StoryEditor

Marek Odrobina: Aj právnik je len človek

03.10.2006, 00:00
Ako dieťa chcel byť archeológom. Nevedel si však zapamätať dátumy, a tak sa dejepis stal jeho nočnou morou. S úsmevom tvrdí, že štúdium práva si vybral, aby sa vyhol svojej druhej nočnej more - matematike. Dnes známy pražský advokát Marek Odrobina.

Ako dieťa chcel byť archeológom. Nevedel si však zapamätať dátumy, a tak sa dejepis stal jeho nočnou morou. S úsmevom tvrdí, že štúdium práva si vybral, aby sa vyhol svojej druhej nočnej more - matematike. Má Kristove roky a v Prahe vlastnú advokátsku kanceláriu s honosným názvom Odrobina & Co. Tvrdí, že knižky a filmy o právnikoch by mali zakázať. O tom, či je úspešný, neuvažuje.

Od nuly
Na gymnázium chodil do Banskej Štiavnice, kde sa študenti pripravujú na štúdium medzinárodných vzťahov v Moskve. Namiesto diplomacie si však vybral právo, a to na Karlovej univerzite v Prahe. "Vybral som si ju preto, že ju mám veľmi rád," hovorí.
Už v druhom semestri nastúpil do kancelárie komerčného právnika. "Študent tam začína od nuly. Nosí obleky do čistiarne, behá po úradoch. Neskôr mu dovolia písať "listy." Dostáva malé úlohy a postupne sa vypracuje tak, že začne dostávať prípady, robí žaloby, odvolávania a chodí na súdy, spomína.
Po skončení školy nasledovala práca v ďalších advokátskych kanceláriách, až kým si neurobil advokátske skúšky. Nasledoval logický krok - vlastná advokátska kancelária.

Perry Mason? Neexistuje
Americký model právnických kancelárií s desiatkami partnerov v Prahe ešte nefunguje. Sú síce firmy, ktoré majú aj štyridsať právnikov, ale to sú spolupracujúci advokáti. "Sú veľkí, ale nebojím sa im konkurovať. Pre právnika je dôležité klientov si získať a udržať. A tieto veľké právnické firmy sa špecializujú na rozličné druhy práva a niektoré kauzy sú pod ich rozlišovacou schopnosťou. Veľká kancelária musí mať vyššie sadzby. Konkurencia je aj o cenách. Teda to, čo oni urobia draho, ja urobím lacnejšie a rovnako kvalitne," približuje.
Rozčuľujú ho ľudia, ktorí si predstavu o práve tvoria iba z amerických trhákov. Filmy a knihy o právnikoch by podľa Odrobinu mali zakázať. "Veľmi nám sťažujú remeslo. Klient mi povie, že mám vypočúvať svedka ako Perry Mason. Kde sa v českých podmienkach dá takto vypočúvať? Alebo mi klientka povie, že niečo videla vo filme a chce to tak aj ona. Veľa ľudí si myslí, že právo vyzerá ako v knihách od Johna Grishama. Ja som však, našťastie, žiadnu nečítal," usmieva sa.

Precedens
Marek Odrobina sa stal vďaka dvom kauzám mediálne známym človekom. Je medializovaný prípad len dobrá reklama alebo sa dá na ňom aj zarobiť? "To dúfam," smeje sa. Medializácia mu pomáha, ale hovorí, že keď tie prípady bral, tak o tom nerozmýšľal. "Nemám s tým zatiaľ skúsenosti, takže neviem odhadnúť, po ktorej kauze pôjdu médiá," tvrdí.
V prípade Marie Čauševič verzus Pražská teplárenská ide o diskrimináciu. Pani Čauševič tvrdí, že sa mala stať finančnou riaditeľkou, ale firma ju na tento post nevybrala kvôli tomu, že je žena.
"Je to veľký spor a je vlastne prvý svojho druhu v Česku. Nedávno sme dostali prvé zamietavé stanovisko od obvodného súdu, ale verím, že vyhráme odvolanie. Súdy musia pochopiť, že ide o diskrimináciu," približuje Odrobina. V prípade neúspechu je rozhodnutý obrátiť sa aj na Európsky súdny dvor.
Nerozmýšľal o tom, že sa púšťa do veľkej firmy, ktorá si môže dovoliť množstvo právnikov, pretože je presvedčený, že pravda je na jeho strane. "Práve veľa právnikov nemusí byť výhra, každý bude mať vlastný názor, bude do toho vstupovať a nakoniec to pokazia. Na protistrane je, samozrejme, renomovaná kancelária, ale prípad má na starosti mladá právnička s asistentkou. Problém je však v tom, že v takomto type kauzy neexistuje rozsudok, tak sa nedá o čo oprieť. Je pár rozhodnutí Európskeho súdneho dvora o diskriminácii a jeden nález Ústavného súdu. Vytvárame vlastne precedens a aj keď neuspejeme, ukážeme ostatným, kadiaľ vedie cesta," je presvedčený Odrobina. Môže sa však stať aj to, že keď prehrá, už podobný prípad nebude, pretože to bude jasný signál, že nemá význam bojovať proti diskriminácii.

