StoryEditor

Ochrániť majetok a pomôcť mu rásť

01.10.2024, 00:00

Väčšina majetných ľudí na Slovensku a v Česku má veľkú časť majetku v jednej hlavnej firme a v tuzemských nehnuteľnostiach, to však výrazne obmedzuje majetkovú aj personálnu mobilitu celej rodiny. Vo ONE FAMILY OFFICE sa sústredíme na udržateľnejší prístup a na ochranu majetku a diverzifikáciu investícií smerom do zahraničia, hovorí Jaroslav Havel, zakladateľ a riadiaci partner advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS a ONE FAMILY OFFICE.

Ako hodnotíte hospodárske výsledky HAVEL & PARTNERS za minulý rok a ako sa vám darí tento rok?

Za minulý rok sme obratovo rástli najviac za posledných desať rokov. Výnosy za čisté právne a daňové služby rástli o viac ako šestnásť percent a tržby skupiny presiahli 1,5 miliardy korún (60 mil. eur). Našim cieľom je dosahovať rast okolo dvanástich percent v tržbách. V tohtoročnom prvom polroku je to v medziročnom porovnaní pätnásť percent, takže sa nám darí a stále sa držíme na špičke advokátskeho trhu, a to nielen ekonomicky, ale aj počtom klientov, ktorých máme vyše tritisíc. A tiež veľkosťou tímu, ktorý sa dnes už pomaly blíži k štyrom stovkám právnikov. Naša kancelária je tak mnohonásobne väčšia ako väčšina našich konkurentov, čo nám dáva veľkú výhodu nielen z hľadiska špecializácie a kapacity okamžite riešiť veľké prípady, ale aj finančnej výkonnosti, vrátane úspor z rozsahu.

Nedávno ste založili kanceláriu vo Frankfurte. Komu je určená?

V HAVEL & PARTNERS máme rastúci počet klientov z Česka aj Slovenska, ktorí chcú v Nemecku podnikať alebo už tam podnikajú. Chceme ich tam zastupovať čo najkomplexnejšie, vrátane nadväzovania vzťahov s obchodnými partnermi. Zároveň sme cítili potrebu byť ešte viac medzinárodní a byť bližšie investičným a privátnym bankám, family officom a ďalším obchodným partnerom, s ktorými spolupracujeme. Vo Frankfurte je najväčší počet medzinárodných advokátskych kancelárií zastúpených anglosaskými firmami, je tu aj veľmi silná oblasť globálneho investičného bankovníctva či private equity.

Tento rok ste s partnermi založili ONE FAMILY OFFICE zameraný na správu a ochranu majetku. Aké služby ponúka?

ONE FAMILY OFFICE vznikol spojením a premenovaním existujúcich aktivít vyvíjaných od roku 2007 a rozšírením tímu o niekoľko nových investičných profesionálov. Dnes tím tvorí približne 50 právnikov, daňových, účtovných a fiduciárnych poradcov a 15 investičných odborníkov s medzinárodnými skúsenosťami. Poskytuje komplexné služby viac ako tretine najbohatších českých a slovenských rodín a jednotlivcom s cieľom im poskytnúť komplexnú službu na jednom mieste. V oblasti poradenstva je to nastavenie ochrany majetku, riešenie nástupníctva, ale aj bezpečnosti v najširšom zmysle, služby zdravotného concierge a podobne. V rámci nástupníctva napríklad v nadačných a zvereneckých fondoch preberá náš tím správcovské role. Ako tretia nezávislá strana, ktorej dôverujú, im môžeme dodať našu poradenskú kompetenciu a tiež zdieľať s nimi ako partnermi investičné skúsenosti. Združený majetok zakladateľov, partnerov a obmedzeného okruhu obchodných priateľov, ktorí sa podieľajú na platforme ONE FAMILY OFFICE, už po pol roku fungovania presiahol 400 mil. eur.

Cielili ste na správu majetku v hodnote jednej miliardy dolárov. Ako sa to zatiaľ darí?

Situácia sa vyvíja veľmi pozitívne, postupne sa pripájajú rodiny so stámiliónmi či miliardami majetku. Rok od založenia by sme mali dosiahnuť čiastku okolo jednej miliardy dolárov majetku a samozrejme očakávame podobný, alebo ešte rýchlejší rast aj v budúcnosti. Celková kapacita môže byť 25 až 30 rodín a pri súčasnom tempe rastu bude naplnená do dvoch až troch rokov.

Čím sa líšite od konkurencie?

