StoryEditor

Vykurovanie je len jedna z mnohých užitočných funkcií, ktorá vám spríjemní bývanie

01.10.2024, 00:00

Kúpiť si klimatizáciu po hlavnej letnej sezóne nie je nezmysel, ako si mnohí myslia. Je to naopak výborný nápad. Možno ste jej výber a kúpu toľko odkladali, až horúce letné dni prešli. No klímu môžete využiť aj počas chladnejších dní. Vlastne je to zariadenie, ktoré vo vašej domácnosti nájde uplatnenie 365 dní v roku. Neveríte? Prečítajte si niekoľko dôvodov, prečo sa oplatí kúpiť klimatizáciu po sezóne.

O téme sme sa porozprávali s odborníkmi zo ZSE, ktorých klimatizácie využíva už takmer deväť tisíc domácností po celom Slovensku. V článku sa dozviete tieto aj takéto informácie:

·        Na čo všetko, okrem chladenia, môžete klimatizáciu využiť. Je toho naozaj veľa.

·        Či sú jednotlivé modely klimatizácií po sezóne dostupnejšie.

·        Ako dlho potrvá kým budete mať klímu nainštalovanú.

·        Či pri kúpe po sezóne ušetríte.

Používanie klimatizácie vám spríjemní bývanie nielen počas horúcich dní, ale môže priniesť aj niekoľko iných benefitov počas celého roka. Dnes už totiž neplatí, že klimatizácia je len sezónnou záležitosťou. Klíma vašu domácnosť totiž nielen dokonale vychladí, ale i príjemne vykúri, odvlhčí vzduch a slúži dokonca aj ako jeho čistička.

image
ZSE

Optimálnu teplotu môžete mať doma celoročne

Ideálnou možnosťou, ako docieliť optimálnu tepelnú pohodu pre všetkých členov rodiny počas celého roka, je klíma. Základná funkcia klimatizácií je totiž jasná každému. Počas neznesiteľných letných horúčav vychladí domácnosť na požadovanú teplotu. Vďaka tomu sa doma budete cítiť príjemne.

Vedeli ste však, že funkcia vykurovania robí z klímy zariadenie, ktoré využijete nielen v lete ale aj počas chladných jesenných či jarných dní.

„Veľkou výhodou vykurovania klimatizáciou oproti ostatným zariadeniam je najmä dynamika – rýchlosť, akou klimatizácia dokáže zvýšiť teplotu v miestnosti. Po zapnutí klimatizácie v režime "vykurovanie" sa efekt dostaví v priebehu niekoľkých minút,“ vysvetľuje odborník zo ZSE.

Práve preto je ideálne používať klimatizáciu počas jesenných a jarných dní, keď sa vonkajšie teploty zo dňa na deň striedajú. Kvôli náhlemu ochladeniu tak nemusíte zapínať kotol alebo podlahové vykurovanie celého domu, ktoré potrebuje na rozbeh niekoľko hodín, aby fungovalo efektívne. Klimatizácia s kúrením vie naopak veľmi rýchlo po spustení zariadenia vyhriať vzduch v miestnosti.

Klimatizácia dokáže poskytnúť až trojnásobný teplotný výkon pri rovnakom elektrickom príkone ako má klasické elektrické kúrenie. Avšak úspornejšie. Klíma elektrickou energiou totiž nevykuruje, len je ňou poháňaná. O kúrenie sa stará tepelné čerpadlo na princípe vzduch – vzduch.

 

Mohlo by vás zaujímať...

Optimálna teplota v domácnosti sa v jednotlivých miestnostiach môže líšiť. Len ťažko sa vám bude dobre spať v prekúrenej izbe. V obývačke naopak pár stupňov naviac oceníte.

Zároveň však treba brať ohľady na individuálne potreby jednotlivých členov domácnosti, zatiaľ, čo niekto sa cíti príjemne aj pri nižších teplotách, iný už môže pociťovať nekomfort.

Teploty v jednotlivých miestnostiach vo vašej domácnosti nastavujte podľa aktivít, ktoré v nich vykonávate, aj podľa toho, či sa vo vašej domácnosti zdržiavajú malé deti alebo starší ľudia.

Miestnosť Teplota
obývačka 20 – 22°C
spálňa 16 – 18°C
detská izba 18 – 22°C
kúpeľňa 23°C
kuchyňa 18 – 21°C
chodba 15 – 18°C
pracovňa 20 – 22°C

 

 

Vďaka klíme zabezpečíte ideálnu vlhkosť v byte

Vysoká kondenzácia vlhkosti býva problémom mnohých bytov aj domov najmä v zimných mesiacoch. Podiel na vysokej vlhkosti vnútorného ovzdušia v domácnostiach má aj počasie. Priemerná vlhkosť vonkajšieho vzduchu sa od novembra do februára pohybuje na úrovni 90 percent.

Možno sa vám to nezdá, ale všetky bežné aktivity, ktoré v domácnosti vykonávate zvyšujú vlhkosť vzduchu a produkujú škodlivé látky. Varenie, sprchovanie, žehlenie a najmä sušenie bielizne. Bežná štvorčlenná rodina vyprodukuje denne do vzduchu približne 10 litrov vodnej pary.

Ideálna vlhkosť v byte alebo dome by sa mala pohybovať v rozmedzí 40 až 60 percent. Odporúča to Svetová zdravotnícka organizácia aj Agentúra pre ochranu životného prostredia USA. Záleží to však aj od ročného obdobia. Doporučená optimálna vlhkosť v zime je 45 až 60 percent. V letných mesiacoch je v poriadku vlhkosť 40 až 55 percent.

