StoryEditor

Peniaze si po novom požičiate ťažšie

14.09.2017, 00:00
Spotrebné úvery sa sprísnia. Na ktoré novinky sa treba pripraviť. Čo si treba preveriť, ak si chcete požičať peniaze. Experti z praxe vám radia, ako si správne vybrať pôžičku a ušetriť na tom.

Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas
1. Dopyt po úveroch
Čo konkrétne sa má zmeniť v spotrebných úveroch od budúceho roku?
Vymenujem tie najdôležitejšie. Povinnosť ponechať v rámci príjmu rezervu vo výške 20 percent. Ak človek nemá sumu všetkých nesplatených úverov vyššiu ako ročný čistý príjem, táto podmienka preňho neplatí. Zohľadniť potenciálny nárast úrokovej sadzby o dva percentuálne body pri úveroch, ktoré nemajú úrokovú sadzbu fixovanú na celé obdobie a hrozí, že sa môže sadzba zvýšiť počas splácania nového úveru. Banky môžu pri predkladaní dokladov na účely overovania príjmu akceptovať aj obraty na účtoch klienta, ak má v danej banke účet.

2. Problémy s nesplácaním
Ako odporúčate riešiť situáciu, keď má človek problémy so splácaním úveru – ako má krok za krokom postupovať?
V prvom rade nikdy nečakať na to, že k nesplácaniu dôjde. Pretože, ak klient prestane úver splácať, výrazne sa mu komplikuje situácia čokoľvek s úverom spraviť.
Ak situáciu začne riešiť včas, banka mu môže upraviť podmienky splácania, napríklad schváliť odklad splácania na niekoľko mesiacov alebo predĺžiť splatnosť, čím sa zníži mesačná splátka.

3. Preverenie žiadateľov
Vymenujte konkrétne, čo si finančné inštitúcie preverujú u žiadateľov o úver.
Každá banka má vlastný systém vyhodnocovania klientov. Ale v zásade kontroluje hlavne to, či má klient príjem zo zamestnania alebo z podnikania (banky pri zamestnancoch spravidla preverujú príjem za posledných šesť mesiacov, niektoré za posledné tri mesiace). Tiež si overuje, či klient nemá negatívne záznamy v úverovom registri, teda nie je preúverovaný vrátane ručiteľských záväzkov.

4. Avizované novinky
Čo budú uvedené novinky znamenať v praxi pre bežných ľudí?
Najviac sa to dotkne nízkopríjmových ľudí, prípadne takých, ktorí sú významnejšie zadlžení už dnes. Tých, u kt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 09:20:19 - Feat.: - Title: Dopyt po úveroch ostáva znížený. Za ochladením sú najmä pôžičky podnikom, konštatuje Národná banka Slovenska 05 - Modified: 2024-04-09 07:27:45 - Feat.: - Title: Aj napriek škaredému odvodu budú zisky našich bánk nadpriemerné, avizuje centrálna banka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:29