StoryEditor

Dohody dedičov obmedzuje zákon

Majetok poručiteľa/Na konaní pred notárom by ste mali mať jasno, ako si podiely podelíte.

Pri dedení lesov narážajú notári na dva právne režimy. Prvý prípad je, keď pozemky tvoria spoločnú nehnuteľnosť a riadia sa zákonom o pozemkových spoločenstvách. Ide o jednu plochu, ktorá je v ideálnom spoluvlastníctve, aj keď pozostáva z viacerých samostatných pozemkov. Keďže je nedeliteľná, nedá sa rozdeliť medzi členov pozemkového spoločenstva, až na niektoré zákonné výnimky. To však zmeny v práve voči spoločnej nehnuteľnosti nijako neobmedzuje.

Druhý prípad je, keď sú pozemky v podielovom spoluvlastníctve viacerých. Podľa notára ide o situáciu, keď sa každý jeden spoločne obhospodarovaný pozemok môže predať osobitne alebo môže osobitne prejsť na dedičov.

„Musíme však rešpektovať obmedzenie o zákaze drobenia vlastníctva stanovené zákonom. Rozdelením nemôže vzniknúť pozemok menší než dvetisíc štvorcových metrov, ak ide o poľnohospodársky pozemok, a pozemok menší než päťtisíc štvorcových metrov, ak ide o lesný. Či už na základe kúpnej zmluvy, alebo na základe rozhodnutia súdu o vysporiadaní spoluvlastníctva alebo rozhodnutia o dedičstve,“ vraví notár Pavol Dorič.

Zákonné obmedzenia
Je na dohode dedičov, kto a čo získa a v akom pomere. Svoj podiel na lesných pozemkoch možno dokonca prenechať aj inému dedičovi. „Avšak keby ste chceli dedičstvo po svojom predkovi odmietnuť, môžete to urobiť iba v celosti. Pôjde teda o odmietnutie celého majetku, ktorý by predstavoval dedičstvo,“ podčiarkuje Dorič.

V tomto si teda dedičia nemôžu vyberať, čo sa zahrnie a čo nie. „Znamená to, že sa nemôže zdediť podiel poručiteľa len k jednotlivému pozemku alebo len k vybr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 00:19