StoryEditor

Akciovým fondom sa nedarilo

04.05.2006, 00:00

Akciové podielové fondy, do ktorých teraz vo väčšom množstve prúdia peniaze slovenských investorov, si v prepočte na koruny pripísali v minulom týždni straty. Z rozvíjajúcich sa trhov boli v minulom týždni v ziskoch len fondy investujúce v Rusku a v Latinskej Amerike. Investorov v týždni sklamali aj tradične silné stredoeurópske trhy. Zo ziskom ukončili týždeň peňažné fondy v cudzej mene a dlhopisové európske fondy.

Akciové trhy
Svetové akciové burzy skončili uplynulý týždeň zmiešane. Americkým akciám bránil vo výraznejšom raste sektor technológií, ktorý posunuli na nižšie úrovne akcie spoločnosti Microsoft po zverejnení horšieho než očakávaného odhadu zisku. Podľa Jaroslava Kardoša z VUBAM "náladu investorom na akciovom trhu nedodali ani protichodné signály o ďalšom smerovaní nákladov na pôžičky korporácií a inflácie. Vládny report z USA minulý týždeň naznačil, že ekonomický rast v krajine za prvý kvartál roka (4,8 % v ročnom porovnaní) bol najrýchlejší za posledné dva roky, zatiaľ čo šéf Fedu Ben Bernanke signalizoval možné skoré ukončenie cyklu zvyšovania úrokových sadzieb". Európske a japonské akcie zaznamenali ešte výraznejší prepad za týždeň ako americké trhy v obavách zníženia čínskeho dopytu po rope a základných materiáloch. Stredoeurópskym akciovým trhom sa tiež príliš nedarilo, zaznamenali mierne poklesy. Najväčšie prepady zaznamenala pražská burza - stratila takmer 3,7 %. Burza v Budapešti klesla o 1,7 % a poľský trh stagnoval. Ruský akciový trh dosiahol aj uplynulý týždeň historicky najvyššie úrovne a pripísal si 2,5-percentné zhodnotenie. Najväčšiu zásluhu na tom majú akcie Gazpromu, ktoré vyleteli o 12 %. "Štátom kontrolovaný gigant sa stal druhou najväčšou energetickou spoločnosťou na svete, hneď za Exxon Mobil Corp. a predbehol tak BP Plc.," uviedol Branislav Habán z KD Investments. "Vďaka dobrej diverzifikácii prežili globálne fondy, zamerané na rozvíjajúce sa trhy týždeň v relatívne pokojnej atmosfére, keď stratili iba nevýrazných 0,53 % (v USD)," zhodnotil situáciu na týchto trhoch Miroslav Čamek z Across Investment Services.

Dlhopisové trhy
Americké štátne dlhopisy sa v minulom týždni obchodovali zmiešane. "Ceny dlhopisov s kratšími lehotami do splatnosti klesli, ich výnosy, naopak, stúpli v priemere o šesť bodov. Dlhý koniec výnosovej krivky sa, naopak, posúval do záporných čísel, posun však bol mierny a nepresiahol tri bázické body," uviedla k situácii na amerických trhoch Katarína Antoničová z Investičnej a Dôchodkovej. Európske štátne dlhopisy sa dokázali udržať na takmer nezmenených hodnotách, vďaka čomu aj výnosová krivka skončila prakticky bez zmeny. Dolárové dlhopisové fondy poškodil rast koruny oproti zelenej bankovke, stratili takmer 0,4 percenta. Euro dlhopisové fondy však, naopak, 0,3 percenta získali.

Domáce trhy
Slovenská koruna strávila uplynulý týždeň pomalým oslabovaním sa oproti euru. Kľúčovou správou týždňa pre slovenský dlhopisový trh bolo rozhodnutie centrálnej banky ponechať základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. Rast úrokových sadzieb je však zrejme otázkou najbližšieho zasadnutia NBS, za ich rast totiž hlasovali štyria členovia bankovej rady. "Reakcia dlhopisového trhu preto nebola prekvapujúca, ceny štátnych dlhopisov klesli do mínusu a výnosy, naopak, vzrástli po celej dĺžke výnosovej krivky, miestami až o desať bázických bodov," zhodnotila týždeň Antoničová. Korunové dlhopisové fondy skončili týždeň s miernou stratou. Peňažné korunové fondy si, naopak, pripísali malý zisk. "Hlavné riziká z pohľadu menovej politiky vidí centrálna banka najmä vo výraznom raste cien ropy a raste miezd," poznamenal Peter Herman z AM SLSP.

Týždenné zhodnotenie skupín fondov (k 28. 4. 2006, prepočet na Sk)
Skupina fondov %
Peňažné korunové 0,03
Peňažné v cudzej mene 0,35
Dlhopisové korunové -0,03
Euro dlhopisové 0,29
Dolárové dlhopisové -0,36
CEE dlhopisové 0,29
Európske akciové -0,47
Americké akciové -0,85
Globálne akciové -0,4
Technologické akciové -1,07
CEE akciové -1,03
Zmiešané -0,39

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:00