StoryEditor

Ťaženie akciových fondov nezastavila ani ropa

22.06.2005, 00:00
Fondy amerických akcií sa napriek posilneniu koruny oproti doláru v uplynulom týždni zhodnotili v priemere o 1,4 percenta. Dôvodom je úspešný rastový týždeň na akciových trhoch nového kontinentu. "Inflácia krajiny sa ukazuje ako uspokojivá a primeraná súčasnému hospodárskemu rastu. To povzbudzuje nádej, že americká centrálna banka (Fed) čoskoro ukončí politiku zvyšovania úrokových sadzieb, ktoré by sa mali zastaviť v pásme 3,5 - 3,75 percenta," komentuje analytička Investičnej a Dôchodkovej Katarína Antoničová.
Investorov nevyviedla z miery ani rastúca cena ropy, ktorá vytvorila nové historické maximum. Celkovo však budú podľa Jána Kardoša, portfóliového manažéra VÚB Asset Managementu, vysoké ceny ropy počas tohto roka brzdiť akciové trhy podobne ako výkonnosť celej americkej ekonomiky v možnom raste, keďže zvyšujú náklady firiem a znižujú ich ziskovosť (napr. v leteckých spoločnostiach). "Predstavitelia organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) začali opäť uvažovať o možnom zvýšení ťažby, no výrobná kapacita spracovateľov sa už blíži k svojim limitom. Investori pritom pochybujú o výraznejšom vplyve tohto kroku na pokles cien. Hoci v súčasnosti môže na trhu dočasne nastať istý pokles po výberoch ziskov zo strany špekulantov snažiacich sa o fixáciu profitov, zvyšujúci sa dopyt po rope vo štvrtom kvartáli pravdepodobne prevýši možnosti spracovateľov a cena tejto suroviny prekročí hranicu 60 dolárov za barel," dodáva Kardoš.
Rýchlejšie, než ekonómovia očakávali, rastie priemyselná produkcia USA a po prvý raz v tomto roku sa dokázala zvýšiť aj spotrebiteľská dôvera, meraná tzv. michiganským indexom. Veľkým sklamaním pre trhy však podľa portfóliového manažéra Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Romana Gudernu bolo zverejnenie schodku amerického bežného účtu platobnej bilancie, ktorý sa v prvom štvrťroku vyšplhal na rekordných 195,05 miliardy dolárov, pričom trhy očakávali úroveň okolo 190 miliárd dolárov. Dolár reagoval na tento údaj oslabením oproti euru až k hodnote 1,2300 USD/EUR. Pritom začiatkom týždňa sa ešte dokázal posilniť na úroveň deväťmesačného maxima 1,2020 USD/EUR.

Európske akciové fondy
Výkonnosť európskych akciových fondov brzdilo posilnenie koruny oproti euru, napriek tomu však podľa Antoničovej zhodnotili v priemere o 0,1 percenta. Oveľa viac sa v uplynulom týždni darilo fondom strednej a východnej Európy, ktoré si v priemere pripísali 1,4 percenta. "Ekonomika tohto regiónu sa vyvíja uspokojivo a akciový trh navyše podporili optimistické firemné správy, prevažne z českého trhu. Atraktivita regiónu je vysoká aj pre zahraničných investorov a po poklese, ktorý trval od polovice marca do polovice mája môžeme očakávať ďalšie vlny rastov," predpokladá Antoničová.

