StoryEditor

Projekt Srdce ciest inšpiruje k ľudskosti a ohľaduplnosti na cestách

07.08.2024, 00:00

Veľkosť nášho srdca navonok nevidno, avšak odráža sa v našich činoch. A tie môžu niekedy dokonca aj zachrániť nejeden ľudský život. Aj z tohto dôvodu sa práve srdce stalo symbolom nového projektu Srdce ciest, ktorý spustila poisťovňa Generali v spolupráci s motoristickou reláciou Pozor zákruta!. Inšpiráciu našli u českých kolegov, ktorí pomoc na cestách zviditeľňujú už 20 rokov.

Cieľom projektu Srdce ciest je zviditeľnenie ľudí, ktorí na cestách nezištne pomohli ostatným. Vyzdvihnutie ich ľudskosti má tiež motivovať aj ďalších účastníkov premávky k ohľaduplnosti a k dodržiavaniu dopravných predpisov, čo prispeje k vyššej bezpečnosti na cestách. Nominácie môže verejnosť nahlasovať na webovej stránke projektu srdceciest.sk až do 13. októbra 2024. 

Porota zložená z odborníkov

Ocenených spomedzi nominácií vyberie pätica odborníkov z rôznych oblastí auto-moto sveta. Na príbehy sa pozrú optikou  projektu Srdce ciest a ocenia také, ktoré si pozornosť a verejné poďakovanie jednoznačne zaslúžia. „Veríme, že týmto projektom ukážeme, že ľudskosť je v našej spoločnosti stále prítomná a už teraz sa tešíme na všetky nominácie,“ povedala Katarína Bobotová, členka predstavenstva  Generali, ktorá je v odbornej porote. Spolu s ňou bude z nominácií vyberať aj Sandra Vychlopenová, autorka rubriky Žena za volantom v relácii Pozor, zákruta! a moderátorka relácie Nočná pyramída v Rádiu Slovensko. Aj ďalší porotca, Ľuboš Kasala je redaktor a moderátor tejto populárnej relácie a je vedúcim odboru motorizmu a dopravnej mobility STVR. Tradičnú, hoci nepravidelnú rubriku Skladba cti v najstaršom rozhlasovom motoristickom magazíne Pozor, zákruta! pozná snáď každý. „Je preto logické, že sa k tejto spolupráci aktívne pridávame, pretože k verejnoprávnej informačnej službe patria aj informácie o ľudskej spolupatričnosti na cestách,“ uviedol Ľuboš Kasala.

image
Generali

Na rôzne situácie vyrážajúce dych musel už pohotovo, hoci najmä slovne zareagovať aj ďalší člen poroty Števo Eisele, športový redaktor, moderátor a komentátor Formule 1. Aj život Enza Ferrariho, pretekára a zakladateľa známej automobilky už večne spojenej s Formulou 1 však v minulom storočí poznačila hrozná nehoda na jednom z pretekov. Takže obľúbená súťaž by sotva pretrvala dodnes, bez zvyšovania bezpečnosti. Práve na túto oblasť  je odborníkom ďalší člen poroty, Rastislav Polakovič, viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Policajný zbor je zároveň odborným garantom celého projektu.

Polícia, najpovolanejší garant

„Veľmi sa teším, že projekt Srdce ciest vznikol. V dnešnej dobe je dôležité pozitívne vnímanie diania okolo nás, pochvala za dobré činy a byť príkladom pre iných, aby sa aj mnohí ďalší mohli inšpirovať a robiť dobré skutky. Aj toto je dôvod, pre ktorý sme sa rozhodli zapojiť. Veríme, že vďaka tomu bude na cestách, aj v živote, stále viac a viac účastníkov cestnej premávky, ktorí si budú vzájomne pomáhať a podporovať sa,“ uviedol plukovník Rastislav Polakovič. Policajný zbor podľa jeho slov víta každú iniciatívu, ktorá môže prispieť k bezpečnosti na cestách. „Je dôležité uvedomiť si, že je to celospoločenský problém a každý jednotlivec by mal pridať ruku k dielu,“ dodáva porotca.

Tipy na bezpečný dojazd do cieľa

Poistenie po nehode zmierni straty finančné, blízkeho však nikdy nenahradí. Preto na bezpečnosť a ohľaduplnosť účastníkov cestnej premávky apeluje aj poisťovňa Generali. Na stránke projektu srdceciest.sk uvádza, že k bezpečnejším cestám môže prispieť každý jeden z nás. Stačí sa správať slušne, ohľaduplne a najmä dodržiavať dopravné predpisy.

Keď sa niekedy ponáhľame, často si napríklad zapíname bezpečnostný pás až počas jazdy. Avšak jedno z desiatich pravidiel bezpečnosti hovorí, že vodič ho má mať zapnutý už pred jazdou a rovnako sa má ubezpečiť, že tak urobili aj spolucestujúci. Generali pripomína, že bezpečnostné pásy sú najjednoduchším a najlacnejším spôsobom, ako zabrániť zraneniam pri zrážke. Do desatora patrí tiež sústredenie na jazdu, vynechanie alkoholu a omamných látok, dodržiavanie dopravných predpisov aj rýchlosti, prispôsobenie jazdy povahe vozovky a znalostiam vodiča, používanie svetiel, smeroviek či rešpektovanie svetelného značenia. Nemenej dôležité je aj dodržiavanie dostatočného odstupu a za takýto priestupok je vodič napríklad vo Švajčiarsku „usmernený“ pokutou, ktorá sa ráta v tisícoch eur.

Ohľaduplnosť a slušnosť je zdarma

Desatoro bezpečnosti na stránke srdceciest.sk zahŕňa aj ohľaduplnosť. Voči vodičom, najmä začínajúcim a sviatočným, voči chodcom, cyklistom či vozidlám mestskej hromadnej dopravy. Stránka týkajúca sa nominácie  obsahuje formulár, prostredníctvom ktorého je možné nominovať inšpiratívnych ľudí s ich príbehom o pomoci. Uvádza tiež príklady z Českej republiky s ocenením Gentleman ciest. Išlo napríklad o záchranu v horiacom aute, ku ktorej sa odhodlali dvaja vodiči, ktorí na diaľnici zastavili a pomohli staršiemu mužovi z automobilu zachváteného požiarom. Dve maturantky zo strednej zdravotníckej školy v Prostějove zasa duchaplne reagovali na rannej ceste do školy a zachraňovali vodičku skútra, ktorú pri odbočovaní prehliadol nepozorný vodič auta, no po zrážke zostal v šoku, neschopný záchrannej akcie.

Ohľaduplnosť ešte celkom nevymrela, pomyslíme si, keď niekto uvoľní stoličku, pomôže s ťažkým kufrom, či len tak prenechá miesto v rade, tomu kto sa ponáhľa alebo má nepokojné dieťa. Na ďakovanie možno ani nemáme čas. Ohľaduplnosť a pohotové reakcie na cestách však môžu zachrániť život, to najcennejšie, čo máme. Je preto dôležité, aby sme o takýchto činoch ľudí s veľkým srdcom vedeli a verejne sa im poďakovali. Aby ohľaduplnosť skutočne nevymrela, naopak, aby nás tí odvážni inšpirovali k pomoci a ľudskosti. A najmä, aby medzi nami takíto podnetní ľudia pribúdali.

image
Generali
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
14. september 2024 07:04