StoryEditor

Zahlasujte za pamiatku roka, ktorú obnovia – poznáte tohtoročných finalistov?

11.06.2024, 00:00

Aj tento rok prebieha celoslovenská súťaž Poklady Slovenska zameraná na riešenie zlého stavu množstva pamiatok v našej krajine, ktoré čakajú dlhé desaťročia na zásah reštaurátorov. Pozrite si tieto historické diela a zahlasujte, ktoré z nich získa 50-tisíc eur od Nadácie VÚB na svoju obnovu.

V úvodnej fáze hlasovacej súťaže Poklady Slovenska poslali priaznivci a správcovia pamiatok takmer 200 tipov na rozličné objekty a diela vo svojom okolí, ktoré by si zaslúžili grant na svoju záchranu. Všetky ich posúdila komisia expertov na ochranu a reštaurátorstvo pamiatok a podľa ich stavu, historickej významnosti a nárokov na obnovu odporučila deväť finalistov.

1. Sása pri Zvolene – fresky v Kostole sv. Kataríny Alexandrijskej

Pri obnove kostola sa nečakane našla ojedinelá gotická nástenná maľba – pravá freska z polovice 15. storočia. Je dielom majstra stredoeurópskeho významu, pravdepodobne z Talianska. Zreštaurovanie tejto pamiatky prispeje k zachovaniu odkazu vyspelého sakrálneho umenia obdobia gotiky na našom území.

image
Marta Foldesova

2. Trenčianske Bohuslavice – rokokový organ v Kaplnke Erdödyovského kaštieľa

Organ z Kaplnky Panny Márie z roku 1783 a je dielom významného organára Johanna Henckeleho. Unikátny je nielen tým, že je rokokový, ale aj svojím tvarom a umiestnením pripomínajúcim kazateľnicu, pretože tento zložitý hudobný nástroj býva obvykle situovaný na chóre.

image
Marta Foldesova

3. Kežmarok – vstupný portál neskorogotickej Baziliky sv. Kríža

Súčasťou prestavby baziliky bol aj pre naše územie neobvyklý kamenný vstupný portál v južnej časti chrámu. Jeho zvláštnosťou sú dva združené vstupy umiestnené do lomeného oblúku s pretínajúcimi sa prútmi vo vrchole. Po jeho oboch stranách sa vinú nápisové stuhy s letopočtom 1498, datujúcim ukončenie prestavby kostola.

image
Marta Foldesova

4. Rožňava – socha Františky Andrássyovej

Pamätník vďačnosti obyvateľov Rožňavy sa nachádza na Námestí baníkov. Manželka grófa Andrássyho bola v histórii Gemera mimoriadne obľúbená za jej dobrosrdečnosť, starostlivosť o ľudí v núdzi a prínos pre systémový rozvoj regiónu. Busta je vytesaná z bieleho carrarského mramoru, ktorý v našich klimatických podmienkach podlieha zvýšenému riziku poškodenia.

image
Marta Foldesova

5. Sliač – Kaplnka sv. Hildegardy v kúpeľnom parku

Kaplnka z 19. storočia je ojedinelým predstaviteľom sakrálnej stavby evokujúcej antickú stĺpovú architektúru. Jej súčasťou sú aj nástenné maľby významného slovenského maliara Jozefa Hanulu z 30-tych rokov 20. storočia. Kaplnka je nositeľkou urbanistických, krajinárskych, architektonických, umelecko-remeselných, výtvarných a historických pamiatkových hodnôt.

image
Marta Foldesova

6. Poprad-Stráže – neskorobarokový oltárny obraz v Kostole sv. Jána Krstiteľa

V spišskom mestečku postavili gotický kostol sv. Jána Krstiteľa. Po prestavbe vybavili interiér okolo roku 1798 hlavným oltárom v klasicizujúcom štýle neskorého baroka. Jeho ťažiskom je rozmerný oltárny obraz „Krst Krista“, ktorý vyhotovil maliar Erasmus Schrott, žiak viedenskej akadémie Jakoba Matthiasa Schmutzera.

