StoryEditor

Lucron začína s výstavbou projektu Rakyta v Devínskej Novej Vsi

07.06.2024, 00:00

Spoločnosť Lucron získala stavebné povolenie na nový projekt rodinného bývania Rakyta v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a v priebehu júna začne v partnerstve s Across Group s výstavbou prvého zo 6 bytových domov. Prvá etapa Rakyty zahŕňa spolu šesť malopodlažných bytových domov s celkovým počtom 322 bytových jednotiek, ktoré postupne vyrastú na pozemku s rozlohou 28-tisíc m2.

 „Projekt Rakyta bude poskytovať komunitné bývanie rodinného typu v 1- až 4-izbových bytoch v malopodlažných domoch, obklopených množstvom zelene a kvalitnými verejnými priestormi. Všetky byty sme naprojektovali s premyslenými dispozíciami a vysokou kvalitou štandardu tak, aby sa v nich obyvatelia cítili skutočne doma. K dispozícii sú aj terasové byty a byty s predzáhradkami. V príprave sme si dali záležať aj na vonkajších priestoroch, kde počítame hneď od začiatku so vzrastlou zeleňou. Významný dôraz kladieme na životné prostredie a pripravili sme početné zelené riešenia,“ hovorí Matej Privrel, manažér projektu zo spoločnosti Lucron.  Projekt Rakyta vzniká v partnerskej spolupráci so skupinou Across, ktorá je v roli finančného investora.

image

Rakyta - Prva etapa 

Lucron

Urbanizmus Rakyty stavia na blízkosti prírody, prepojeniach a rozpoznateľnej identite

Autormi masterplanu Rakyty sú architekti a urbanisti z oceňovaného španielskeho štúdia Arenas Basabe Palacios, v spolupráci s bratislavskou architektonickou kanceláriou MoroczTacovsky, rakúskymi krajinnými architektami Yewo a ďalšími poprednými slovenskými inžiniermi. Ich návrh uspel ako víťazný v medzinárodnej súťaži v konkurencii tímov z 9 európskych krajín.

Tím z Arenas Basabe Palacios vyzdvihol na Rakyte najmä jedinečnú polohu a blízkosť prírody. Ich ambíciou je, aby mala celá štvrť svoju jasnú a zreteľnú identitu, definovanú prírodnými prvkami, priestorom a atmosférou.

„Plánované územie má však značný rozsah, čo nás priviedlo k myšlienke odlíšiť v rámci neho šesť špecifických častí tak, aby každá z nich získala svoju vlastnú, jedinečnú identitu. Každá z týchto „mikroštvrtí“ bude definovaná najmä odlišnou charakteristikou krajiny, ktorá zachováva už existujúce prírodné prvky a začleňuje ich do novej mestskej štruktúry,“ vysvetľuje Luis Palacios Labrador z Arenas Basabe Palacios. Jednotlivé mikroštvrte budú postupne predstavené verejnosti.

Centrum budúcej štvrte Rakyta bude ľahko dostupné pešo alebo autobusom a budú ho tvoriť dve prepojené námestia s obchodmi, supermarketom, kaviarňami, školou a priestormi pre šport. „Náš návrh predpokladá vznik zelenej, rozmanitej a živej štvrte, ktorá by sa pre mnohých ľudí mohla stať ideálnym domovom. Aj keď sa my sami seba pýtame, ktoré miesto v Rakyte bude podľa nás najlepšie na bývanie, aj v našom ateliéri sa stretneme s množstvom názorov. Myslíme si, že to najlepšie vypovedá o tom, že v Rakyte bude množstvo rozmanitých oblastí s vysokou priestorovou kvalitou.“

image

Urbanizmus budúcej štvrte Rakyta

Lucron

Už prvá etapa Rakyty ponúkne vysoký štandard a veľké množstvo ekologických riešení

Rakyta vyrastá v novej lokalite v Devínskej Novej Vsi s dobrou dopravnou dostupnosťou a v blízkosti kvalitnej občianskej vybavenosti. Prvá etapa prinesie spolu šesť malopodlažných bytových domov s celkovým počtom 322 bytových jednotiek, ktoré postupne vyrastú na pozemku s rozlohou 28-tisíc m2. Autormi architektonického návrhu prvej etapy je slovenský ateliér Sadovsky & Architects.

image

Rakyta – 1. etapa

Lucron

Už v prvej etape projekt počíta s celým radom ekologických riešení. Všetky bytové domy budú mať zelené strechy kombinované s fotovoltickými panelmi na ekologický ohrev teplej úžitkovej vody. Rakyta bude disponovať nadštandardným množstvom zelene. V rámci prvej etapy bude vysadených 238 vzrastlých stromov s obvodom kmeňa prevažne 30 cm a zeleň bude pokrývať celkovo až 9 223 m2. Na vonkajších priestranstvách bude zároveň inštalovaných viacero systémov na zachytávanie dažďovej vody v území.

Dôležitým ekologickým riešením bolo vylúčenie plynu ako zdroja tepla, ktoré prinesie v budúcnosti významné zníženie emisií. Všetky byty budú mať v štandarde elektrické podlahové vykurovanie s možnosťou regulácie teploty v každej miestnosti, plastové okná s trojsklom a prípravu na vonkajšie tienenie. V štandarde sú aj dizajnové kúpeľne a interiér s využitím kvalitných a trvanlivých povrchových materiálov a k bytom sú naprojektované priestranné terasy a balkóny.

image

Rakyta - Prva etapa 

Lucron

Lokalita s dobrým dopravným napojením

Umiestnenie projektu v rámci Devínskej Novej Vsi umožní obyvateľom využívať bohaté možnosti na relax a trávenie voľného času v prírode. Územím tejto mestskej štvrte vedie niekoľko turistických chodníkov na Devínsku Kobylu a Sandberg s prepojením na Štefánikovu magistrálu, ako aj cyklotrasy popri rieke Morava od Kútov po Devín a do Rakúska cez Cyklomost Slobody, resp. cyklomost VysoMarch. V rámci prvej etapy Rakyty bude postavená aj prvá časť cyklotrasy, ktorá sa v budúcnosti napojí na ďalšie plánované cyklotrasy v rámci projektu.

Do centra Bratislavy sa obyvatelia novej štvrte dostanú vlakom len za 20 minút, pričom v dosahu projektu vyrastie v budúcnosti prestupný bod mestskej železnice, tzv. terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP). Cesta autobusom do centra mesta trvá 25 minút a autom 16 minút. V rámci projektu sa počíta aj s rezervou na električkovú trať.

Víziu celej štvrte Rakyta po dokončení prezentuje nasledujúca videoanimácia:

 

RAKYTA 1. etapa – fakty a čísla:

  • Počet bytových domov: 6
  • Počet bytov: 322 (1- až 4-izbové)
  • Počet parkovacích miest: 446
  • Architekti 1. etapy projektu: Sadovsky & Architects
  • Architekti masterplanu celého projektu: Arenas Basabe Palacios
  • Generálny zhotoviteľ: L-Construction s.r.o.
  • Financujúca banka projektu: VÚB
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
22. jún 2024 20:12