StoryEditor

Bolia vás často kríže? Potom by ste mali zmeniť tieto návyky

14.06.2024, 00:00

Bolesť krížov je jedným z najčastejších zdravotných problémov, ktorý trápi ľudí po celom svete. Podľa aktuálnych údajov je to viac ako 80 % dospelých, ktorí sa liečia pre bolesti chrbta a krížov. Dôvodom častého výskytu týchto zdravotných komplikácií je niekoľko. Asi najhoršie je, že náš chrbát je nielen počas dňa, ale aj v noci vystavený neustálemu stresu a tlaku, čo môže viesť k vzniku jeho chronických bolestí, ak sa nepríjmu preventívne opatrenia.

Ktoré zlé návyky prispievajú k neznesiteľnej bolesti krížov a treba ich z nášho života čím skôr odstrániť?

Hrbenie pri stole

Asi najčastejším dôvodom vzniku intenzívnej bolesti krížov je nesprávne držanie tela počas dňa aj noci. Pod vznik tohto stavu sa podpisuje napríklad hrbenie sa pri stole, ktoré je jedným z najčastejších zlých návykov, vedúcich k bolesti zadnej časti tela. Dlhodobé sedenie, v ktorom špecifické zakrivenie tela nie je pre organizmus prirodzené, spôsobuje v nesprávnej polohe preťaženie chrbtových svalov a ich postupné slabnutie, čo môže viesť k vzniku chronickej bolesti a zhoršeniu držania tela.

Ako to zmeniť? Zabezpečte si pracovisko, ale aj domáce sedenie, ktoré podporuje správne držanie tela. Znamená to, že vaše stoličky by mali mať nastaviteľnú výšku a opierku, ktorá podporuje prirodzenú krivku chrbtice. Ak je vaše sedenie dlhodobé, každú hodinu sa postavte a prejdite sa alebo vykonajte niekoľko jednoduchých cvičení na natiahnutie chrbta. Ak už sedíte, dbajte na to, aby ste sedeli vzpriamene s nohami pevne na zemi a s obrazovkou počítača v úrovni očí.

Spánok na zlom matraci

Nekvalitná alebo príliš stará matrac môže mať za následok nesprávnu podporu chrbtice počas spánku, čo môže viesť k stuhnutosti a bolesti krížov po prebudení.

Vyberte si preto do svojej novej manželskej postele matrac, ktorý poskytuje dostatočnú podporu a pohodlie. Tvrdosť matraca by mala byť prispôsobená vašim preferenciám a potrebám, pričom o jeho výmenu by ste sa mali postarať každých 7-10 rokov, aby sa zabezpečila optimálna podpora tela a teda najmä chrbtice počas spánku. Používajte tiež vankúše, ktoré podporujú prirodzenú polohu krčnej chrbtice a minimalizujú napätie v krížoch a uvidíte, že postupné zlepšenie vášho zdravotného stavu na seba nenechá dlho čakať.

Zdvíhanie a ťahanie ťažkých predmetov chrbtom a nie nohami

Nesprávna technika zdvíhania a ťahania ťažkých predmetov môže viesť k preťaženiu chrbtových svalov a k akútnym poraneniam. Ak ste si preto pred pár dňami objednali výkonný bojler Tatramat na ohrev teplej vody, ktorá môže v niektorých prípadoch bolesti krížov zmierniť tiež, rozhodne si dajte pozor na manipuláciu s ním počas jeho inštalácie.

Pri zdvíhaní ťažkých predmetov ohnite kolená a používajte svaly nôh, nie chrbta. Predmet držte čo najbližšie k telu. Pohybujte sa pomaly a plynulo, aby ste minimalizovali riziko zranenia. Používajte zdvíhacie pomôcky, ako sú vozíky alebo popruhy, na zníženie záťaže na chrbát.

image
LIGHTFIELD STUDIOS/Adobestock.com

Prejedanie

Nadváha komplikuje život človeka viacerými spôsobmi. Môže vám brániť v bezproblémovom prežívaní intímnych chvíľ s partnerom a použití príjemných erotických pomôcok na vzrušenie. Vyššia hmotnosť tela tiež ale zvyšuje tlak na chrbticu a môže prispievať k bolesti krížov. Tukové tkanivo navyše produkuje zápalové látky, ktoré môžu bolesť zhoršiť.

Udržiavajte si preto zdravú hmotnosť prostredníctvom vyváženej stravy a pravidelného cvičenia. V prípade potreby sa poraďte s dietológom alebo trénerom, aby ste vytvorili individuálny plán na zníženie hmotnosti.

Minimum fyzickej aktivity

Sedavý životný štýl a nedostatok fyzickej aktivity oslabujú svaly, ktoré podporujú chrbticu, čo môže viesť k bolesti krížov. Aby ste sa preto nemuseli zbavovať silnej bolesti ťažkými liekmi, skúste predísť problému praktizovaním zdravého životného štýlu, ktorého základom je pravidelná fyzická aktivita.

Zapojte do svojej rutiny opakované cvičenie, ktoré posilňuje chrbtové svaly a zlepšuje flexibilitu. Posilňujte svaly jadra, ktoré poskytujú podporu chrbtici, prostredníctvom cvikov ako plank, mostíky a rotácie trupu. Vykonávajte pravidelný strečing na zlepšenie flexibility a zníženie svalového napätia. Poprípade sa viac zapájajte aj do domácich prác. Umývaním kvalitného eurookna predsa nič nepokazíte.

Fajčenie

Fajčenie zhoršuje prietok krvi do medzistavcových platničiek, čo môže viesť k degenerácii a bolestiam chrbtice. Ukončenie fajčenia preto môže zlepšiť celkové zdravie a znížiť riziko bolesti krížov.

Nosenie nevhodnej obuvi

Vysoké opätky menia prirodzené držanie tela a zvyšujú tlak na spodnú časť chrbtice, čo môže viesť k bolesti krížov. Noste teda obuv s nízkym a pohodlným podpätkom, ktorý poskytuje dobrú podporu chodidlám. Ak je nosenie vysokých opätkov nevyhnutné, striedajte ich s pohodlnejšou obuvou, aby ste minimalizovali záťaž na chrbát.

Ťažký batoh alebo kabelka na jednom ramene

Ťažké batohy alebo kabelky nosené na jednom ramene môžu spôsobiť preťaženie chrbtových svalov a viesť k bolesti krížov. Minimalizujte preto hmotnosť batohu a noste v ňom len nevyhnutné veci. Zaťaženie chrbtice a krížov tiež môžete zmierniť používaním batohu s dvoma popruhmi, ktoré je vhodné nastaviť tak, aby batoh sedel čo najbližšie k chrbtu a aby sa ťažisko nachádzalo v úrovni bedier.

Bolesť krížov je častým problémom, ktorý môže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Avšak, mnohé z týchto bolestí môžu byť zmiernené alebo úplne eliminované zmenou určitých návykov a praktík.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
15. jún 2024 01:42