StoryEditor

Zmenpoistovnu.sk: Startup, ktorý mení pravidlá hry v slovenskom zdravotnom poistení

28.08.2024, 00:00

Rozhovor s Romanom Szőllőšim, investorom a spolumajiteľom projektu zmenpoistovnu.sk

Roman, projekt zmenpoistovnu.sk sa v roku 2023 stal významným hráčom na trhu zdravotného poistenia. Čo vás priviedlo k myšlienke investovať vtedy ešte do veľmi pre-seed startup projektu. Hneď ste videl niečo čo iní nie?

Roman Szőllőši: Myšlienka na zmenpoistovnu.sk vznikla z veľmi jednoduchej potreby – ľudia potrebujú mať prehľadné a spoľahlivé informácie o tom, čo jednotlivé zdravotné poisťovne ponúkajú. V dobe, kedy sú spotrebitelia často zavalení obrovským množstvom dát a marketingových správ, som videl príležitosť vytvoriť niečo, čo bude naozaj slúžiť ľuďom. Chceli sme, aby sa mohli rozhodovať na základe faktov, a nie pod vplyvom agresívnych kampaní. A tak vznikol zmenpoistovnu.sk.

Rok 2023 bol pre vás úspešný. Môžete nám priblížiť, aký vplyv mal váš portál na proces prepoistenia na Slovensku?

Roman Szőllőši: Bol to skutočne prelomový rok. Viac ako 146-tisíc ľudí sa rozhodlo zmeniť svoju zdravotnú poisťovňu, a my sme hrdí na to, že sme k tomu mohli prispieť. Napríklad, Dôvera získala 40,900 nových poistencov, Union približne 7,900, zatiaľ čo Všeobecná zdravotná poisťovňa stratila 48,700 klientov. Naša platforma zjednodušila celý proces a umožnila ľuďom ľahšie porovnať ponuky jednotlivých poisťovní. Myslím si, že úspech tohto roku ukázal, že transparentnosť a jednoduchosť sú kľúčové faktory pri rozhodovaní poistencov.

Znie to ako úspešná formula, ale určite to nebolo jednoduché. Kto všetko sa podieľal na tomto projekte?

Roman Szőllőši: Vytvorenie zmenpoistovnu.sk by nebolo možné bez pevných partnerstiev a spolupráce s odborníkmi. Zvlášť by som chcel vyzdvihnúť prácu mediálnej agentúry RICHWORKS Media & Digital, ktorá zabezpečila celé produkčné, kreatívne a technologické riešenie projektu. Ich odbornosť a skúsenosti v oblasti digitálneho marketingu a vývoja nám umožnili vytvoriť platformu, ktorá je spoľahlivá, efektívna a zároveň užívateľsky prívetivá.

Zmenpoistovnu.sk sa zameriava na transparentnosť a zjednodušenie. Ako vám pri tom pomáhajú technologické inovácie?

Roman Szőllőši: Technológia je srdcom nášho projektu. Používame pokročilé analytické nástroje ako napríklad video-heatmapy, aby sme pochopili, ako sa naši užívatelia správajú na stránke. Tieto nástroje nám umožňujú neustále optimalizovať užívateľskú skúsenosť a zabezpečiť, že naša platforma funguje čo najefektívnejšie. Napríklad, vďaka presnému cieleniu našich kampaní sme dosiahli viac ako 73 000 unikátnych návštevníkov na našej stránke len za obdobie od augusta do septembra 2023 a teda za prvý mesiac prvej pilot kampane.

Plány na rok 2024 sú veľké. Čo konkrétne chystáte?

