknutí.  Jeden zo zamestnancov Immocap si napríklad do nových kancelárií presťahoval starú pohovku, ktorá na prvý pohľad nezapadá do koncepcie interiéru, ale má hlbší význam z pohľadu hodnôt a DNA firmy. Bude takáto úroveň personalizácie nový trend?

Víťazi súťaže OFFICE ROKA 2023

ABSOLÚTNY VÍŤAZ OFFICE ROKA 2023

image
OFFICE ROKA

Absolútny víťaz Immocap má multifunkčný priestor pre zamestnancov aj pre zákazníkov

Slnečný interiér je citlivo a prakticky rozdelený na dve hlavné zóny. Prízemie je uvítacou zónou pre návštevy a stretnutia s partnermi či zákazníkmi. Dômyselne rozvrhnutá dispozícia v priestore s vysokou svetlou výškou ponúka zasadačky pre veľké pracovné stretnutia, ako aj pre komorné rozhovory medzi štyrmi očami. Steny zdobia na mieru vytvorené impresionistické obrazy. Komfort a   atmosféra domova vládne predajnému miestu a nechýba tu ani detský kútik. Druhá, pracovná zóna na poschodí, je prepojená s uvítacou zónou schodiskom s kovovou knižnicou na mieru, ktorá symbolizuje a odkazuje na pôvodnú fasádu budovy Istropolis. Nevšedný je akustický strop s podobným vzorom v spoločných priestoroch, ktorý je vyhotovený aj z recyklovaných materiálov. V univerzálnom a rôznorodým spôsobom využiteľnom priestore nájdu zamestnanci miesta na prácu aj oddych. Či už v akustických telefónnych búdkach, pri stolnom futbale alebo v „nap room“.

„Plusom priestorov je otvorenosť a transparentnosť. Do uvítacej časti kancelárií a showroomu, je možné vstúpiť viacerými rôznymi vchodmi, dvomi priamo z ulice. Ďalšie dva vchody sú z výťahov. Teda zamestnanci, ktorí sa pohybujú aj na stavbách, využívajú na vstup do kancelárie separátny vchod, aby sa zachoval čistý „obývačkový“ charakter priestorov. Verejne prístupné časti a priestory pre zamestnancov sú pritom obsahovo aj materiálovo vyvážené. Útulnosť zvyšujú aj záclony a závesy a ďalšie akustické prvky vplývajú na akustický komfort. V kanceláriách je zakomponované množstvo dreva a nechýba tu ani živá zeleň,“ komentoval priestory porotca Ing. arch. Lukáš Kordík, Ateliér GutGut a Ateliér Kordík.

ZDRAVÁ KANCELÁRIA

image
OFFICE ROKA

Víťaz kategórie, GoodRequest, má zdravú kanceláriu so živou zelenou stenou v zdravej budove

Cieľom IT spoločnosti bolo vytvoriť kanceláriu, ústredie, ktoré spája dizajn, technológie a ľudí. V budove, z ktorej je nádherný výhľad na mesto a okolie, vytvorila zdravé a udržateľné prostredie. Koncept interiéru je kombináciou zemitých farieb doplnených drevom, kobercami a eleganciou skla. Dominantou vchodu je logo vsadené v zelenej stene zo živých kvetov, na ktoré nadväzuje zasadačka a jedáleň. Obe sa dajú prepojiť alebo oddeliť mobilnou priečkou. V priestore sú ďalšie rastliny a rôzne typy sedenia. Všadeprítomné sú tu hodnoty a vzory, ale aj navigačné prvky. Každá zasadačka je v inej farbe, napríklad hrejivá žltá, energizujúca oranžová či upokojujúca modrá a sú v nich farebne ladené obrazy od lokálnych umelkýň. Nechýbajú tu prvky podporujúce wellbeing zamestnancov, ako kuchynka s jedlom a snackmi, stolný futbal, vyklápacia posteľ pre kolegov, ktorí cestujú a potrebujú si na chvíľu oddýchnuť, standing desk s chodiacim pásom alebo stena s fotografiami z firemných aktivít. Dôležitou súčasťou je aj Open Space, ktorý slúži ako centrum pre kolegov pracujúcich dištančne, GoodRequest Academy alebo iné vzdelávacie iniciatívy pre IT talenty.

„Dvojročný projekt relokácie do nových priestorov sa odrazil v množstve riešení, ktoré zohľadňujú zdravie a komfort náročných zamestnancov pracujúcich v IT sektore. Ich požiadavky a potreby boli vypočuté a zohľadnené pri tvorbe kancelárií. Priestory pôsobia ľudsky a prívetivo. Disponujú živou zelenou stenou a dostatkom slnečného svetla, ktoré si môžu ľudia regulovať. Zamestnanci majú prístup aj na zelenú strechu s lavičkami, fontánou a výhľadom na Žilinu,“ uviedol porotca Mgr. Michal Matloň, psychológ architektúry, theLivingCore.

