StoryEditor

Sprostredkovanie zamestnania

08.06.2005, 00:00
Sprostredkovanie zamestnania za úhradu, Zamestnávanie uchádzača o zamestnanie.

Kto môže sprostredkovať zamestnanie za úhradu a za akých podmienok? Aké sú povinnosti sprostredkovateľa?
-- Sprostredkovanie zamestnania za úhradu podľa zákona č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov môže vykonávať právnická osoba alebo fyzická osoba za podmienok ustanovených v § 25 zákona, ak má na túto činnosť povolenie vydané ústredím.
Výšku úhrady za sprostredkovanie zamestnania za úhradu dojednáva sprostredkovateľ s právnickou osobou alebo fyzickou osobou, pre ktorú sprostredkúva zamestnanca. Od fyzickej osoby môže sprostredkovateľ vyberať poplatok za služby súvisiace so sprostredkovaním zamestnania do určenej sumy.
Tento poplatok sprostredkovateľ vyberá až po sprostredkovaní zamestnania. Sprostredkovateľ, ktorý sprostredkuje zamestnanie za úhradu v zahraničí, uzatvorí s občanom písomnú dohodu o sprostredkovaní zamestnania za úhradu.

Dohoda o sprostredkovaní zamestnania za úhradu obsahuje najmä:
-- názov, adresu, identifikačné číslo zahraničného zamestnávateľa a druh ekonomickej činnosti zahraničného zamestnávateľa,
-- dĺžku trvania zamestnania,
-- druh práce, mzdu alebo plat a ďalšie pracovné podmienky,
-- spôsob a podmienky zdravotného poistenia a sociálneho poistenia,
-- rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za nedodržanie podmienok dohody,
-- výšku úhrady za sprostredkovanie zamestnania za úhradu.

Povinnosť sprostredkovateľa
Sprostredkovateľ je povinný informovať občana, ktorému sprostredkúva zamestnanie za úhradu v zahraničí, o jeho právach a povinnostiach, ktoré súvisia so zamestnaním v zahraničí.

Pozastavenie činnosti a zrušenie povolenia sprostredkovateľa
Podľa ustanovenia § 27 zákona ústredie môže pozastaviť činnosť sprostredkovateľa.

Návrh na pozastavenie činnosti sprostredkovateľa alebo zrušenie povolenia na sprostredkovanie zamestnania za úhradu je oprávnený podať:
-- príslušný daňový úrad, ktorý zistil porušenie právnych predpisov v oblasti daní,
-- príslušný úrad, ktorý zistil porušenie právnych predpisov v oblasti služieb zamestnanosti,
-- Národný inšpektorát práce, ktorý zistil porušenie pracovnoprávnych predpisov a predpisov v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ale i
-- občan, ktorý bol činnosťou sprostredkovateľa poškodený.

Zamestnávanie uchádzača o zamestnanie
Koľko môže zarobiť uchádzač o zamestnanie, ktorý je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie?
-- Od 1. apríla 2005 zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci doplnil zákon č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti. Okrem iných zmien sa zmenilo aj vymedzenie pojmu uchádzača o zamestnanie v ustanovení § 6 ods. 2 zákona.
Uchádzač o zamestnanie na účely zákona č. 5/2004 Z. z. je občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:
a)
nie je zamestnanec v pracovnom pomere, alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, alebo doktorand v dennej forme doktorandského štúdia,
b) neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
c) nevykonáva zárobkovú činnosť v cudzine,
d) vykonáva zárobkovú činnosť v rozsahu najviac 64 hodín mesačne a ktorého mzda alebo odmena za výkon tejto činnosti nepresahuje 3 200 Sk mesačne.
Pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činnosti na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa Zákonníka práce, alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov (napr. podľa Obchodného zákonníka alebo Občianskeho zákonníka). Skutočnosti o počte odpracovaných hodín a o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie na požiadanie úradu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:12