Všeobecnou radou proti boji s vlhkosťou v byte alebo dome je pravidelné vetranie. V zime však nemôžete mať otvorené okno niekoľko hodín denne. Váš problém môže preto veľmi rýchlo vyriešiť klimatizácia. Už samotné používanie klimatizácie odvlhčuje vzduch v miestnosti prúdením teplého alebo chladného vzduchu. No dnešné moderné zariadenia disponujú aj funkciou, ktorá dokáže v interiéri udržiavať optimálnu vlhkosť.

Na jar klíma uľaví od nepríjemnej alergie

Prejavy alergií majú stúpajúcu tendenciu najmä v jarných mesiacoch. V prípade, že máte doma alergika, astmatika alebo bývate v znečistenom mestskom prostredí je kúpa klimatizácie dobrým rozhodnutím a čiastočným riešením vašich problémov. Vďaka nej si doma zabezpečíte zdravší vzduch a bude sa vám ľahšie dýchať.

Klimatizácie od ZSE disponujú špičkovým filtračným systémom. Napríklad klimatizácia Samsung je vybavená špeciálnym trojvrstvovým Tri-Care filtrom, ktorý zachytí nielen väčšie prachové častice, vlákna, zvieracie chlpy a prach, ale redukuje aj výskyt vírusov, baktérií a alergénov. Vďaka tomu je vzduch v miestnosti dokonale čistý.

Klimatizácie značky Daikin, ktoré ponúka ZSE majú unikátny Ag-iónový filter, ktorý čistí vzduch a zachytáva 99 percent takých alergénov, ako sú peľ a prachové roztoče. Titánovo apatitový fotokatalytický filter zase využíva chemické reakcie na odstránenie baktérií, vírusov a mikróbov zo vzduchu.

Technológia Flash Streamer od Daikinu dokáže elektrickým výbojom rozložiť aj organické zlúčeniny, ako napríklad formaldehyd, ktoré sa môžu uvoľňovať z kobercov alebo podláh. Niektoré modely od Daikinu dokážu za dve hodiny kompletne vymeniť vzduch v miestnosti s rozlohu 26 metrov štvorcových.

image
ZSE

Aké sú výhody kúpy klimatizácie po sezóne?

Všetky modely sú dostupné okamžite

Jednotlivé modely klimatizačných jednotiek sú po sezóne dostupnejšie. Môžete si zaobstarať model presne podľa vašich predstáv. Zároveň budete mať viac času a priestoru na celý proces spojený s výberom a nákupom klimatizácie.

„Klimatizácia patrí medzi produkty, ktoré spĺňajú charakteristiku impulzívneho nákupu. Nápor na objednávky rastie s príchodom horúcich dní. V lete dopyt po klimatizáciách rapídne stúpa, čo sme zaznamenali aj počas tohto leta. S vyšším dopytom sa predlžuje aj doba dodania. Zákazníkom preto odporúčame, ak si nestihli zaobstarať klimatizáciu pred alebo počas leta, aby tak urobili na jeseň,“ hovorí produktová manažérka ZSE Emma Kovaľová.

Na inštaláciu nemusíte čakať

Ak si objednáte a zaplatíte vašu klimatizáciu počas horúcich letných dní, môže sa vám stať, že na jej montáž budete čakať dlhšie. Tejto situácií sa poľahky vyhnete, ak si zakúpite klimatizáciu na jeseň. V tomto období už majú montážne firmy výrazne voľnejšie kapacity a sú časovo flexibilnejší. Vy sa tak môžete tešiť z novej klimatizácie do pár dní.

„Posezónne obdobie je ideálne na to, aby ste si zaobstarali klimatizáciu. Obhliadky totiž bývajú realizované len niekoľko dní po objednávke a pár dní po úhrade zálohovej platby už prebieha samotná montáž. Tá spravidla netrvá dlhšie ako štyri hodiny,“ vysvetľuje výhody posezónneho nákupu odborník zo ZSE.

Pri kúpe môžete ušetriť

Kúpa klimatizácie nie je lacná záležitosť. Investujete do nej značnú časť rodinného rozpočtu, a preto od nej očakávate, že vám bude slúžiť niekoľko rokov. Získať kvalitný model s výhodami môžete práve po sezóne.

Ak si nemôžete dovoliť investovať celú sumu naraz, riešením je klimatizácia na splátky od ZSE. Špičkový model tak môžete mať už od jedného eura mesačne. Celé riešenie je na kľúč a ZSE vám poradí s výberom a umiestnením klímy v byte alebo dome. Splátky získate priamo v ZSE bez zbytočnej byrokracie, takže nemusíte ísť do banky alebo splátkovej spoločnosti.

Navyše získate predĺženú záruku počas celého obdobia platnosti zmluvy. Ak klimatizácia prestane fungovať, ZSE ju opraví alebo vymení za novú. Benefitom je aj montáž klimatizácie, vrátane dopravy a inštalačného materiálu v cene riešenia.

Okrem toho vám ZSE dá až 300 kWh elektriny na chladenie a prikurovanie klimatizáciou zadarmo. To znamená, že vaša klíma môže fungovať viac ako 450 hodín a vy neplatíte žiadne poplatky za elektrinu navyše. Na vybrané modely klimatizácií dostanete posezónnu zľavu 100 eur.

https://www.who.int/publications/i/item/9789241550376

https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/household-air-pollution-and-health

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
02. október 2024 00:03