KANCELÁRIA AKO DNA FIRMY

image
OFFICE ROKA

Víťaz kategórie, Slovenské elektrárne a.s., má priestory popretkávané odkazmi na technológie, históriu a kultúru spoločnosti

Priestor odráža identitu a kultúru firmy. Dizajn je charakteristický symbolickým prepojením priemyselných priestorov elektrární s kanceláriami. Autentické sú grafické polepy stien na jadre každého poschodia budovy. Sú vytvorené z originálov ručne rysovaných technických výkresov elektrární. V interiéri sú aj ďalšie artefakty vyrobené z pôvodných materiálov zo strojov a zariadení z týchto závodov: motívy jadrového paliva, tlakovej nádoby reaktora, turbíny, aj efekt vodnej hladiny. V interiéri sa opakuje geometrický tvar šesťuholníka. Srdcom nového riaditeľstva je vstupná časť najvyššieho poschodia s výhľadmi na Bratislavu a Dunaj a s prepojením na pobytovú terasu. Spája sa tu návštevnícka zóna s recepciou a zasadačkami. Ostatné poschodia kombinujú otvorené a uzavreté kancelárie doplnené malými zasadačkami aj tichými pracovnými zónami s vegetáciou a relax zónami. Presťahovaním centrály do budovy s certifikátom BREEAM Outstanding sa pre spoločnosť začala nová kapitola existencie.

 „Zjavné odkazy aj tvarovo-dizajnové ponášky na „core business“ spoločnosti sú votkané prakticky vo všetkých priestoroch. Od repliky tyče z reaktoru v zasadačke, až po pôvodný telefón Tesla na stene. Najhmatateľnejšie a najviac koncentrované sú atribúty firemnej DNA na komunitnom poschodí s terasou, ktoré slúži všetkým zamestnancom. Keďže tretinovým vlastníkom firmy je stále Slovenská republika, je pozitívne, že i štátna správa kladie dôraz na kvalitné pracovné prostredie,“ konštatovala porotkyňa prof. Ing. Veronika Kotradyová, PhD., pedagogička, výskumníčka a projektová manažérka, Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave.

INOVATÍVNA KANCELÁRIA

image
OFFICE ROKA

Víťaz kategórie, Kistler Bratislava s.r.o., má priestor, ktorý podporuje dialóg, kreativitu a spoluprácu

Návrh architektov pre švajčiarsku spoločnosť bol vnímaný ako príležitosť zmeniť formálny pracovný priestor na kvalitné pracovisko s uvoľnenou atmosférou, otvorené ako pre vedeckú verejnosť, tak aj pre zamestnancov. Spoločnosť sa totiž zaoberá vývojom a výrobou senzorov a meracích technológií pre rôzne priemyselné aplikácie. V súlade s aktuálnym trendom architekti vytvorili „home-like-feeling office“ s laboratóriami. Výsledkom je útulné pracovné prostredie, ktoré dokáže pružne reagovať na potreby tímov a zabezpečiť komfort pre prácu a inovácie. Priestorový koncept založený na otvorenosti je čitateľný už od vstupu. Prostredie podporuje dialóg a spoluprácu na všetkých úrovniach, napríklad aj tým, že dvere do kancelárie manažmentu sú stále otvorené a zamestnanci sem môžu kedykoľvek vstúpiť. Zámerne sú situované v strede priestorov, v blízkosti vchodu do kancelárií a komunitnej kuchyne.

„Komunikácia tímov je umocnená aj tým, že namiesto množstva dverí sú tu akustické závesy. Takmer každú kanceláriu je pritom možné pohyblivými stenami rozdeliť tak, aby to vyhovovalo práci tímov s meniacim sa počtom členov. Inovatívne sú riešené spoločné priestory, najmä komunitná kuchynka s pódiom. Určite musím zmieniť aj kvalitné konferenčné systémy a technológie. Oceňujem, že riaditeľ firmy nemá samostatnú kanceláriu, ale zdieľa ju s manažmentom. Na chodbách sú v stenách šikovne vložené výrobníky sódy. Viacero inovatívnych prvkov je daných budovou ako takou, keďže ako jediná na Slovensku disponuje certifikátom LEED Zero Carbon,“ uviedla porotkyňa Mgr. Milena Bobeková, PhD., majiteľka a konateľka ALPE Euroservice s.r.o.®

„V mene celého tímu CBRE Slovensko všetkým víťazom srdečne gratulujem! Istotne budú vzorom a príkladom pre novo vznikajúce kancelárie. Mimoriadne poďakovanie patrí za podporu partnerom súťaže, spoločnostiam Bavaris, Narbutas, Nespresso, WOOD Real Estate a XAL. Srdečná vďaka patrí odbornej porote a všetkým nominovaným, projektantom a architektom, developerom a investorom, ktorým záleží na kultivácii pracovného prostredia,“ poďakoval počas odovzdávania cien Tomáš Hegedűš, generálny riaditeľ, CBRE Slovensko.

Fotografie a ďalšie informácie o finalistoch a víťazoch OFFICE ROKA 2023 sú dostupné na stránke https://www.officeroka.sk a budú zverejnené na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Ak vás zaujíma téma pracovného prostredia a najnovšie trendy, navštívte pripravovanú konferenciu OFFICE ROKA, ktorej program nájdete na stránke: https://www.officeroka.sk/konferenciaofficeroka

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
13. október 2024 08:26