StoryEditor

Vzťah ku smartfónom je osobnejší, očakáva sa od nich viac. Ktoré parametre hrajú hlavnú úlohu pri ich kúpe?

29.07.2024, 00:00

Mobilné telefóny už dávno nie sú iba zariadenia na telefonovanie. S technologickým napredovaním prinášajú čoraz sofistikovanejšie funkcie a možnosti používania. Podľa čoho si dnes ľudia vyberajú smartfóny? Čo všetko v nich dokáže umelá inteligencia? Dajú sa s nimi spraviť profesionálne fotky a videá? Na tieto otázky odpovedá Marek Tóth, Sales manažér spoločnosti Motorola.

      V dnešnej dobe je v rámci technológií najdiskutovanejšou témou umelá inteligencia. Aké výhody prináša do súčasných smartfónov?

Umelá inteligencia prináša do smartfónov mnoho výhod, ktoré vylepšujú celkový používateľský zážitok a robia ich užitočnejšími a všestrannejšími. Stáva sa neoddeliteľnou súčasťou aj Motorola smartfónov. Spolu s predstavením vlajkovej lode Motorola Edge 50 Ultra sme uviedli aj našu umelú inteligenciu Moto AI, ktorá pomáha vytvoriť špičkové fotky a videá. Takisto ponúka možnosť personalizácie, vďaka čomu si vedia používatelia prispôsobiť smartfón podľa seba.

S nedávnym uvedením novej generácie vyklápacieho smartfónu Motorola Razr 50 Ultra sme integráciu AI posunuli ešte ďalej, pretože je v ňom navyše zabudovaná umelá inteligencia Google Gemini. V nasledujúcich mesiacoch vylepšíme naše smartfóny aj inovatívnymi generatívnymi riešeniami AI ako sú funkcie okamžitého nahrávania konverzácií a ich prepisu, zachytávanie živých momentov a ich automatického ukladania aj s podrobnosťami alebo prioritizovaný súhrn osobných oznámení.

image

Marek Tóth, Sales Manažér Motorola

Daša Šimeková

      Najdôležitejšia vec, podľa ktorej ľudia kupujú smartfóny je kvalita fotoaparátu. Čo v tomto smere ponúkajú Motorola smartfóny?

Tu by som ako príklad spomenul Motorola Edge 50 Ultra, v ktorom je kombinácia špičkového hardvéru a senzorov, ktoré sú prepojené s našim moto AI softvérom. Cieľom je priniesť profesionálny kamerový systém a preto tu nájdete systém kamier s troma 50 Mpx senzormi a jednu dedikovanú telefoto kameru, ktorá dokáže robiť tzv. Super Zoom. Vďaka nej viete priblížiť objekt až 100 násobne. Podľa prieskumov používatelia majú veľmi radi túto funkciu, dokonca môžem povedať, že si ju v podstate vyžiadali. Ďalej sú tu aj skvelé funkcie ako adaptívna stabilizácia alebo dlhá expozícia, ktoré posúvajú fotografie a videá na úplne inú úroveň.

Potom je tu naša novinka v kategórii vyklápacích smartfónov – Motorola Razr 50 Ultra. Toto zariadenie je ideálne pre tvorcov obsahu, vďaka tomu, že umožňuje pomocou funkcie Flex View zachytávať fotografie a videá v rôznych polohách. Nájdete tu tiež funkciu Photo Booth, ktorá spája štyri fotografie do jednej koláže – ideálne na sociálne siete. Zároveň sme ako prví do vyklápacieho telefónu priniesli teleobjektív s dvojnásobným zoomom.

image
Motorola

      Ktoré parametre sú v súčasnosti pre slovenských zákazníkov dôležité pri výbere smartfónu?

Časy, kedy sa zákazníci rozhodujú len základe technických špecifikácií sú už preč. Vzťah ku smartfónom je osobnejší, očakáva sa od nich viac. Vidíme to na základe správania zákazníkov a prieskumov. Na prvom mieste je kvalita kamery, či robí dobré fotografie a videá. Hneď za tým nasleduje dizajn telefónu, to znamená, z akých je materiálov, farieb a či sa dobre drží. Tretím rozhodujúcim faktorom je veľkosť úložiska. Aj preto sme sa rozhodli po prvý krát do modelu Motorola Edge 50 Ultra dať až 1 GB úložisko.

      Ako veľmi je pre ľudí dôležitý dizajn pri kúpe nového smartfónu? Aké sú aktuálne trendy?

Koncom minulého roka sme na Slovensku robili prieskum, z ktorého vyšlo, že ľudí už nezaujímajú klasické farby ako čierna alebo biela, ale chcú skôr pestrejšie farby ako je modrá alebo červená. Takisto preferujú rozmanitejšie materiály a chcú aby ich smartfóny mali dobrú ochranu. V tomto prípade môžeme hovoriť o spájaní krásy s výdržou.

My tieto trendy priebežne sledujeme, pričom ich aj sami vytvárame. Dopomáha nám k tomu aj exkluzívna spolupráca so spoločnosťou Pantone pri vytváraní farieb a dizajnov našich smartfónov. S ohľadom na požiadavky zákazníkov sme priniesli v Motorola Edge 50 Ultra Pantone farby (vrátane aktuálnej farby roka Peach Fuzz) a exkluzívny drevený dizajn – Nordic Wood, z pravého dreva. V dizajnoch našich telefónov nájdete aj vegánsku kožu, vďaka ktorej nielen dobre vyzerajú, ale dobre sa aj držia v ruke. Celý tento dizajn má zároveň najvyšší možný stupeň ochrany IP 68 – odolnosť voči prachu a vode.  Všetky displeje sú navyše pokryté tvrdeným ochranným sklom Gorilla Glass.

image
Motorola

      Viete priblížiť ako prebieha spolupráca so spoločnosťou Pantone pri dizajnovaní nových modelov smartfónov?

So spoločnosťou Pantone, ktorá je expertom vo svete farieb už spolupracujeme tretí rok.  Okrem toho, že každý rok prináša farbu roka, ktorá sa potom objavuje aj v dizajnoch našich smartfónov napr. Very Peri, Viva Magenta a najnovšie Peach Fuzz, nám pomáha na naše zariadenia vybrať ďalšie trendové farby. Túto spoluprácu sme rozšírili ešte ďalej. Najnovšie smartfóny majú Pantone kalibráciu displeja aj fotoaparátu. Znamená to, že zachytávate a vidíte na displeji také isté farby ako v realite.

image
Motorola

      Ak by sme chceli prepojiť smartfón s iným zariadením ako napríklad tablet, notebook či TV, ponúka Motorola túto možnosť?

V rámci nášho ekosystému ponúkame zákazníkom prepojenie smartfónu s TV, notebookmi a po novom aj s tabletmi Lenovo. Naše riešenie na prepojenie tohto sveta zariadení sa volá Smart Connect. Vďaka nemu viete rozšíriť váš smartfón na externý displej alebo veľkú TV, či zosynchronizovať počítač s tabletom. Táto funkcia vo veľkej miere pomáha produktivite, pretože si viete ľahko kopírovať súbory, fotky aj dáta medzi smartfónom, notebookom alebo tabletom. Takisto viete zdieľať kameru zo smartfónu počas online callu, kopírovať texty medzi týmito zariadeniami alebo mať mobilný desktop. V podstate je to prepojenie Windows a Android svetov.

image
Motorola
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
13. september 2024 23:27