StoryEditor

Nástroj v boji proti daňovým podvodom eKasa nebude ohrozený

26.06.2024, 00:00

Systém vymyslela spoločnosť All Soft Corp už pred 10 rokmi.

Systém eKasa, ktorý od roku 2019 nepretržite zaznamenáva tržby všetkých podnikateľov na Slovensku, sa stal neoddeliteľnou súčasťou boja proti daňovým podvodom. Jeho predchodcom bola virtuálna registračná podkladnica (VRP), ktorú dodnes používajú tisíce menších podnikateľov. Zavedenie systému prispelo k výraznému zefektívneniu daňových kontrol a zvýšeniu transparentnosti finančných tokov.

image
Shutterstock

Jedným z hlavných cieľov eKasy je boj proti daňovým podvodom a s tým spojené znižovanie daňovej medzery na DPH, ktorá bola podľa finančnej správy vysoká najmä v sektoroch HORECA. Pred zavedením VRP a eKasy finančná správa odhalila používanie neautorizovaných pokladníc a falšovanie pokladničných dokladov. Napojením všetkých registračných pokladníc na centrálnu databázu finančnej správy môže štát efektívnejšie vykonávať kontroly pri podozrivých aktivitách, ako je napríklad náhly pokles tržieb.

Finančná správa má okamžite informáciu o každom predaji

Systém eKasa pracuje na jednoduchom princípe:

1. Pripojenie pokladníc: Každá registračná pokladnica v obchodoch je pripojená na systém eKasa cez internet. Keď obchodník predá tovar alebo službu, pokladnica okamžite odošle informácie o tejto transakcii do centrálneho systému finančnej správy.

2. Zaznamenávanie transakcií: Po prijatí informácie o predaji putuje informácia o vašej transakcii do systému finančnej správy, ktorý jej vygeneruje unikátny identifikačný kód. Ten dostanete vytlačený na bločku v podobe QR kódu.

3. Kontrola a transparentnosť: Finančná správa má v reálnom čase prístup k všetkým transakciám, čo jej umožňuje vykonávať efektívnejšie kontroly a minimalizovať riziko daňových podvodov, ako je nevydávanie pokladničných dokladov a falšovanie pokladničných dokladov alebo používanie neautorizovaných pokladníc.

Technológiu zabezpečuje pre štát slovenská firma All Soft Corp, ktorá s nápadom prišla už v roku 2014. Systém sa postupne zavádzal vo fázach a pre všetkých podnikateľov je od roku 2019 povinnosťou.

image
Shutterstock

eKasa prináša benefity aj podnikateľom a spotrebiteľom

Implementácia systému eKasa priniesla podnikateľom množstvo výhod. Online registračnou pokladnicou sa teraz môže stať aj počítač, tablet alebo mobilný telefón, čo výrazne rozšírilo ich možnosti. Okrem toho podnikateľom odpadla povinnosť vedenia knihy elektronickej registračnej pokladnice a denné uzávierky, zjednodušila sa administratíva a podávanie daňového priznania.

Pre spotrebiteľov eKasa priniesla vyššiu ochranu pred podvodmi. Navyše, mnoho predajcov začalo odosielať bločky e-mailom, čo chráni spotrebiteľa pred stratou alebo vyblednutím dokladov a prispieva aj k ochrane životného prostredia.

image
Shutterstock

Do systému eKasa denne pribudne 6 miliónov bločkov

Vysoké číslo pribúdajúcich pokladničných dokladov len zvýrazňuje dôležitosť a efektívnosť systému. Ten sa ukázal ako nevyhnutný pre moderný a transparentný spôsob správy finančných tokov v štáte. Kvôli ochrane štátu pred výpadkom príjmu do štátnej pokladnice je systém nutný aj podľa Jozefa Kissa, prezidenta finančnej správy.

Za systémom eKasa stojí slovenská firma All Soft Corp, ktorá ho implementovala do FRSR a neustále ho spravuje. Vo februári finančná správa podpísala so spoločnosťou All Soft Corp dodatok k zmluve o poskytovaní systému na ďalší rok.

„eKasa je len časť komplexného systému výberu daní, ktorý voláme Tax Collection suite. Naším cieľom je prispieť k tomu, aby bol štát schopný efektívne vyberať dane a utilizovať svoje zdroje tak, aby bol prínos do štátnej pokladne väčší a samotné sadzby nebude potrebné navyšovať.“ hovorí Vladimír Rovčanin, CEO All Soft Corp.

image
Shutterstock
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. september 2024 00:05