Sami na sebe sme v priebehu rokov tiež odskúšali a ladili koncept vlastnej rodinnej kancelárie. Naši obchodní partneri oceňujú, že ich oproti tradičným bankám a asset manažérom prijímam osobne a každému partnerovi poskytujem individuálny prístup. Pokiaľ s nami niekto chce spolupracovať, ukážeme mu napr. v detaile, ako to mám riešené ja ako hlavný akcionár ONE FAMILY OFFICE. Ako mám vyriešené právo, dane, účtovníctvo a majetkovú diverzifikáciu, štruktúru držby a ochranu majetku, kde som teraz a kde chcem byť za päť alebo desať rokov. Ako sa zameriavam na plánovanie nástupníctva v rámci rodiny.

Na aké investície sa ONE FAMILY OFFICE zameral?

Snažíme sa investovať peniaze veľmi ziskovo. Jednou z ciest sú pre nás strategické investície do miestnych private equity fondov zameraných najmä na medzigeneračnú výmenu. Investujeme miestne aj do nehnuteľností, poskytujeme pôžičky, nakupujeme pravidelne distressed assets. Máme tiež rozsiahle portfólio v oblasti venture kapitálu a medzinárodne investujeme do globálnych fondov a svetových hráčov, najmä v oblasti private equity. V minulosti to boli napríklad fondy KKR a Vista, teraz máme príležitosť investovať do fondu Bain Capital. To sú príležitosti bežne v tomto regióne nedostupné.

Aký veľký máte investičný tím?

Investičný tím tvorí 15 seniorných ľudí a až 25 poradcov. Štrnásť z nich tvorí oficiálny Advisory Board. Na oblasť private equity sa špecializujem ja, Kateřina Zychová, Peter Bálint alebo associated partner Michal Kľučár s pätnásťročnou praxou z EPH. Väčšina ľudí z nášho investičného tímu má medzinárodné skúsenosti z dlhodobých pracovných pozícií v USA, Veľkej Británii, Nemecku, Švajčiarsku, Poľsku a Spojených arabských emirátoch a s prácou pre Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse, Erste, J&T, EPH, Pentu a PPF. Máme deväť seniorných profesionálov, ktorí boli dlhodobo zvyknutí spolupracovať s dolárovými miliardármi v Česku a na Slovensku aj v zahraničí – okrem všetkých šiestich partnerov a oboch associated partnerov Michala Kľučára a Daniela Drahotského sú to Jakub Vrbovský, Petr Dohnal a Jaroslav Baier.

Prečo podľa vás mieriť s diverzifikáciou majetku do zahraničia?

Aj keď majú dnes majetní ľudia majetok v hodnote niekoľkých miliárd, väčšina z nich je stále majetkovo „uviazaná“ v Česku alebo na Slovensku. Pokiaľ podnikateľ vlastní cez 90 percent svojho majetku v mieste bydliska, nedáva to rodine žiadnu mobilitu. My sa snažíme otvoriť túto diskusiu a mnoho ľudí na to reaguje. Uvedomujú si, že záväzky, ktoré vytvárajú, nemusia byť pre ich potomkov atraktívne. Aj preto sa usilujeme o globálnu mobilitu majetku a osôb.

Zameriavate sa aj na generačnú výmenu a nástupníctvo. Čo to obnáša?

V tejto oblasti sme boli na českom a slovenskom trhu priekopníkmi, venujeme sa jej už od roku 2008. Vo ONE FAMILY OFFICE pomáhame majetným rodinám hľadať a vytvárať vhodné právne, účtovné aj daňové riešenia rodinných majetkových pomerov a nástupníctva, a to vždy podľa individuálnych potrieb. Najčastejšie je to kombinácia nadačného fondu so správcovským holdingom alebo rodinnou bankou. Nadačné fondy sa na Slovensku zatiaľ nedajú zakladať, preto sa mnohé rodiny obracajú na osvedčené české riešenie. Toto nastavenie, na ktoré sa špecializuje aj Associated Partner Štěpán Štarha, vie efektívne eliminovať dopady zlých budúcich rodinných scenárov a zaistiť účinnú ochranu, rozvoj a zhodnocovanie majetku a zaistiť aj distribúciu rodinného imania na deti. Účelom je zamedziť tým zároveň rozdrobeniu majetku.

ONE FAMILY OFFICE

Česko-slovenský family office s medzinárodným dosahom

Predstavujeme unikátny ekosystém pre správu, ochranu a zhodnocovanie majetku, na ktorý sa okrem jeho zakladateľov spoliehajú aj spriaznené bonitné rodiny a jednotlivci. Komplex poradenských služieb reaguje na individuálne potreby a vytvára prostredie na zdieľanie vedomostí, know-how a informácií o investičných skúsenostiach či príležitostiach a ďalšie prehlbovanie obchodnej spolupráce.

www.onefamilyoffice.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
01. október 2024 00:03