StoryEditor

Poradňa

22.11.2005, 23:00

Zamestnanec požiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou k 31. októbru 2005 s tým, že požiadal Sociálnu poisťovňu o vyplácanie predčasného starobného dôchodku od 1. novembra 2005. Má tento zamestnanec nárok na odchodné? Na účely vyplatenia odchodného je dôležitý deň, keď žiadosť podáva alebo odkedy zamestnanec žiada o vyplácanie dôchodku?
-- Pracovný pomer zamestnanca sa skončil (výpoveďou alebo dohodou) a zamestnanec požiadal o predčasný starobný dôchodok. Podľa Zákonníka práce patrí zamestnancovi odchodné pri prvom skončení pracovného pomeru po nadobudnutí nároku na dôchodok.
Z uvedeného znenia vyplýva, že podmienkou na vyplatenie odchodného zamestnancovi je existencia jeho nároku na dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení a najmä skončenie pracovného pomeru, nie dátum podania žiadosti o dôchodok Sociálnej poisťovni ani dátum, kedy mu Sociálna poisťovňa začne dôchodok vyplácať.
V uvedenom prípade sa pracovný pomer zamestnanca skončil a zamestnanec odchádza do predčasného starobného dôchodku, ktorý je jedným z dôchodkov ustanovených zákonom o sociálnom poistení. Zamestnanec spĺňa obe pracovnoprávne podmienky a má tak nárok na odchodné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:08