StoryEditor

Zásadným úspechom rodinnej firmy je aj zvládnutie generačnej výmeny vo vedení

22.08.2024, 00:00

O téme generačnej výmeny v slovenských rodinných firmách sa hovorí veľmi potichu. Vo firme CDL, s.r.o. z Detvy našli odpoveď.

Odovzdanie vedenia firmy na druhú generáciu zvládne približne iba jedna tretina rodinných podnikov v Európe. Vám sa to podarilo. Ako ste to docielili?

J: Máme dvoch synov. Od mala som ich viedol k zodpovednosti. Mať znamená v mojom ponímaní vedieť sa postarať. Nielen o seba, ale aj o zamestnancov. V podstate vyrastali vo firme a každé prázdniny si vyskúšali prácu na všetkých strojoch a zároveň sme v domácom prostredí diskutovali o procesoch výroby a strategických rozhodnutiach. Bol to dlhodobý nenásilný proces, do ktorého sa synovia pridali, mladší v širšom meradle. Dôležitým aspektom je aj rozdelenie úloh. Mne ostala predovšetkým oblasť vývoja produktov a technologické výzvy a synovi operačná a obchodná činnosť. Strategické rozhodnutia robíme spolu, čo je postavené predovšetkým na obojstrannej dôvere.

B: Je veľmi dôležitá dôvera v rozhodnutiach a akceptácia silných stránok otca aj mňa. Otec dlhodobo rozhodoval o všetkom vo firme a aj pre neho bolo výzvou, že budem rozhodovať v určitých otázkach, čo vyžadovalo jeho osobnostnú zrelosť. Mnohé rodinné firmy sú rigidne so zaužívaným vzorcom správania a rozhodovania, čo im v podstate bráni v rozvoji firmy, ako aj v neľahkom začlenení ďalšej generácie do rozhodovania. Ak nová generácia nedostane slobodu v rozhodovaní, presunie svoje plány a vízie k založeniu vlastnej firmy. Takže to, či výmena generácii zafunguje, záleží predovšetkým od toho, či  je medzi nimi dôvera a zároveň atribút absolútnej spoľahlivosti.

image
CDL, s.r.o.

Prezraďte nám v akom odvetví podnikáte a ako dlho ste na trhu.

J: Tento rok oslavujeme 30rokov založenia firmy. Pomáhame svetovým produktovým firmám,  lídrom v ich odvetviach, s technologickými výzvami a problémami, ktorým násobne čelia. Zameriavame sa na vývoj, konštrukciu, prípravu výroby a následnú sériovú výrobu produktov z kovov a plastov. Našou špeciálnou výhodou je, že si u nás zákazník nájde všetko pod jednou strechou. Od myšlienky až po konečný produkt. Naša spoločnosť zabezpečuje pre zákazníkov konštrukčné vývojové riešenia, CNC obrábanie kovov vrátane päťosého obrábania, EDM rezania a hĺbenia, vstrekovanie plastov a v dlhodobej histórii máme aj oddelenie elektrotechniky a montáže. Všetky procesy zabezpečujeme na najmodernejších vysokopresných japonských a nemeckých strojoch značiek Makino, Sodick, Hermle, JSW, Engel. 

Syn vyštudoval právo na UK v Bratislave a na prestížnej univerzite v Monaku  získal titul MBA so zameraním na medzinárodný obchod. Vedeli ste od začiatku, že chcete pracovať v rodinnej firme?

B: Vyrastal som v podnikateľskom prostredí, preto ma lákalo podnikanie a už počas gymnázia som začal pracovať na svojich projektoch. Všetky moje aktivity a myšlienky smerovali k jedinému cieľu, aby som nasledoval otca a pomohol mu s realizáciou ďalších spoločných výziev. Počas štúdia v zahraničí som vedel, že sa chcem vrátiť na Slovensko, a to z mnohých dôvodov. Pobyt v zahraničí som vnímal ako príležitosť spoznať nových obchodných partnerov a získať iný pohľad na podnikanie.

Vstup do rodinnej firmy nie je pre mladšiu generáciu jednoduchý.

B: Od začiatku som mal na zreteli, že chcem firmu ďalej rozvíjať. V tomto procese mi pomohol fakt, že  som k tomu nikdy nebol nútený a bolo to moje vlastné rozhodnutie. Vnímam veľkú zodpovednosť aj za zamestnancov, pretože mnohí z nich sú v našej firme od založenia a dá sa povedať, že som vo výrobe s nimi vyrastal.

Proces výroby a celkovo naše odvetvie je veľmi náročné, preto obrovská vďaka patrí konštruktérom, riadiacim pracovníkom a otcovi, ktorí so mnou veľa diskutovali a zasvecovali ma do praxe. Podstata generačnej výmeny spočíva v dôvere, v rešpektovaní názorov, rozdelení úloh, dlhodobej osobnostnej príprave na tento proces.

Jozef Bystričan a Bc. Brian Bystričan, LL.M, MBA

Celý rozhovor nájdete čoskoro na stránke spoločnosti CDL, s.r.o.

image
CDL, s.r.o.
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. september 2024 18:43