ENVI - PAK
StoryEditor

Vedeli ste, že za triedený zber neplatíte?

20.08.2024, 00:00

Neustále sa zvyšujúce poplatky za tovar a služby dnes prenikajú do rôznych sfér a odpady nie sú výnimkou. Málokto však vie, že v poplatku za komunálny odpad, ktorý platí občan svojej obci alebo mestu, nie je zahrnutý zber triedeného odpadu. Ten je pre obyvateľov bezplatný, pretože ho financujú výrobcovia prostredníctvom organizácií zodpovednosti výrobcov.

Rozšírená zodpovednosť výrobcov, skrátene aj RZV znamená povinnosť pre výrobcov a dovozcov prihliadať na to, čo spôsobujú ich výrobky a obaly, v ktorých sú zabalené aj po tom, keď boli predané spotrebiteľovi a následne, keď sa z nich stali odpady. Rozšírená zodpovednosť výrobcov predstavuje teda starostlivosť výrobcu o obal, resp. výrobok počas celého životného cyklu od štádia vývoja až po štádium konca jeho životnosti. Ide o dôležitý ekonomický nástroj odpadového hospodárstva v Európe.

Na Slovensku ukladá výrobcom a dovozcom balených výrobkov, ale aj výrobkov z papiera, plastu alebo skla povinnosť prevziať za ne zodpovednosť a postarať sa o ne aj vtedy, keď sa stanú odpadom, Zákon o odpadoch. V plnení zákonných povinností im pomáhajú organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), akou je napríklad ENVI - PAK. Tá nielenže výrobcom tieto povinnosti plní, ale v ich mene zabezpečuje a financuje triedený zber v mestách a obciach, vzdeláva o triedení a ochrane životného prostredia.

OZV ENVI - PAK výrobcom zabezpečuje registráciu do registra výrobcov a prípadnú aktualizáciu údajov, vedie evidenciu a ohlasuje sumarizačné údaje a informuje výrobcov o spôsobe zabezpečenia zberu odpadov z obalov a neobalových výrobkov. Okrem toho poskytuje práva na používanie registrovanej ochrannej známky ZELENÝ BOD, vystavuje certifikáty o úspore emisií CO2 či aktívne pomáha pri zavedení triedeného zberu z prevádzok.

A aký benefit z toho má bežný obyvateľ?

Z financií od výrobcov ENVI - PAK zabezpečuje komplexné služby pre mestá a obce, teda kompletnú cestu triedeného odpadu od občana, cez obec a zberovú spoločnosť až po recyklátora. Výrobcovia tak hradia náklady spojené so zberom, prepravou, prípravou na opätovné využitie, recykláciou, nákupom farebných kontajnerov, ale aj mzdy, energie, či náklady na triediacu linku. To prináša obciam a mestám úsporu v rozpočtoch – čím viac odpadu obec alebo mesto vytriedi, tým menej nákladov bude mať s likvidáciou zvyšného zmesového odpadu. Efektívne nastavený triedený zber v obci je tak pre obce a občanov bezplatný.

Okrem financovania odpadov má ENVI - PAK na starosti aj osvetu v oblasti triedenia. Preto organizuje pravidelné odborné vzdelávanie pre partnerské obce a mestá, školí pedagógov, aby mohli ďalej vzdelávať deti v školách triediť odpad a chrániť prírodu a pomáha vzdelávať občanov obcí a miest.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. september 2024 23:27