StoryEditor

EBOR poskytla ďalšiu úverovú linku

15.12.2004, 23:00
Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) podpísala včera s OTP Bankou Slovensko zmluvu na úverovú linku v hodnote 10 miliónov eur na podporu malých a stredných podnikov (MSP) v SR. Prostredníctvom linky bude môcť OTP Banka Slovensko vytvoriť portfólio úverov do výšky 125-tisíc eur, respektíve 30-tisíc eur na jeden úver.

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBRD) podpísala včera s OTP Bankou Slovensko zmluvu na úverovú linku v hodnote 10 miliónov eur na podporu malých a stredných podnikov (MSP) v SR. Prostredníctvom linky bude môcť OTP Banka Slovensko vytvoriť portfólio úverov do výšky 125-tisíc eur, respektíve 30-tisíc eur na jeden úver. Na programe podpory MSP sa podieľa aj Európska únia, ktorá banke poskytne najmä technickú pomoc zameranú na školiace aktivity v oblasti financovania MSP. Pôžičky od OTP Banky majú podľa riaditeľa EBOR pre ČR, Maďarsko, Slovinsko a SR Alexandra Auboecka podporiť ďalší rozvoj podnikateľskej klímy v SR. "Úver má byť zameraný primárne na investičný rozvoj podniku. Je možné financovať aj prevádzkový kapitál, ale EBOR kladie dôraz predovšetkým na investičný rozvoj," skonštatovala Adriana Ďurináková, zástupkyňa EBOR na Slovensku.
"V Európe je ekonomický rozvoj založený na malých a stredných podnikoch," uviedol Enzo Marcon, zástupca únie na Slovensku. Popri veľkých investíciách, ktoré vo veľkom prichádzajú na Slovensko, sa súčasne rozvíjajú aj malé a stredné firmy. "Európska únia a komisia boli preto zainteresované aj na podpore malých a stredných podnikov," povedal Marcon.
Slovenské banky doteraz naháňali najmä veľkých klientov. "Pri veľkých podnikoch sa dá rýchlo urobiť veľký výsledok, ale banky vidia, že pretlak konkurencie je taký enormný, že nemajú inú šancu, ako ísť do segmentu MSP," povedal predseda Predstavenstva OTP Banky Slovensko Károly Hodossy. Pre banku sú podľa neho malé a stredné firmy z dlhodobého hľadiska oveľa stabilnejšími klientmi ako veľké podniky.
Spoločný úverový program EBOR a Európskej komisie pre MSP vznikol s cieľom podporiť rozvoj a rast podnikateľov sprístupnením finančných zdrojov. EBOR už v regióne strednej Európy poskytla v rámci tohto programu úvery v hodnote 700 miliónov eur. Z nich miestne banky a lízingové spoločnosti čerpali 495 miliónov eur, vrátane 105 miliónov čerpaných na Slovensku. Európska komisia financovala od roku 1999 prostredníctvom programu Phare v oblasti technickej pomoci granty vo výške 130 miliónov eur.
"Je veľmi dobré, že dokážeme podporovať MSP spoločne s EÚ. Podpis úverovej zmluvy s OTP Bankou bol súčasťou spoločného programu, ktorý v tomto roku končí," povedal Auboeck.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:45