StoryEditor

Záložná zmluva na nehnuteľnosť

Zmluva o založení nehnuteľnosti predstavuje jeden zo spôsobov zabezpečenia pohľadávky záložného veriteľa. Podmienkou pre platnosť zmluvného záložného práva na založenie nehnuteľnosti zmluvou je jej uzavretie v písomnej forme.

Zmluva o založení nehnuteľnosti predstavuje jeden zo spôsobov zabezpečenia pohľadávky záložného veriteľa. Podmienkou pre platnosť zmluvného záložného práva na založenie nehnuteľnosti zmluvou je jej uzavretie v písomnej forme.

Záložné právo k nehnuteľnostiam vzniká zápisom vkladu do katastra nehnuteľností. Nedodržanie písomnej formy znamená absolútnu neplatnosť.

Náležitosti zmluvy o zriadení záložného práva:
-- V zmluve o zriadení záložného práva musí presne vymedzený predmet záložného práva, ktorým sa zabezpečuje pohľadávka. Okrem toho sa v zmluve spravidla uvádza hodnota zabezpečenej pohľadávky, ktorá sa môže podľa § 151b ods. 3 Občianskeho zákonníka nahradiť určením najvyššej hodnoty istiny, do ktorej sa pohľadávka zabezpečuje.
-- V zmluve o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť môže byť zakotvená povinnosť jej poistenia a vinkulácia plnenia z poistnej udalosti v prospech záložného veriteľa.
-- Na základe dohody zmluvných strán môže dôjsť k zisteniu hodnoty založenej nehnuteľnosti znaleckým posudkom, čo však nie je podmienkou jej platnosti.

Postup krokov:
1.
Záložca predloží list vlastníctva, ktorým preukazuje svoje vlastníctvo k nehnuteľnosti a najmä skutočnosť, že nehnuteľnosť už nie je zaťažená záložným právom.
2. V zmluve sa musí uviesť zabezpečená pohľadávka alebo najvyššia hodnota istiny, do ktorej sa pohľadávka zabezpečuje.
3. V zmluve sa má uviesť aj postup pri podávaní návrhu na vklad záložného práva do katastra nehnuteľností.
4. Záložný veriteľ môže trvať na poistení nehnuteľnosti a vinkulácii poistného plnenia v prospech záložného veriteľa.
5. Zmluvné strany by mali v zmluve uviesť, kto podáva návrh na zrušenie záložného práva a akým spôsobom záložca preukáže splnenie záväzku na úhradu pohľadávky. Zároveň zakotviť povinnosť záložného veriteľa bezodkladne vystaviť kvitanciu o splnení záväzku záložcom a uhradení zabezpečenej pohľadávky. Podrobnejšie a bližšie informácie nájdete v odbornej publikácii Aktuálne vzorové zmluvy a právne podania (Zmluvy a právne podania, vydanie: 4/2005).





ZÁLOŽNÁ ZMLUVA NA ZALOŽENIE NEHNUTEĽNOSTI
uzavretá podľa § 151b a nasledujúci Občianskeho zákonníka

medzi

Záložný veriteľ: .......................................................................... (obchodné meno)
so sídlom: .................................................................................
IČO: ..................................., IČ DPH: .....................................
zapísaný v obchodnom registri Okresného súdu
v ................................. oddiel ................ vložka číslo ..............

Záložca: ........................................................................ (meno, priezvisko)
bytom: ......................................................................................
číslo OP: ...................................................................................
rodné číslo: ...............................................................................

I.

Záložca je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti rodinného domu v ....................................... ul. ................... súpisné číslo ...................... zapísaného na liste vlastníctva číslo .................. nachádzajúceho sa v k.ú. ............... s pozemkom vo výmere ................ m2 parcelného čísla ................. zastavaná plocha s domom, pozemkom parcelného čísla ............. vo výmere ............... m2 ostatná plocha a pozemkom parcelného čísla .............. vo výmere .... m2 záhrada. Hodnota založenej nehnuteľnosti je podľa znaleckého posudku súdneho znalca ................ Sk.

II.

Uvedené nehnuteľnosti slúžia na zabezpečenie pohľadávky záložného veriteľa vo výške ...................... Sk, ktorá vznikla poskytnutím úveru na obstaranie zariadenia rodinného domu (poskytnutím pôžičky na základe zmluvy o pôžičke).

III.
Záložca prehlasuje, že založená nehnuteľnosť je v jeho výlučnom vlastníctve, nie je zaťažená iným záložným právom, vecným bremenom alebo inými ťarchami.
Záložca vyhlasuje, že bez písomného súhlasu záložného veriteľa nezriadi na nehnuteľnosť, ktorá je predmetom záložného práva a ani na jej časť iné záložné právo.

IV.

Záložca má predmetnú nehnuteľnosť poistenú v poisťovni......, čo preukazuje uzavretou poistnou zmluvou. Poistením je kryté riziko všetkých škôd, ktoré môžu na nehnuteľnosti vzniknúť.
Záložca súhlasí s vinkuláciou prípadného poistného plnenia v prospech záložného veriteľa.

V.

Záložca dáva do zálohu nehnuteľnosti uvedené v článku I. a zriaďuje k nim záložné právo v prospech záložného veriteľa, ktorý toto právo prijíma.
Záložca pri zriadení záložného práva požiada Správu katastra v ............................... o zápis vkladu záložného práva v prospech záložného veriteľa. Záložný veriteľ poskytne finančné prostriedky v prospech záložcu po zapísané vkladu záložného práva do katastra nehnuteľností.

VI.

Záložné právo vzniká dňom zápisu vkladu záložného práva do katastra nehnuteľností v ............................................
Splnením povinnosti záložcu vrátiť zabezpečenú pohľadávku zaniknú práva a povinnosti účastníkov vyplývajúce z tejto zmluvy. Záložný veriteľ sa zaväzuje bezodkladne po pripísaní finančných prostriedkov na jeho účet vystaviť potvrdenie o uspokojení jeho pohľadávky na účely podania návrhu na zrušenie záložného práva.

VII.

Táto zmluva je vyhotovená v ................ vyhotoveniach, z ktorých sú tri vyhotovenia určené pre Správu katastra v ..................................

Zmluvné strany svojím podpisom potvrdzujú, že sa oboznámili s jej obsahom, ktorému plne porozumeli a s ním súhlasia a prehlasujú, že ju nepodpísali v tiesni a pod nátlakom.


V ................................ dňa ..................

.......................................................... .........................................................
záložný veriteľ záložca
zastúpený

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:14