Pexels
StoryEditor

Logistika gigantických rozmerov: Ako prepraviť nadrozmerný náklad?

03.10.2024, 00:00

Predstavte si, že potrebujete prepraviť na Slovensko obrovskú veternú turbínu z Číny alebo presunúť historický vlak z Francúzska. To je len zlomok výziev, ktoré prináša nadrozmerná preprava špeciálnych nákladov. Každý takýto transport je jedinečný príbeh plný precízneho plánovania, logistických výziev a často aj nečakaných situácií.

Čo majú spoločné obrovská veterná turbína, historický vlak, hodnotné umelecké dielo či citlivé laboratórne vybavenie? Všetky tieto predmety vyžadujú špeciálny prístup pri preprave.

Zatiaľ čo väčšina tovaru sa prepravuje v štandardných kontajneroch, svet špeciálnych nákladov je úplne iný. Tu sa stretávame s obrovskými rozmermi presahujúcimi rozmery kontajnera, neštandardnými tvarmi a často aj extrémnou hmotnosťou. Preprava týchto nákladov vyžaduje špeciálne vozidlá, povolenia a často aj zmeny v infraštruktúre.

Podľa čoho sa definuje, čo je nadmerná a čo nadrozmerná preprava? Ako sa prepravuje niečo, čo je väčšie ako dom? Aké výzvy prináša preprava predmetov, ktoré sú mimoriadne ťažké alebo krehké? Ako si čo najefektívnejšie poradiť s prepravou nadštandardného tovaru? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku.

Nadrozmerná preprava je definovaná rozmermi

Nadrozmerný a nadmerný náklad definuje na Slovensku Vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky č. 134/2018 Z.z., účinná od 1. 2. 2023. Je však potrebné vedieť, že definíciu takýchto tovarov má každá krajina podľa vlastných pravidiel. Je preto zrejmé, že pri medzinárodnej preprave je potrebné poznať legislatívne predpisy každej krajiny, cez ktorú bude realizovaná nadmerná či nadrozmerná preprava.

Nadrozmerná preprava je podľa uvedenej vyhlášky preprava, pri ktorej je vozidlo s nákladom:

  • Širšie ako 2,55 m a/ alebo
  • dlhšie ako 12 m. V prípade vozidla s dvomi návesmi, dvomi prívesmi alebo jedným prívesom a jedným návesom dlhšie ako 22 m a/alebo
  • vyššie ako 4 m. Ak sa jedná o vozidlá určené výlučne na prepravu vozidiel, vyššie ako 4,2 m a súpravy ťahača s návesom 4 m + 2 % výšky.

Nadmernú prepravu určuje hmotnosť tovaru

O nadmernej preprave hovoríme, ak vozidlo určené na prepravu nákladu presahuje niektorý z hmotnostných limitov:

  • Najväčšiu povolenú hmotnosť motorových vozidiel s dvomi nápravami 18 t a 19,5 t, k je hnacia náprava vybavená dvojitou montážou pneumatík a vzduchovým odpružením.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť motorových vozidiel s tromi nápravami 25 t a 26 t, ak je hnacia náprava vybavená dvojitou montážou pneumatík a vzduchovým odpružením.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť motorových vozidiel so štyrmi nápravami 32 t.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť motorových vozidiel s piatimi a viacerými nápravami 40 t.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť prívesov s dvoma nápravami 18 t.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť prívesov s tromi nápravami 24 t.
  • Najväčšiu povolenú hmotnosť prívesov so štyrmi a viacerými nápravami 32 t.

Logistika nadštandardného tovaru má špecifiká

Preprava nákladov, ktoré prekračujú bežné štandardy, ako sú rozmery, hmotnosť alebo špecifické vlastnosti, si vyžaduje dôkladné plánovanie a odbornú realizáciu. Takéto prepravy sú často náročnejšie a vyžadujú špeciálne povolenia, vybavenie a know-how.

Pri preprave nadrozmerných nákladov je nevyhnutné brať do úvahy:

  • Rozmery a hmotnosť nákladu: Presné rozmery (dĺžka, šírka, výška) a hmotnosť nákladu sú kľúčové pre výber vhodného dopravného prostriedku a trasy.
  • Špecifické vlastnosti nákladu: Je dôležité zohľadniť aj iné vlastnosti nákladu, ako napríklad tvar, stabilitu, krehkosť, horľavosť (napr. chemické látky) či teplotné požiadavky.
  • Trasa prepravy: Musí byť starostlivo naplánovaná s ohľadom na rozmery nákladu, mosty, tunely, zákruty a iné prekážky, najmä keď sa realizuje kamiónová preprava.
  • Povolenia a sprevádzanie: Pre takéto prepravy sú často potrebné špeciálne povolenia od príslušných úradov. V niektorých prípadoch je nevyhnutné sprevádzanie nákladu políciou alebo špeciálne vyškolenými osobami.
  • Druh prepravy a dopravného prostriedku: Výber vhodného druhu prepravy (lodná preprava, kamiónová preprava, letecká preprava, koľajová preprava a ich kombinácia) a dopravného prostriedku – predovšetkým cestného (nízkopodlažný náves, modulárny náves, špeciálne vozidlá), závisí od charakteru nákladu.
  • Zabezpečenie nákladu: Náklad musí byť bezpečne upevnený, aby sa zabránilo jeho poškodeniu alebo ohrozeniu ostatných účastníkov cestnej premávky.

Podľa čoho vybrať prepravcu?

Nadštandardná, nadmerná či nadrozmerná preprava, kamiónová preprava vzhľadom k uvedeným špecifikám vyžaduje realizáciu overeným prepravcom. Obzvlášť, pokiaľ sa jedná o medzinárodnú prepravu, prípadne prepravu, pri ktorej je potrebné zabezpečiť komplexný balík služieb. Pri výbere preto zohľadnite:

  • Skúsenosti: Dopravca by mal mať bohaté skúsenosti s prepravou nadrozmerných nákladov.
  • Vybavenie: Mal by disponovať vhodnými vozidlami a zariadeniami na zaistenie bezpečnej prepravy.
  • Povolenia: Dopravca musí mať všetky potrebné povolenia a certifikáty.
  • Poistenie: Odporúča sa zvoliť dopravcu, ktorý má uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu.
  • Moderné systémy a technológie: Systémy na sledovanie zásielok, na zvýšenie bezpečnosti, na skladovanie, na efektívne plánovanie trasy podľa vlastných priorít a mnohé ďalšie umožňujú klientovi získať lepší prehľad o celom procese prepravy.

Medzi globálnych lídrov patrí spoločnosť Kuehne+Nagel, ktorá realizuje okrem komplexného zabezpečenia tuzemskej aj celosvetovej prepravy štandardného tovaru aj prepravu nadštandardných tovarov. Má bohaté skúsenosti so zabezpečením nadmernej či nadrozmernej medzinárodnej prepravy. Ako príklad možno uviesť prepravu 190 generátorov veterných turbín (WTG) a 67 vežových súprav pre veternú farmu v Saudskej Arábii.

Vďaka kvalitne vybudovanej globálnej sieti so zastúpením vo viac ako 100 krajinách sveta, dokáže Kuehne+Nagel pre vás zrealizovať prepravu akéhokoľvek tovaru kdekoľvek na svete. Bez ohľadu na to, či sa jedná o klasickú kontajnerovú prepravu alebo o tovar, pri ktorom sú rozmery kontajnera obmedzujúce a je potrebné zabezpečiť špecifický spôsob prepravy.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. október 2024 01:01