StoryEditor

Čuvaši majú záujem o Trenčiansky kraj

25.04.2005, 00:00
Oficiálna delegácia Čuvašskej republiky Ruskej federácie minulý týždeň navštívila Slovensko. Cieľom rokovaní bolo prekonať hendikep v obchodnej spolupráci.

Oficiálna delegácia Čuvašskej republiky Ruskej federácie minulý týždeň navštívila Slovensko. Cieľom rokovaní bolo prekonať hendikep v obchodnej spolupráci.

Aké sú aktuálne obchodné vzťahy Čuvašskej republiky a Slovenska?
-- Rusko-slovenská spolupráca sa rozvíja dostatočne dynamicky, Slovensko patrí medzi desiatku zahraničnoobchodných partnerov Ruska, ale zatiaľ nie ani do prvej pätnástky vo vývoze ani v dovoze Čuvašskej republiky. Naším najväčším partnerom je Čína, v exporte za ňou nasleduje Irak a Nemecko, v dovoze USA, Francúzsko a Švajčiarsko. Máme praktické skúsenosti s celým radom spoločných projektov s Kanadou, Talianskom i Maďarskom. Myslím si teda, že potenciál spolupráce so Slovenskom nie je dostatočne využitý. Pritom bolo v poslednom čase podpísaných viacero slovensko-ruských dohôd, ktoré dávajú vzájomnému obchodu zelenú a jasný politický signál. Viac sa začínajú rozvíjať kontakty medzi slovenskými krajmi a subjektmi Ruskej federácie. Začíname rozvíjať takúto spoluprácu s Trenčianskym samosprávnym krajom. Vytvárame zmiešanú komisiu vlády Čuvašskej republiky a vedenia Trenčianskeho kraja o obchodno-ekonomickej, vedecko-technickej a kultúrnej spolupráci a podpísali sme zmluvu o spolupráci.
V čom sú špecifiká Čuvašskej republiky v Rusku?
-- Patrí k najstabilnejším a najrýchlejšie sa rozvíjajúcim republikám federácie. Z hľadiska potenciálu infraštruktúry je na 15. mieste spomedzi 89 subjektov Ruskej federácie, je aktívna v rozvíjaní inovácií, dosahuje významné výsledky v medzinárodných projektoch na modernizáciu vzdelávania, zdravotníctva, financií a bytového fondu. V zahraničnom obchode dosahujeme kladné saldo. Našu politiku zameriavame na vytváranie priaznivého podnikateľského prostredia, znižovanie administratívneho i daňového zaťaženia biznisu a vytváranie podmienok na priťahovanie domácich i zahraničných investorov. Poskytujeme daňové privilégiá investorom z republikového i municipálneho rozpočtu. Čuvašsko leží na 18,3 tisíca kilometrov štvorcových v Povolží, na východe susedí s Tatárskom, ktoré už má plodnú spoluprácu so Slovenskom. Žije u nás 1,3 milióna obyvateľov, najviac -- 440-tisíc -- v hlavnom meste Čeboksary, pričom nezamestnanosť sa pohybuje iba okolo dvoch percent.
V čom konkrétne máte záujem spolupracovať so Slovenskom?
-- Sme pripravení spolupracovať pri obnove našich výrobných technológií v strojárstve, chemickej výrobe, vo výrobe prístrojov, v elektronike, gumárenskom priemysel, textilnej výrobe. Aktuálnymi sú pre nás technológie výstavby spoločenských budov a obytných domov. Zaujímame sa o výmenu skúseností v spracovaní potravinárskej a poľnohospodárskej produkcie. A máme svoje záujmy aj v turistike. Vieme, že Slovensko poskytuje veľké prírodné krásy i historické pamätihodnosti a hlavné mesto Čuvašska, Čeboksary, zasa nazývajú perlou Povolžia. Návšteva však v prvom rade umožní ruským podnikateľom hlbšie sa oboznámiť so špecifikami slovenskej ekonomiky, pochopiť stav slovenskej ekonomiky a nájsť perspektívne smery vzájomnej spolupráce.
Mohli by ste byť konkrétnejší?
-- V Trenčianskom kraji sa zaujímame najmä o skúsenosti z poľnohospodárskej výroby, či už ide o chov koní, oviec či baranov. Spoznávame poľnohospodárske zemiakarské družstvo. V Prievidzi máme záujem o spoluprácu pri výrobe banských strojov. Chceme nadviazať spoluprácu aj s tunajšími vysokými školami. Slovenská strana prejavila záujem najmä o vytváranie spoločných podnikov v malom a strednom podnikaní, napríklad pri spracovaní plechov, výrobe plotov, pri opravách strojov a zariadení, ktoré do Ruska dodali slovenskí strojári a zaujíma sa aj o pomoc pri úverovaní podnikania a jeho poisťovaní. Vieme však ponúknuť aj spoluprácu pri výrobe lodí i v priemysle informačných technológií, alebo v silnoprúdovej elektrotechnike, vyrábame mechanizmy aj pre atómovú energetiku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:39