StoryEditor

Ako sceliť pozemok a ako sa nepopáliť pri darovaní bytu? Odpovie jesenný seriál Občan a majetok

02.08.2024, 00:00

Odpovede na otázky ohľadne vysporiadania majetku či už pri predaji, kúpe, dedení alebo darovaní. Informácie o sceľovaní rozdrobenej pôdy alebo vybavenie si účtov so susedom, ktorý vás svojim chovaním obmedzuje na vlastníckych právach i v rámci pokojného nažívania? Všetko potrebné sa dozviete v prílohách HN už túto jeseň.

1. Špeciálna brožúra s názvom Sceľovanie pozemkov

Na 16 stranách vás v spolupráci s expertom prevedieme pozemkovými úpravami naprieč Slovenskom. Dozviete sa, kedy môžu pozemkové úpravy začať vo vašej obci, aké výhody prinesú vlastníkom drobných parciel i to, koľko nové usporiadanie stojí. 

2. Predaj pôdy dnes a zajtra

Kedy sa oplatí pôdu predať a kedy radšej kúpiť i to aké sú jej reálne ceny. Spolu s odborníkmi vám poradíme, na čo treba pri zmene vlastníckych práv dbať a čo robiť, aby ste sa o svoj majetok nedopatrením nepripravili. 

3. Kedy imanie darovať kedy treba spísať poslednú vôľu

Darovanie a závet sú dve rozdielne právne úkony. Každý z nich má svoje klady a zápory, každý z nich je možné napadnú a každý z nich môžete aj odmietnuť. Vysvetlíme vám, kedy po akej listine siahnuť a ako ich pripraviť, aby ste so svojim majetkom nakladali výlučne podľa svojho rozhodnutia. 

4. Nájom pôdy s novou cenovou mapou

Ak chcete prenajať svoju nevyužívanú parcelu, mali by ste tak urobiť čo najvýhodnejšie. O prenájom pôdy však môžete zažiadať i vy, ak chcete farmárčiť. Experti vysvetľujú koho a kedy môžete o prenájom požiadať, aké sú primerané ceny a ako vám na farmárčenie môže prispieť i samotný štát. 

5. Predaj pozemkov, domov a bytov

Nech predávate akúkoľvek nehnuteľnosť, vždy k tomu musíte spísať kúpnu zmluvu. Čo všetko by mala obsahovať a kedy určite kataster akceptuje návrh na vklad a zmenu vlastníckeho práva zapíše, to vysvetľuje odborník, ktorý v tejto oblasti radí našim čitateľom už niekoľko rokov. 

​Zakúpte si predplatné HN s jesenným seriálom a dozviete sa všetko potrebné o naložení s majetkom bez ohľadu na to, či ste ho zdedili, kúpili alebo ho chcete predať či prenajať.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
06. september 2024 20:21