Roman Szőllőši: V roku 2024 plánujeme výrazne rozšíriť naše aktivity a rozvinúť projekt zmenpoistovnu.sk na nové úrovne. Jeden z našich najvýznamnejších krokov bude spolupráca s projektom weLive.sk, ktorý sa zameriava na podporu onkologických pacientov. Spolupráca s Viliamom Gabriom a jeho tímom nám umožní nielen rozšíriť naše služby o oblasť, ktorá má pre nás hlboký význam, ale aj prispieť k zlepšeniu prevencie a liečby onkologických ochorení. Tento krok vnímame ako príležitosť nielen pre ďalší rast nášho projektu, ale aj pre prínos do spoločnosti.

image

Viliam Gabria – Zakladateľ projektu weLive.sk

Wealthcraft s.r.o.

Spolupráca s projektom weLive.sk znie ambiciózne. Čo vás viedlo k tomuto rozhodnutiu?

Roman Szőllőši: Spolupráca s weLive.sk bola prirodzeným krokom pre nás, keďže sa naša vízia a hodnoty v mnohom prekrývajú. Cieľom weLive.sk je poskytovať podporu onkologickým pacientom a zvyšovať povedomie o prevencii, čo dokonale zapadá do našej snahy zlepšiť dostupnosť a kvalitu informácií v zdravotníctve. Spoločne s Viliamom Gabriom, zakladateľom weLive.sk, sa snažíme poskytnúť pacientom a ich rodinám potrebnú podporu a informácie, ktoré im môžu pomôcť prejsť náročným obdobím liečby. Chceme prispieť k tomu, aby ľudia mali nielen prístup k najlepšiemu poisteniu, ale aby sa tiež mohli aktívne podieľať na svojom zdraví a prevencii. Táto spolupráca nám tiež umožní rozšíriť našu platformu o nové funkcie a obsah, čo prispeje k lepšiemu servisu pre našich užívateľov.

V roku 2024 sa však neplánujete venovať len rozšíreniu služieb. Môžete nám povedať viac o vašich plánoch so spoločnosťou Wealthcraft, ktorá má licencie na prevádzkovanie portálu zmenpoisťovnu.sk?

Roman Szőllőši: Áno, Wealthcraft je ďalším významným partnerom, s ktorým budeme v roku 2024 úzko spolupracovať. Wealthcraft sa zameriava na poskytovanie kvalitných finančných a poradenských služieb a v rámci nášho projektu zmenpoistovnu.sk.

Aktuálne hľadáme nových kolegov a kolegyne, ktorí by sa pridali k ich tímu ako špecializovaní poradcovia. Tento profesionálne vyškolený tím poradcov bude neustále pomáhať našim používateľom pri výbere najvhodnejšej zdravotnej poisťovne, zároveň budú podporovať ich dlhodobé finančné zdravie a pomáhať im aj s inými finančnými produktmi.

image
Wealthcraft s.r.o.

Ako by ste teda zhrnuli, čo zmenpoistovnu.sk predstavuje pre slovenský trh a aké sú vaše dlhodobé ciele?

Roman Szőllőšii: Zmenpoistovnu.sk je viac než len porovnávač zdravotných poisťovní. Je to nástroj, ktorý mení spôsob, akým ľudia pristupujú k zdravotnému poisteniu. Našou dlhodobou víziou je stať sa neoddeliteľnou súčasťou rozhodovacieho procesu pre každého, kto zvažuje zmenu poisťovne, a zároveň poskytnúť pridanú hodnotu prostredníctvom spoľahlivých informácií a služieb. Vďaka silným partnerstvám, inovatívnym technológiám a jasnej misii veríme, že sme na správnej ceste k dosiahnutiu tohto cieľa. Rok 2024 bude pre nás obdobím rastu a ďalšieho rozvoja, pričom sa zameriame na ešte väčšiu integráciu so zdravotníckymi službami a na rozšírenie našej platformy na nové trhy.

Ďakujem za rozhovor, Roman. Prajem vám veľa úspechov do budúcnosti.

Roman Szőllőši: Ďakujem pekne. Veľmi si vážim túto príležitosť podeliť sa o náš príbeh a teším sa na nové výzvy, ktoré nás čakajú.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
28. august 2024 09:57