StoryEditor

Rezort obrany pozýva verejnosť na oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie

03.10.2024, 00:00

Ministerstvo obrany SR si v nedeľu 6. októbra spolu s verejnosťou a ďalšími váženými hosťami pripomenie pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle a v meste Svidník 80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie, ktorá bola jedným z najťažších bojových stretov v horskom teréne v priebehu celej druhej svetovej vojny.

Súčasťou osláv bude okrem spomienkových podujatí, statických a dynamických ukážok ozbrojených síl a vojenskej polície aj pestrý kultúrno-spoločenský a sprievodný program.  Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie sa uskutočnia za účasti prezidenta SR a hlavného veliteľa Ozbrojených síl SR Petra Pellegriniho, podpredsedu vlády a ministra obrany SR Roberta Kaliňáka a dalších vrcholných predstaviteľov štátu.

image
MO SR

„Rovnako ako pri prípravách osláv 80. výročia SNP a v rovnakom tandeme organizátorov, o mesiac neskôr a s plnou vážnosťou a zodpovednosťou pristupujeme k oslavám 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie, ktorú bude hostiť poddukliansky región. Boje v duklianskom priesmyku patrili k najtvrdším horským bitkám pri oslobodzovaní Slovenskej republiky. Dukla je miesto piety, úcty i spomienok. Je to miesto návratov na obdobie, kedy sa tí naši predkovia nebáli postaviť zlu. Verím, že sme pri náročných prípravách tohto veľkého dňa na Dukle či priamo vo Svidníku na nič podstatné nezabudli.  Moje poďakovanie tiež patrí Úradu vlády SR, participujúcim ministerstvám, mestu Svidník, Prešovskému samosprávnemu kraju a všetkých ostatným participujúcim zložkám na tomto významnom podujatí. Verím, že si tento sviatočný deň všetci užijú naplno, pospomínajú na históriu a odnesú si nezabudnuteľné spomienky na Oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie," uviedol minister obrany R. Kaliňák.

image
MO SR

Slávnostný program pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle začne o 13.00 pietnym aktom kladenia vencov sprevádzaným preletom leteckej techniky ozbrojených síl. Pokračovať bude príhovormi hostí a vystúpeniami Miroslava Dvorského, Lúčnice či Ivany Regešovej. Areál pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle sa pre verejnosť otvára o 11.00 h.

image
MO SR

Program je však pripravený aj vo Svidníku, kde bude areál tamojšieho Vojenského historického múzea pre verejnosť otvorený od 10.00 h. Pietny akt kladenia vencov a prelet leteckej techniky OS SR, ako aj slávnostný program s príhovormi hostí, ktorý bude súbežne prebiehať pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle, budú môcť návštevníci areálu Vojenského historického múzea vo Svidníku sledovať na LED obrazovkách v priamom prenose STVR. Vo Svidníku bude súčasťou pripravovaného programu aj kultúrne vystúpenie Čarovných ostrohov, Kandráčovcov, Folklórneho Súboru Šarišan a ďalších. Pripravené budú aj ukážky boja zblízka, prezentácia vojenskej kynológie a návštevníci sa môžu tešiť aj na showprogram Čestnej stráže OS SR, ukážky vojenskej techniky a výzbroje Ozbrojených síl SR či množstvo edukačných aktivít pre najmenších.

image
MO SR

Pre verejnosť bude v nedeľu 6. októbra zabezpečená kyvadlová autobusová doprava na trase Svidník - Dukla – Svidník, ktorá bude premávať v 15 min. intervaloch v čase od 10.00 do 16.00 h. Rezort obrany ako hlavný organizátor osláv zároveň prosí všetkých návštevníkov, aby do areálu pri Pamätníku československého armádneho zboru na Dukle prichádzali s dostatočným časovým predstihom, nakoľko každý návštevník bude musieť prejsť bezpečnostnou kontrolou.

www.mosr.sk

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. október 2024 00:03