image
Marta Foldesova

7. Rajecká Lesná – fresky na apside gotického kostola Márie Kráľovnej anjelov

Fresková výzdoba z polovice 15. storočia v exteriéri aj interiéri apsidy mariánskeho pútnického kostola bola objavená počas reštaurátorského výskumu v roku 2016. Z maliarskej výzdoby vysokej umeleckej hodnoty stredoeurópskeho významu sa zachovali fragmentárne gotické výjavy Ukrižovania. Veľmi vzácne fresky pochádzajú od talianskych majstrov.

image
Marta Foldesova

8. Banská Bystrica – odborná reprodukcia dvoch významných diel Štátnej vedeckej knižnice

Jedným z najvzácnejších diel knižnice je unikátna Biblia z roku 1555, preložená Martinom Lutherom do nemčiny. Zachovali sa iba 2 exempláre – druhý je v Cambridge. Druhým „pokladom“ je dielo „Historické a zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku“ od Mateja Bela z 18. storočia. Obe zbierky sú síce zdigitalizované, ale na výskumné účely je nevyhnutné vyhotoviť ich faksimile – reprodukciu.

image
Marta Foldesova

9. Nedožery-Brezany – stredoveké kamenné pastofórium

Pôvodne gotický kostolík sv. Heleny z 15. storočia bol v rokoch 1938-1939 rozšírený pristavaním nového kostola sv. Krista Kráľa. V stredovekej časti zostalo autenticky zachované kamenné pastofórium – schránka na uchovávanie Eucharistie. Ide o vyhĺbenú niku v stene múru svätyne, s dekoratívnym ostením, zdobenú rímsou a bočnými stĺpikmi s fiálami.

image
Marta Foldesova

Hlasovanie trvá do 15. júna

Zahlasovať za vybrané pamiatky, ktoré sú najbližšie vášmu regiónu či srdcu, máte čas do 15. júna cez túto stránku. Nájsť tu môžete aj bližšie informácie o ich histórii a stave. Reštaurovanie diela s najvyšším počtom hlasov, ktoré zafinancuje Nadácia VÚB sumou 50-tisíc eur, prebehne v druhej polovici roka.

„Zachovanie unikátnych pamiatok Slovenska považujeme za naše dlhodobé poslanie. Preto každý rok na jar prichádzame s iniciatívou, ktorá má za cieľ budovať široké povedomie o našom kultúrnom dedičstve a zvýšiť počet vzácnych, odborne zreštaurovaných objektov a diel pre naše budúce generácie. Zostava tohtoročných finalistov je opäť pestrá, rovnako ako aj dejiny regiónov Slovenska. Pozývame opäť všetkých objaviť tieto skryté poklady a dať svoj hlas tomu, ktorý si podľa nich svoju obnovu najviac zaslúži,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Jozef Kausich a dodáva, že minulý rok súťaž pritiahla záujem vyše 55-tisíc hlasujúcich zo všetkých častí Slovenska.

Iniciatívu Poklady Slovenska sprevádza každoročne aj kampaň z dielne reklamnej agentúry Triad. Kreatívci pri nej tento rok využili pokrok v generatívnych technológiách umelej inteligencie a po prvýkrát tak mohli pamiatky osloviť svojich záchrancov samé. Urobili tak chytľavou ľudovou piesňou s ideou „Nepremeškajte príležitosť vidieť ich naživo“. Spot, ktorý je okrem spevu vygenerovaný kompletne nástrojmi AI, si môžete pozrieť aj tu.

Za 20 rokov venovali na obnovu pamiatok 3,5 mil. eur

Poklady Slovenska je jediná verejná hlasovacia súťaž svojho druhu venovaná financovaniu obnovy  chátrajúcich historických objektov a umeleckých diel na Slovensku. Ide o kľúčovú iniciatívu Nadácie VÚB, ktorá sa za 20 rokov svojej histórie vyprofilovala na jedného z najväčších podporovateľov záchrany kultúrneho dedičstva na Slovensku – čo súvisí aj so strategickým zameraním talianskej materskej skupiny Intesa Sanpaolo. Nadácia doteraz prerozdelila na obnovu pamiatok cez rôzne partnerstvá a programy vrátane hlasovacej súťaže Poklady Slovenska granty v hodnote 3,5 milióna eur. Popis a lokalitu všetkých oživených pamiatok z tohto zdroja podpory nájdete aj na prehľadnej interaktívnej Mape Pokladov Slovenska.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. jún 2024 01:28