StoryEditor

Návrat Georgea Sorosa do Ruska

21.11.2005, 23:00
Americký multimiliardár a filantrop George Soros nemá pokoj. Znovu investuje v Rusku a opäť je to sektor telekomunikácií, kde už raz stratil miliardy. Jeho firma Soros Fund Management nedávno kúpila akcie ruských telekomunikačných spoločností Rostelekom, Vympelkom a MTS.

Americký multimiliardár a filantrop George Soros nemá pokoj. Znovu investuje v Rusku a opäť je to sektor telekomunikácií, kde už raz stratil miliardy. Jeho firma Soros Fund Management nedávno kúpila akcie ruských telekomunikačných spoločností Rostelekom, Vympelkom a MTS.
Soros, ktorý prinútil Bank of England kľaknúť si pre ním na kolená, kedysi pomenoval svoju prítomnosť v ruskom telekomunikačnom sektore "najhoršou investíciou môjho života" a pred rokom ukázal Rusku chrbát.
V roku 1997 G. Soros za 1,9 mld. UDS (1,6 mld. eur) kúpil blokujúci balík akcií ruského telekomunikačného gigantu Svjazinvest. Avšak ruský štát, ktorý mal kontrolný balík akcií, bol nepríjemným partnerom. Bol taký nepríjemný, že G. Soros predal balík akcií len za 625 mil. USD. Vtedy Rusko vymazal zo svojej investičnej mapy. G: Soros súčasne zastavil činnosť svojej nadácie v Moskve.
V populárnej pesničke skupiny The Beatles sa spieva Back in The U. S. S. R. To platí aj pre G. Sorosa. Kúpil si 1,2 mil. amerických depozitárnych poukážok, firmy Rostelekom. Pripomeňme si, že globálne depozitárne poukážky (GDR -- Global Depository Receipts) alebo americké depozitárne poukážky (ADR -- American Depository Receipts), sú cennými papiermi, ktoré nahrádzajú obchodovanie s akciami lokálnych firiem na burzách s cennými papiermi v medzinárodných finančných centrách. Väčšina ruských firiem, ktoré chcú získať kapitál, umiestňujú v rámci primárneho verejného úpisu (IPO) nové akcie na Londýnskej burze cenných papierov.
Patrila medzi ne aj spoločnosť Rostelekom. Tá je monopolnou firmou na trhu medzinárodných telekomunikačných služieb, ktorých ročná hodnota predstavuje 18 mil. USD, čo zodpovedá hodnote 1 % akcií firmy.
V najväčšej ruskej firme mobilných telekomunikačných služieb MTS si fondy G. Sorosa kúpili 134 000 ADR a v spoločnosti Vympelkom 805 000 ADR. Celkovo G. Soros investoval do ruských cenných papierov asi 70 mil. USD. "Stúpi G. Soros na tie isté hrable?" Položil si otázku renomovaný ruský denník Vedomosti. Je zaujímavé, že sa vracia do toho istého odvetvia, kde zaznamenal straty, poznamenáva denník.
"Návrat G. Sorosa je úplne logický. Koniec koncov, od čias ruskej menovej krízy v roku 1998 sa veľmi zväčšil prílev kapitálu z medzinárodných investičných fondov do Ruska. Je to úplne normálna portfóliová investícia," povedal pre médiá Dmitrij Krjukov zo spoločnosti Kazimir Partners, ktorá sa zaoberá riadením fondov.
Rostelekom je súčasťou holdingu Svjazinvest a práve na jeho akciách G. Soros zaznamenal veľké straty. Rostelekom bude musieť bojovať s konkurenciou, pretože trh medzinárodných telefónnych hovorov bude v Rusku pravdepodobne liberalizovaný. Ruská vláda v budúcom roku plánuje predať 75 % akcií firmy Svjazinvest, preto sa v telekomunikačnom sektore začala horúčka. Favoritmi na získanie akcií je koncern AFK Sistema a spoločnosť Access Industries. Ruský telekomunikačný sektor, to je predovšetkým trh mobilnej komunikácie. Ten sa stal skutočne zlatou baňou. Každý druhý obyvateľ Ruska má mobilný telefón. Predpokladá sa, že v roku 2007 ho bude mať každý. Zostáva si položiť poslednú otázku? Vydrží tak dlho G. Soros v Rusku?

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 20:07