stock.adobe.com
StoryEditor

Inovujete vo Vašej firme web či vizuálnu identitu? Vypýtajte si túto zásadnú podmienku

19.07.2024, 00:00

“Ak nebudete spokojný, neplatíte ani cent!” Táto záruka pre klientov zo strany grafických štúdií je niečo ako menšia revolúcia.

- Prečo klienti získali takýto ultimátny tromf?

- Prečo musia štúdia túto novinku priniesť?

Vyspovedali sme art directora zo štúdia Verteco.sk

Celá situácia je veľmi jednoduchá. Tento krok agentúr či štúdií prišiel ako nutná odozva na množstvo nekvalitných novovzniknutých štúdií, ktoré začali s boomom umelej inteligencie tvoriť grafiku. Každý zrazu začal mať pocit, že je grafik. Áno, umelá inteligencia vie vytvoriť krásne veci, ale potrebujete niekoho, kto ju k tomu správne povedie a usmerní v detailoch. Veľký problém je aj so zapracovaním klientskych požiadaviek či praktických detailov. Pôvodný výstup umelej inteligencie môže byť dobrý, ale následnými potrebnými úpravami je finálne dielo veľmi slabé. To ale mnoho novým štúdiám nevadí a túto “prácu” začali trhu ponúkať. Tu nastáva pre klienta problém, pretože častým javom je povinnosť vyplatiť 50% zálohovú platbu, ak aj dielo použiť nechcú. Takto sa klient dostane do problému a následne upadá dôvera v celé grafické odvetvie.

“Z tohto dôvodu vnímame ako povinnosť kvalitných grafických štúdií začať ponúkať 100 percentnú záruku na svoju prácu (v praxi to znamená, že ak klient spokojný nebude, neplatí ani cent). Len tak sa odlíši kvalita od nekvality. Nekvalitné štúdio sa totiž za svoju prácu zaručiť nevie, pretože by neprežilo. Neviem, či si to už uvedomujete, ale ozaj začína menšia revolúcia.” Zakončil náš rozhovor art director z full-servise štúdia Verteco.sk. Každopádne pre trh to bude určite krok k lepšiemu a benefitovať z toho bude jednoznačne klient - len si nezabudnite túto podmienku vypýtať.

 

PS: Poviete nám niečo viac aj o Vašom štúdiu? Na webe sme videli, že tvoríte nielen grafiku, ale aj weby, videá a dokonca aj software. Nieje to nebezpečne široké portfólio služieb?

“Áno, toto všetko vo Vertecu robíme. Je samozrejme náročnejšie, aby ste mali v ponuke plnú škálu digitálnych služieb. Avšak klientovi to poskytuje výhodu, pretože nemusí koordinovať 4 rôznych dodávateľov. Navyše to urýchľuje prácu aj tok projektu. Pre nás to bola jednoznačná voľba, od začiatku sme to stavali tak, že chceme zastrešiť všetky činnosti. Umožňuje to uchopiť projekt z každej strany.”

Posledná, trochu podpichovacia otázka - poskytujete garancie spokojnosti aj pri ostatných činnostiach?

Toto je ozaj trefná otázka, pretože áno, pri tvorbe veľkého softwaru sa takéto garancie dať nedajú. Avšak - robíme vždy “klikateľný” model, ktorý je sériou nadizajnovaných obrazoviek. Klient si teda môže preklikať softwér bez toho, aby bol reálne hotový. Na túto úvodnú časť garanciu dávame, podľa nej následne robíme celý softwér. To isté platí pre web - viete spraviť krásny klikateľný prototyp (napríklad v Adobe XD) a na ten dávame záruku 100 percentnej spokojnosti. Čo sa týka videa - tam dávame záruku na úvodnú ukážku, zväčša niekoľko sekúnd. Podľa toho klient vidí, či je naša produkcia kvalitná. Radi to firmám odporúčame, aby sa nebáli pýtať takúto záruku. Kto robí dobre, tak Vám nato nepovie nie.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. júl 2024 16:17