StoryEditor

Mecom investuje do modernizácie a výrazne šetrí životné prostredie

18.09.2024, 00:00

Najväčší slovenský výrobca mäsových výrobkov spoločnosť Mecom Group investuje v tomto roku do svojich výrobných závodov viac ako 9 miliónov Eur. Investície smerujú predovšetkým do modernizácie výrobných zariadení a znižovania energetickej náročnosti. Mecom takto výrazne znižuje aj svoju uhlíkovú stopu a šetrí životné prostredie.

Mecom v posledných rokoch intenzívne podporuje a realizuje aktivity zamerané na udržateľné podnikanie a šetrný prístup k životnému prostrediu. Medziročne sa Mecomu podarilo znížiť svoju uhlíkovú stopu až o 14 %. Prispeli k tomu najmä investície cielené do zníženia spotreby energii, čerpanie energie z obnoviteľných zdrojov ako aj obnova vozového parku vozidlami s najprísnejšou emisnou normou, a teda nižšou spotrebou paliva.

„Uvedomili sme si, že modernizácia a zvyšovanie efektivity dokážu ísť ruka v ruke so šetrením životného prostredia. A takto vnímame a posudzujeme aj všetky naše investície. Dnes si vyrábame elektrickú energiu a teplo priamo vo vlastných závodoch a zároveň inštalujeme najmodernejšie zariadenia s výrazne nižšou energetickou spotrebou. Takto vidíme budúcnosť udržateľného podnikania“, priblížil generálny riaditeľ Mecomu Ladislav Čechovič.

Najviac emisií, až 1 070 ton CO2, sa podarilo ušetriť v závode v Humennom. Tam inštaloval Mecom novú fotovoltaickú elektráreň s predpokladanou ročnou výrobou 451 MWh elektrickej energie. Modernizáciou a rozširovaním prechádzajú aj vysoko efektívne nárezové centrá. Do prevádzky bola uvedená nová, energeticky efektívna a plnoautomatická nárezová linka, vďaka ktorej môže Mecom navýšiť kapacitu kvalitných tenko krájaných suchých salám.

image
Mecom

Do konca roka je v pláne uviesť do prevádzky aj novú nárezovú linku na šunkové výrobky. „Naša kapacita nárezových liniek dosiahla 100 %, a preto je potrebné inštalovať nové plno automatické linky. Tieto zariadenia minimalizujú akékoľvek prestoje a maximalizujú efektivitu výroby a predovšetkým zvyšujú kvalitu krájaných výrobkov, po ktorých dopyt narastá.“, vysvetľuje prevádzkový riaditeľ Miroslav Matvija.

Významnú úlohu zohrávajú aj investície do znižovania energetickej náročnosti výrobných procesov. V závodoch v Humennom a Lučenci došlo k výmene starších chladiarenských kompresorov, ktoré slúžili na chladenie výrobných priestorov a mraziarenských zariadení, za moderné jednotky. Vďaka pokročilej technológii a vysoko účinným elektromotorom sa ich ročná spotreba energie zníži o 724 MWh.

Okrem toho boli v oboch slovenských závodoch implementované inovatívne technológie na rekuperáciu odpadového tepla, ktoré bolo doteraz odvádzané do vonkajšieho prostredia. Novým spôsobom bude toto teplo efektívne využívané na ohrev teplej úžitkovej vody, pričom očakávaná ročná úspora dosiahne až 2 564 MWh tepla.

Spoločnosť pokračuje v inovatívnych investíciách do energetickej efektívnosti a modernizácie výrobných technológií aj v svojich závodov v Maďarsku. V Békéscabe sa v medziročnom porovnaní podarilo znížiť emisie CO2 až o 33 %.

Medzi kľúčové opatrenia v tomto roku patria tie, ktoré výrazne prispievajú k optimalizácii energetických nákladov a zefektívneniu technologických procesov, vrátane procesu výroby trvanlivých salám s ušľachtilou plesňou, čím sa nielen zlepšuje kvalita produkcie, ale zároveň sa minimalizuje energetická náročnosť celej výroby.

Mecom implementuje zelené riešenia aj pri využívaní spotrebného materiálu a životné prostredie šetrí aj vďaka modernému vozovému parku. Vďaka vozidlám s najmodernejšími motormi šetrí až 130 ton emisií CO2 ročne.

„Záleží nám na tom, aby sme boli značkou, ktorá myslí na životné prostredie. V našich prevádzkach používame ekologické papierové produkty Eco natural od spoločnosti Lucart, vďaka ktorým ročne ušetríme viac ako 90 stromov a 5 652 kg emisií CO2 čo je ekvivalentom 71 ciest z Bratislavy do Košíc a späť“, uzavrel generálny riaditeľ Mecomu Ladislav Čechovič.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. september 2024 00:03