Pohľad na Hradčianske námestie a Pražský hrad s Arcibiskupským palácomPrague City Tourism
StoryEditor

Objavte skryté klenoty Prahy

26.07.2024, 00:00

Slávne stavby a známe miesta, ako sú Pražský hrad alebo Staromestské námestie, všetci poznajú a určite stoja za opakovanú návštevu. Málokto ale pozná ich okolie, ktoré často ukrýva skutočné klenoty. Poďte s nami pri prechádzke Prahou objaviť niektoré z nich.

Vidieť Pražský hrad je silný zážitok a bola by škoda sa o neho pripraviť. Najväčší hradný komplex nielen u nás, ale aj vo svete, tvorí nezameniteľnú panorámu Prahy. Navštíviť môžete hradné nádvorie, Starý kráľovský palác, katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtecha či malebnú Zlatú uličku.

Rovnaká škoda by však bola nezamieriť na blízky Nový Svet. Navštívte túto malebnú štvrť s krivoľakými uličkami a malými domčekmi, ktorá vás na chvíľu zavedie do časov starej Prahy. V Novom Svete žilo a stále žije množstvo umelcov. Nájdete tu aj jedinú dochovanú zrubovú stavbu v Prahe so slamenou strechou – drevenicu U raka.

Priamo z Nového Sveta môžete pokračovať prechádzkou Jeleňou priekopou – impozantnou prírodnou roklinou medzi Pražským hradom a letohrádkom Kráľovnej Anny. Svoje meno si nesie z dôb vlády Rudolfa II., kedy sa tu chovala lovná zver.

Pri severnej časti Hradu ju preklenuje Prašný most, ktorého valom prechádza unikátny tunel pre peších. Z pôvodnej štôlne pre potok Brusnice ho na prelome tisícročia vytvoril arch. Josef Pleskot a získal za neho významné ocenenia.

image

Tunel Jelenej priekopy

Prague City Tourism

Z Jelenej priekopy sa vydajte k renesančnému letohrádku Kráľovnej Anny. Cestou sa zastavte pri Figovni – kamenná nezastrešená stavba, v ktorej bolo nedávno obnovené pestovanie figovníkov, je rovnako úchvatná ako výhľad na Letnú, ktorý toto miesto ponúka.

image

Letohrádok Kráľovnej Anny a výhľad na Pražský hrad

Prague City Tourism

Cez Chotkové sady sa vydajte smerom k Letenským sadom. Chotkovú ulicu, ktorá obe parkové plochy oddeľuje, prekonáte po elegantnej lávke pre peších postavenej podľa návrhu svetovo uznávaného architekta Bořka Šípka, hlavného architekta správy Pražského hradu vo funkčnom období prezidenta Václava Havla.

Letenské sady vyhľadávajú Pražania nielen na relaxáciu, ale aj pre úchvatné vyhliadky na Staré Mesto či Pražský hrad. Turistami zatiaľ takmer neobjavená zostáva tunajšia vodná nádrž z roku 2022. Pozor, kúpanie je tu len na vlastné nebezpečenstvo.

image

Výhľad na Prahu z Letenských sadov

Prague City Tourism

Za pozornosť tiež stojí pražský metronóm, pohyblivý sochársky objekt na podstavci bývalého Stalinovho pomníka, nazývaný aj Stroj času. Pokiaľ pozdĺž neho zídete na námestie Edvarda Beneša a po Čechovom moste prekonáte Vltavu, ocitnete sa na prahu Starého Mesta. Jeho hlavnou tepnou je nákupný bulvár – Parížska ulica – výkladná skriňa Prahy lemovaná butikmi tých najprestížnejších značiek.

image

Metronóm na Letnej

Prague City Tourism

Parížskou ulicou prejdete do samotného centra starej Prahy, na Staromestské námestie. Pritom budete míňať unikátnu pripomienku niekdajšieho židovského geta, Staronovú synagógu, jednu z vôbec najstarších synagóg v Európe. Len niekoľko sto metrov od nej, na opačnej strane Parížskej, nájdete múzeum alchýmie. Sídli v jednom z najstarších domov v Prahe v Haštalskej ulici, kde vraj v dobe Rudolfa II. skutočne existovala alchymistická dielňa.

image

Staronová synagóga

Prague City Tourism

Na Staromestskom námestí môžete obdivovať historické stavby, ktoré ho obklopujú. Z nich vyniká Týnsky chrám aj monumentálna veža Staromestskej radnice, kde už viac ako 600 rokov meria čas a ukazuje pohyby nebeských telies Staromestský orloj, najstaršie doposiaľ fungujúce astronomické hodiny na svete. Vystúpte na ochodzu veže (po schodoch alebo moderným preskleným výťahom) a pozrite si historické jadro mesta z vtáčej perspektívy.

image

Pohľad na Staromestské námestie

Prague City Tourism
image

Výhľad z ochodze veže Staromestskej radnice

 

Prague City Tourism

Pri návšteve Staromestskej radnice určite nevynechajte novo zrekonštruované prízemie. V obchode so suvenírmi, ktorý sa tu nachádza, si môžete kúpiť výnimočný darček z Prahy, ktorý okrem remeselnej a výtvarnej hodnoty prenesie kus kúzla Prahy.

image

Poháre Rückl z krištáľového skla ozdobené symbolmi pražských veží

Prague City Tourism

K cestovaniu patrí aj dobré jedlo. Pražská gastronomická scéna vám vykúzli úsmev na perách a poteší vaše chuťové poháriky. Každý deň si môžete užiť niečo nové – trendy street food, pražskú interpretáciu medzinárodnej kuchyne, českú klasiku alebo luxusné gurmánske zážitky.

Pre nákup kvalitných farmárskych potravín odporúčame navštíviť Farmársky trh na Náplavke, ktorý sa koná každú sobotu. Uvoľnená atmosféra spolu s pretekajúcou riekou Vltavou, ktorú dotvára bohatá gastronómia a živá hudba, robí z týchto trhov obľúbené miesto Pražanov aj turistov. Prahu si tak vychutnáte všetkými zmyslami!

image

Farmársky trh na pražskej Náplavke

Prague City Tourism

Či už ste v Prahe po prvýkrát, alebo sem jazdíte opakovane, Praha má stále čo ponúknuť. Či už prídete stráviť svoj voľný čas za kultúrou, pamiatkami, gastronómiou, športom alebo wellnessom, všetky tipy a trendy nájdete na stránkach vprazejakodoma.cz.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
06. september 2024 20:21