Súboj s obchodným centrom
Druhou medializovanou kauzou je spor nájomcov obchodných priestorov s obchodným centrom Nové Butovice. Obchodné strediská rastú ako huby po daždi a kúpna sila sa nemení. Takže logicky sa musí raz stať, že ponuka bude vyššia ako dopyt, a to sa práve deje v Česku. Tri až štyri centrá sú na tom zle a aj ostatným sa začína odlev zákazníkov. Nájomcovia napriek tomu platia vysoké nájomné, ktoré bolo dohodnuté pri otváraní centra a počítalo s viac zákazníkmi. Ale trend nie je taký, ako sa čakalo.
"V Butoviciach sa práve niečo také stalo. Bola tam navyše nešťastná záležitosť s Hypernovou, kde sa našlo pokazené mäso. Nájomníci sa sťažovali na zlý marketing a málo zákazníkov. Blížili sa Vianoce, čo by malo byť zárobkové obdobie a v Butoviciach nebolo ani nohy. Pritom mali ešte takú báječnú reklamnú kampaň - nakupujte bez stresu. To tam skutočne bolo možné, veď tam takmer nebolo zákazníkov, a tých pár, čo tam zavítalo, naozaj nakúpilo bez stresu. Nemali dokonca ani predavačky," smeje sa Odrobina. Prostredníctvom jedného známeho ho oslovila skupina nájomcov s tým, že vytvoria skupinu a jednotný tlak na centrum. Vyhrážali sa majiteľom centra generálnym štrajkom a zatvorením predajní na týždeň. Nakoniec ich rozdelili a centrum začalo rokovať s nájomcami individuálne. "Niektorí sa rozhodli odísť, a tým som pomáhal. Napokon som podal na centrum veľkú žalobu za tridsať subjektov. Z nich ostali po individuálnych rokovaniach štyria," hovorí.

Ochotník
Medzi advokátmi v Prahe je silná konkurencia, preto treba mať nielen schopnosti, ale aj známych. "Advokácia je aj o kontaktoch. A hlavne právnik musí byť univerzálny. Je obmedzený trh a nedá sa špecializovať len napríklad na náhradu škody. Možno časom. Našťastie, naše právo nie je také zložité ako anglosaské, kde sa vychádza z precedensov a neustále treba študovať a hľadať rozsudky," približuje Odrobina.
Nerád prehráva a ak príde klient s vopred prehratým prípadom, tak mu to povie. "Radšej mu odporučím mimosúdnu dohodu. Aj keď je to v podstate proti mne," vysvetľuje. Najhoršie je, ak právnik prehrá vlastnou chybou: "Je to veľmi nepríjemné," hovorí. O právnikoch tvrdí, že sú tiež len ľudia.
Najlepším relaxom je pre neho rodina a pár koníčkov. Fotografuje, strieľa a hráva ochotnícke divadlo. "Som členom Osvetového spolku Jakuba Hrona. Bol to vedec a spisovateľ, ktorého Karel Čapek označil za českého Dona Quijota." O úspechu si myslí, že je relatívny. Vďaka vlastnej kancelárii je už, čo sa týka kariéry, na vrchole. "Takže už nemám kam pokračovať. Pre mňa je cieľom spokojnosť. Moja a mojej rodiny. Kariéra, úspech, peniaze, to sú všetko len prostriedky," dodáva Odrobina.

Čo ma baví...
rodina
fotografovanie
divadlo

...a čo nie
vopred prehraté spory
veľké advokátske kancelárie

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:00