StoryEditor

Fascinuje vás dlhodobý potenciál AI? Investujte do lídrov na trhu

09.10.2024, 00:00

Okrem toho, že umelá inteligencia (AI) je považovaná za technológiu budúcnosti s potenciálom transformovať všetky odvetvia hospodárstva, stáva sa kľúčovou súčasťou modernej ekonomiky a priemyselnej politiky. Práve preto, by spoločnosti, ktoré sú lídrami v tomto odvetí ako je NVIDIA, Microsoft, Alphabet a mnohé ďalšie, rozhodne nemali chýbať v portfóliu moderného investora.

Strategické investície do infraštruktúry

Nedávne stretnutie technologických lídrov, vrátane Sama Altmana (OpenAI), Jensena Huanga (Nvidia) a ďalších predstaviteľov s administratívou Joe Bidena v Bielom dome, podčiarklo, že kľúčom k rozvoju AI technológií je infraštruktúra. Diskusia zdôraznila nevyhnutnosť masívnych investícií do dátových centier, energetiky a polovodičovej výroby, čo je základ pre pokračujúci rast AI. Vláda USA oznámila aj vznik pracovnej skupiny, ktorá bude podporovať rozvoj dátových centier a urýchľovať procesy povoľovania týchto zariadení.

Do pokroku nalejú miliardy

Len OpenAI, plánuje vynaložiť desiatky miliárd dolárov na rozšírenie svojej infraštruktúry v USA, vrátane dátových centier a energetických kapacít. Zaujímavosťou je, že silným partnerom tohto startupu je americký technologický gigant Microsoft. Tieto investície sú podporované aj globálnym kapitálom, pričom súvisia s národnou bezpečnosťou a technologickou suverenitou USA. S podobnými stratégiami prichádzajú aj ďalšie kľúčové spoločnosti ako Google a Amazon, ktoré sa podieľajú na ďalšom rozvoji AI a infraštruktúrnych projektov.

Potenciál má aj energetika

AI ovplyvňuje aj spotrebu elektriny. Podľa ministerstva energetiky sa očakáva, že dopyt po elektrine v USA sa do konca desaťročia zvýši o 15 % až 20 %, čo je dôsledkom rozširovania dátových centier poháňaných AI. Dátové centrá by mohli do roku 2030 spotrebovať až 9 % celkovej ročnej produkcie elektriny v USA, čo je výrazný nárast oproti 4 % v roku 2023. To otvára potenciál a príležitosti nielen pre technologické, ale aj pre energetické firmy.

Príležitosť pre investorov

AI a s ňou spojené technologické infraštruktúry predstavujú jeden z najdynamickejších sektorov súčasnosti. Preto sme sa rozhodli našim klientom na platforme MNYMAN, ktorá patrí pod spoločnosť Capital Markets o.c.p.,a.s., ponúknuť novinku v podobe US Prime Portfólia, ktoré zahŕňa všetky vyššie spomínané kľúčové akciové tituly, ako sú Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon a celý rad ďalších. Tieto spoločnosti investujú obrovské prostriedky do rozširovania svojich kapacít a zavádzania inovácií, čím vytvárajú potenciálne príležitosti pre výrazný rast a stabilné zisky investorov.  Za posledný rok vzrástli akcie spoločnosti NVIDIA na burze 161 %, akcie Alphabet o 15 %, Microsoft o 30 % a Amazon o 29 %.

Kedysi internet, dnes AI

Investori hľadajúci dlhodobý rast a zhodnotenie svojho kapitálu, by investície do sektora umelej inteligencie nemali vynechať. V konečnom dôsledku, v roku 2000 sme boli svedkami dot-com bubliny, no s odstupom času je internet neoddeliteľnou súčasťou našich životov. To poukazuje na fakt, že aj keď sa aktuálne môžu objavovať názory ohľadom prehnaných požiadaviek rýchlej návratnosti investícii, dlhodobý časový horizont je kľúčový. Naše US Prime Portfólio je navrhnuté tak, aby zachytilo tento rast a a stalo sa neoddeliteľnou súčasťou portfólia každého investora, ktorý si nechce nechať ujsť príležitosti, ktoré kapitálové trhy ponúkajú.

Mgr. Anna Šuhajdová, predseda predstavenstva CAPITAL MARKETS o.c.p.,a.s

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
14. október 2024 14:20