StoryEditor

Ktorú stavbu musíte ohlásiť? Aké povinnosti máte, ak pracujete na dôchodku? Odpovede nájdete tu

03.06.2024, 00:00

Hospodárske noviny v spolupráci s odborníkmi pre vás pripravujú letný seriál plný poradenstva z oblastí, ktoré sa týkajú majetku, zdravia i dôchodkov.

1. Dedenie 

Prevod majetku sa riadi legislatívou. Čo je potrebné dodržať, ak plánujete spísať testament? Predaj, kúpa, avšak aj dedenie nehnuteľnosti sú spojené s množstvom ďalších povinností. Alternatívou je aj darovanie, ktoré rovnako upravuje Občiansky zákonník.

2. Majetok 

Máte záujem postaviť si pri dome prístrešok či altánok? Musíte sa držať týchto vecí. Drobnú stavbu musíte ohlásiť na stavebnom úrade. Musí dodržať isté normy. Aké su to a na čo ešte treba myslieť?

3. ŤZP 

Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? Vaše údaje budú uvedené v dvoch jazykoch. Výmena bude bezplatná. Mohli by ste ich využiť napríklad pri cestovaní verejnou dopravou.

4. Dôchodcovia 

Nechce sa vám ísť do penzie? Môžete získať viaceré bonusy. Dôchodca môže na základe dohody zarobiť najviac 200 eur. Čo ak ju presiahne? Aké ďalšie príjmy môže poberať?

5. Pôda 

Kto môže užívať pôdu, ako ju získať a čo je potrebné vydokladovať? Slovenský pozemkový fond prenajíma nehnuteľnosti na poľnohospodárske účely podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. K žiadosti o nájomnú zmluvu budete potrebovať overený výpis z Obchodného registra.​

Predplaťte si náš letný seriál 2024 a nepremeškajte možnosť dozvedieť sa všetko vašich vlastníckych právach, o zľavách pre seniorov či o tom, ako môžete s pôdou nakladať i vy. 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. október 2024 05:09