Freepik
StoryEditor

Varenie s exotickými koreninami: Ako používať kurkumu, šafrán, galangal a ďalšie

29.10.2024, 00:00

Predstavte si, že ste práve v kuchyni a pripravujete si svoj obľúbený obed prípadne večeru. Cítite ako sa vôňa sa šíri celou miestnosťou, ale vy tušíte, že tomu chýba ešte čosi špeciálne. Niečo, čo premení aj tie najtradičnejšie jedlá na skutočný zážitok. A práve v tomto momente prichádzajú na scénu exotické koreniny, nenápadné svojim výzorom, no špeciálne, vďaka svojej chuti.

Prepojte tradičnú kuchyňu s exotickými koreninami

Možno si hovoríte: ‚‚Ale prečo vôbec používať exotické koreniny, veď ja mám predsa svoje oľúbené recepty na hlavné jedlá, kde sa takéto ochucovadlá absolútne nehodia.‘‘ Áno, určite máte pravdu v tom, že vaše najchutnejšie recepty na slovenské polievky sú jednoducho klasika, na ktorej netreba nič meniť. No, čo ak by varenie mohlo byť aj zábava spojená s experimentovaním? Potom by totiž čas v kuchyni nebol len o rutine, ale aj o vytváraní nových chutí, ktoré skutočne prekvapia celú rodinu a aj priateľov. A navyše získate veľké množstvo zdravotných benefitov. Zdravé recepty na obed na obed tak budú nielen chutné, ale aj prospešné pre vaše telo.

Kurkuma ako najzdravšie korenie na svete

Kurkuma sa považuje za jeden z najefektívnejších doplnkov výživy. Dôvodom je obsah vysoko účinných látok, ktoré napomáhajú pri podpore celkého zdravia.  A tak okrem toho, že vaše jedlo bude fantasticky chutiť, ho kurkuma obohatí o svoje protizápalové účinky. Kurkuma sa skvele hodí do mäsových jedál, pretože uľahčuje trávenie bielkovín. Môžete ju však pridať prakticky kamkoľvek, ochutiť ňou ryžu, cícer, pohánku, zapekať s ňou batáty alebo kuracie mäso, ktoré potom bude mať krásnu zlatistú kožu. Kurkuma výborne chutí aj v krémových polievkach a omáčkach.

Luxus prichádza so šafránom

Určite ste už počuli, že šafrán je najdrahšia korenina na svete, čomu sa ani nemôžete čudovať, keď na výrobu jedného kilogramu šafranu je potrebné ručne zozbierať približne 150 000 kvetov. Cena šafranu preto môže dosiahnuť až niekoľko tisíc eur za kilogram.  Obyčajné jedlo na kráľovský pokrm však nepremení jeho cena, ale jeho jemná, kvetinová vôňa a chuť. Predstavte si, že si pripravujete jednoduché rizoto, cestoviny alebo polievku na obed, šafrán pridajte priamo do vývaru a precítiťte, ako sa zrazu celé jedlo zmení na doslova nebesky voňavý zážitok. Okrem chuťového pôžitku je šafrán známy aj svojimi antioxidačnými vlastnosťami a výborne poslúži aj na zlepšenie nálady a posilnenie imunitného systému. Nezabúdajte na pravidlo- šafran sa aktivuje vlhkom a teplom, pričom stačí iba pár vlákien.

Exotický bratranec zázvoru- galangal

Ak patríte medzi milovníkov zázvoru a východoázijskej kuchyne, potom vás galangal zaručene uchváti. Tento korenistý poklad má ostrejšiu, citrusovú a výraznejšiu chuť než zázvor, preto dodá vašim jedlám príjemný exotický nádych. V jedlách korenených galganom môžeme ako náhradu použiť ďumbier – má podobné chuťové vlastnosti. Táto zámena platí aj naopak. Galangal môžete pridať do zeleninovej polievky alebo ho vyskúšajte v marinádach na mäso,ryby, či tofu. Bude to presne tá dávka sviežosti, ktorá prebudí vaše chuťové poháriky. Pri príprave receptov na hlavné jedlá využite galangal ako zaujímavú ingredienciu v omáčkach, kde chuťovo výborne ladí s čili, cesnakom, citrónom, ale aj so svojim príbuzným zázvorom.

Sladko-korenistý kardamon

Kardamon je korenina, ktorá si skvele rozumie nielen s dezertami, ale aj s hlavnými jedlami. Pridajte ho do svojich obľúbených slovenských jedál, ako je napríklad guláš, a budeš prekvapený, ako sa jeho sladko-korenistá aróma krásne spojí s bohatými chuťami mäsa či strukovín. Kardamon sa výborne hodí aj do rôznych hlavných jedál, ako je napríklad kurča alebo ryby, ktoré získajú aromatickú a zároveň osviežujúcejšie chuť. Pridanie príliš veľkého množstva kardamónu do jedla však môže chuť pokaziť, pretože korenina spôsobí horkosť a nepríjemný liečivý zápach. Okrem bežného použitia v pečive a dezertoch sa toto korenie pridáva do zmesí korenia na marinovanie zeleniny, rýb, na výrobu paštét a klobás.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
29. október 2024 10:06