StoryEditor

Benvenuti sciatori – malí, veľkí, začiatočníci i profesionáli

01.09.2024, 00:00

Fajnové zjazdovky, kvalitné služby, ubytovanie na dosah a optimálny pomer kvality a ceny. Ideálne miesto pre skvelú lyžiarsku dovolenku na snehu. Toto všetko a more ďalšieho vám poskytne práve Taliansko. Ak si chcete užiť Alpy, nemáte možnosť siahnuť hlboko do rozpočtu, potom by pre vás mohlo byť Taliansko jasnou jednotkou. Lyžiarske strediská sú tu známe rodinnou atmosférou, slnkom, vynikajúcim jedlom a o niečo menej preplnenými zjazdovkami. Taliansko má zo všetkých alpských krajín najrozmanitejší charakter pohoria, preto sú tu podmienky pre zimné športy ideálne.

Dolomity či Alpy?

V Taliansku je takmer 300 zaujímavých lyžiarskych stredísk, z toho viac ako 200 v Alpách. Väčšinou sú to malé lyžiarske dedinky, ale je tu aj niekoľko väčších stredísk a prepojených lyžiarskych oblastí, ktoré by mohli konkurovať strediskám vo Francúzku či Rakúsku. Najzaujímavejšie lyžiarske strediská v Taliansku sú sústredené do oblasti Dolomitov a Álp. Dolomity ponúkajú stovky kilometrov zjazdoviek v nadmorskej výške od 1500 do 2300 metrov. Lyžiarska aréna Dolomiti Superski združuje až 1220 kilometrov upravovaných zjazdoviek, 450 dopravných zariadení a známy okruh Sella Ronda. Ďalšia veľká lyžiarska oblasť v Dolomitoch sa nazýva Skirama Dolomiti a pýši sa 360 km zjazdoviek.

Na severovýchode Talianska, v blízkosti francúzskych a švajčiarskych hraníc, leží región Údolie Aosty s niekoľkými fascinujúcimi lyžiarskymi strediskami. Zjazdovky sú jedny z najupravenejších, lyžuje sa do výšok okolo 2.500 m n.m., prevládajú ľahké a stredne ťažké zjazdovky.

image

Lyžiarske strediská v Dolomitoch ponúkajú aj ľahké a stredne ťažké zjazdovky.

K. Siekmann

Prídete si na svoje

Čo sa týka horských aktivít a miest na alpské lyžovanie, tento región ponúka to najzaujímavejšie, čo si môžete priať, aby ste si užili svoje prázdninové dni v prírode a zasnežených horách. Ak práve nebrázdite vrcholky hôr na freeride, nebežkujete krásnou krajinou či netrávite príjemný obed v niektorom z horských stredísk a potrebujete trošku ubrať v uvoľnenejšom tempe, môžete si dopriať výlety na snežniciach tichou bielou prírodou alebo sa pobaviť na saniach ťahaných psím záprahom. Lyžovačka v Taliansku fascinuje každoročne tisíce milovníkov zimných športov. Nájdete tu zasneženú krajinu, nádherné údolia i malé horské chaty.

Nezabúda sa tu ani na bežkárov. Napríklad v údolí Aosta je množstvo stredísk, kde Courmayeur je známy svojimi bežkárskymi traťami vhodnými pre všetky stupne obťažnosti. Alebo lyžiarska oblasť Monterosa, ktorá zahŕňa až sedem stredísk, ako sú Champoluc-Frachey, Gressoney la Trinite-Stafal a Alagna-Valsesia. Celkovo Val d‘Aosta ponúka asi dvadsať lyžiarskych stredísk, bežkárskych centier a ďalších menších areálov, ktoré umožňujú pokojnejšiu lyžovačku ďaleko od ruchu veľkých stredísk.

Ak si pre svoju lyžovačku vyberiete Taliansko, rozhodne vás nadchne veľké množstvo možností trávenia aktívneho času, kde sa budete môcť naplno venovať vašim obľúbeným zimným športom. Nájdete výnimočné miesta, kde si môžete vyskúšať dlhé zjazdovky, poskákať si v mäkkom, čerstvo napadnutom snehu, kde zažijete skutočne skvelú zábavu nielen na svahoch, ale aj v čarovných dedinkách s príjemnými a srdečnými ľuďmi.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
01. september 2024 00:02