sudca, súdnictvoReuters
StoryEditor

Existuje aj právo na dôkaz? Odpovedá advokát

03.08.2017, 00:24
Autor:
ducduc
Na otázku čitateľa odpovedal advokát Robert Bános.

Ako je to v prípade predkladania dôkazov v priebehu konania?Máme právo na dôkaz, ktorý protistrana predložila súdu? Dôkaz nám bol súdom len prečítaný, rovnaké vyhotovenie ako bolo predložené súdu sme nedostali.
Keďže by sme chceli dôkaz aj v listinnej forme, dodatočne sme písomne požiadali protistranu o zaslanie tohto dôkazu (nepožiadali sme o to priamo pred súdom), na čo však druhá strana nereagovala.
Máme zo zákona právo na tento dôkaz alebo sa musíme uspokojiť s tým, že nám bol súdom prečítaný?

Ak strana v súdnom konaní máte právo byť oboznámená so všetkými dôkazmi, ktorými sa súd pri rozhodovaní riadi. Tým, že súd listinu prečítal, takto dôkaz vykonal. Má sa teda za to, že s dôkazom ste bola oboznámená. Pokiaľ bol dôkaz založený do súdneho spisu, teda pokiaľ nešlo o originálne vyhotovenie úradnej listiny, máte právo urobiť si jeho kópiu. Podľa Civilného sporového poriadku strany a ich zástupcovia majú právo nahliadať do súdneho spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a kópie alebo požiadať súd o vyhotovenie kópií za úhradu vecných nákladov. Odporúčam Vám teda požiadať o vyhotovenie kópie súd, ten má povinnosť Vám vyhovieť. Náklady na vyhotovenie kópie však musíte znášať sama.

JUDr. Róbert Bános, advokátska kancelária v Bratislave, Galante, Trenčíne, Žiline, Dunajskej Strede a vo Vrábľoch

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:43