StoryEditor

Odstúpil šéf NASA

15.12.2004, 23:00

Washington (TASR)
Sean O'Keefe odstúpil v pondelok z funkcie šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). V úrade pôsobil štyri roky, počas ktorých experti na vesmírne lety zažili aj tragický pád raketoplánu Columbia. O'Keefe odišiel z NASA na údajne oveľa lepšie platený post rektora štátnej univerzity Louisiana State University.
Prezident George W. Bush vymenoval O'Keefa na čelo NASA v roku 2001, aby vyrovnal prekročenie rozpočtu v úrade. Po havárii Columbie, ktorá sa rozpadla krátko po vstupe do atmosféry vo februári 2003 a pripravila o život celú sedemčlennú posádku, však musel O'Keefe väčšinu svojej pracovnej energie presmerovať na iné ciele. Tragédia si vyžiadala dvojročnú pauzu, počas ktorej úrad úplne zastavil vesmírne lety s ľudskou posádkou a experti pracovali na revízii technických a bezpečnostných otázok, aby sa podobná katastrofa neopakovala. NASA pripravuje obnovenie letov raketoplánov na marec.
O'Keefe, ktorý bol obchodným riaditeľom, a nie inžinierom, nedávno nesúhlasil s komisiou vedeckých poradcov, ktorí navrhovali vyslať ľudskú posádku na predĺženie životnosti Hubblovho vesmírneho teleskopu. O'Keefe trval na tom, že takáto servisná misia je príliš riskantná a mali by ju uskutočniť výlučne roboty. Začiatkom tohto roku O'Keefe a prezident Bush načrtli víziu amerického vesmírneho projektu, v rámci ktorého sa chcú Spojené štáty vrátiť na Mesiac, vybudovať tam stálu základňu a odtiaľ perspektívne uskutočňovať lety na Mars. Odvážny projekt však, zdá sa, skončil v zásuvke v dôsledku privysokého rozpočtu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:50