Korunové fondy
Korunové peňažné a dlhopisové fondy pokračujú vo veľmi nevýraznej, aj keď pozitívnej výkonnosti. "Úrokové sadzby peňažného trhu naďalej pokračujú v miernom raste, keďže sa už dlhodobo pohybujú pod úrovňou dvojtýždňovej sterilizačnej sadzby Národnej banky Slovenska, pričom pravdepodobnosť skorého znižovania sadzieb centrálnou bankou je v súčasnosti nízka. Výnosová krivka dlhopisového trhu bola v priebehu týždňa stabilná," opisuje dianie na trhoch Marek Prokopec, portfóliový manažér Tatra Asset

Managementu
.
Slovenská koruna počas uplynulého týždňa solídne rástla a dokázala sa dostať až na hladinu 38,15 SKK/EUR, ktorá ju odrazila k výraznej piatkovej korekcii. "Dôvodom rastu domácej meny na týždennej báze bola atraktívnosť Slovenska pre zahraničných investorov. Svoje plánované pôsobenie rozširuje kórejský výrobca automobilov Kia a o zvýšení produkcie až o dve tretiny uvažuje aj francúzsky Peugeot," hovorí Antoničová.
Pohyb slovenskej koruny oproti euru je podľa Prokopca naďalej významne ovplyvňovaný vývojom ostatných mien regiónu, keď všetky meny postupne posilňujú oproti euru. "Opätovný zvýšený záujem investorov o tieto trhy vyplýva pravdepodobne z veľmi nízkej úrovne dolárovej, či eurovej výnosovej krivky, čo láka investorov vyhľadávať atraktívnejšie investičné príležitosti," dodáva.

Dlhopisové fondy v cudzích menách
Americké štátne dlhopisy počas minulého týždňa oslabovali. Ich pokles však bol len mierny. Nové cenové maximum ropy investorov presvedčilo, že tieto aktíva budú naďalej dobrou a hlavne bezpečnou investíciou. Výnosová krivka sa do kladných čísel posunula v priemere o tri bázické body. V Európe sa dlhopisom podľa Antoničovej darilo horšie. Silné výpredaje postihli nielen štátne dlhopisy, ale aj korporátne bondy. Investori totiž koncom mesiaca očakávajú niekoľko nových nádejných emisií, takže svoje prostriedky šetria na túto príležitosť. Krivka výnosov štátnych dlhopisov sa do plusu posunula až o 15 bodov. "Dlhopisové fondy sa preto minulý týždeň zaradili na spodné priečky vo výkonnosti. Oslabili sa v priemere po prepočte na koruny o 0,2 percenta v prípade dolárových a o 1,8 percenta pri eurových dlhopisoch," dodáva Antoničová.
Zlou správou pre dolárové dlhopisy môže byť, že podľa posledných vyjadrení americkej centrálnej banky sa pokračovanie zvyšovania sadzieb aj v budúcich mesiacoch javí ako veľmi pravdepodobné. Súčasný ekonomický vývoj totiž Fed podľa Prokopca hodnotí pozitívne, pričom sa už niekoľkokrát negatívne vyjadril čo sa týka nízkej úrovne dlhej strany výnosovej krivky. V Európe, naopak, stále silnejú predovšetkým politické tlaky na zníženie sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB), čo by malo podporiť stále málo dynamicky rastúcu ekonomiku eurozóny. "Aj napriek tomu, že ECB doteraz týmto vplyvom odolávala a snažila sa zachovať nezávislosť v určovaní svojej menovej politiky, posledné vyjadrenia jej predstaviteľov nasvedčujú o väčšom naklonení k zníženiu sadzieb v porovnaní s minulosťou," tvrdí Prokopec.

Priemerné zhodnotenie skupín fondov (v SKK, k 17. 6. 2005)
Korunové peňažné fondy

0,02 %

Peňažné fondy v cudzej mene

– 0,31 %

Korunové dlhopisové fondy

0,09 %

Euro dlhopisové fondy

– 1,84 %

Dolárové dlhopisové fondy

– 0,23 %

Dlhopisové – stredná a východná Európa

– 0,36 %

Euro akciové fondy

0,13 %

Americké akciové fondy

1,38 %

Globálne akciové fondy

0,56 %

Technologické akciové fondy

1,09 %

Akciové – stredná a východná Európa

1,41 %

Zmiešané fondy

– 0,12 %

Zdroj: Investičná a Dôchodková, správ. spol., a. s., SASS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 04:39