StoryEditor

V realitných fondoch bude bilión dolárov

15.02.2006, 23:00

Objem svetového trhu akcií investičných realitných trustov (Real Estate Investment Trust, REIT) podľa prognóz dosiahne v najbližších rokoch 1,3 bilióna USD. V tomto segmente trhu je teraz alokovaných asi 680 mld. USD. Podľa Investment Institute najväčší rast trhu REIT je v posledných rokoch v USA a Austrálii. Vo Veľkej Británii sa v dôsledku nových pravidiel regulácie neočakáva dynamický nárast trhu.
Na celom svete rastie popularita amerického modelu investičných trustov, ktoré vkladajú peniaze do nehnuteľností. Investičný trust plní podobné funkcie ako otvorený podielový fond registrovaný podľa slovenskej legislatívy. Investičné trusty vydávajú akcie s premenlivou menovitou hodnotou a podielové fondy vydávajú podielové listy, ktoré majú premenlivú hodnotu čistých aktív pripadajúcich na jeden podielový list.
REIT alebo subjekty, ktoré sa na ne podobajú, fungujú v Európe, Ázii a Latinskej Amerike. V roku 2003 boli prijaté zákony upravujúce činnosť realitných fondov vo Francúzsku, v Hongkongu a Taiwane. V Japonsku na trhu nehnuteľností operuje asi dvadsať investičných trustov, ktorých kumulatívne aktíva dosahovali 14 miliárd dolárov. V Singapure pôsobí päť subjektov typu REIT a ich aktíva dosahujú asi tri miliardy USD.
Ciele vytvárania investičných trustov na celom svete sú rovnaké. Je to zjednodušenie prístupu investorov na trh nehnuteľností a zľahčenie prístupu k financiám pri výstavbe nehnuteľností. Realitný investičný fond je tak racionálnou formou investičného nástroja, ktorý je racionálny aj z hľadiska zdaňovania.
Zvláštnosťou akcie realitných trustov je to, že ich ceny nie sú závislé od cien ostatných segmentov kapitálového trhu. To z nich vytvára dobré nástroje na diverzifikáciu rizika v portfóliách fondov. Základným komponentom príjmov z držby REIT sú výplaty dividend.
V závislosti od zákonov tej-ktorej krajiny sa môžu súkromné firmy premeniť na akciové trusty s cieľom získavania finančných prostriedkov. Akcie investičných trustov sú likvidné. Dajú sa predať počas obchodovania na burze. Priamy predaj alebo kúpa nehnuteľností sú v porovnaní s nimi spojené s oveľa komplikovanejšími procedúrami.
Novela zákona o kolektívnom investovaní, ktorá umožní vznik špeciálneho investičného fondu nehnuteľností na Slovensku, by mala platiť po schválení parlamentom od februára budúceho roku. Majetok realitného podielového fondu bude možné investovať len do nehnuteľností. Investíciou do nehnuteľností sa na účely tohto slovenského zákona rozumie: nadobudnutie pozemku alebo stavby, výstavba budovy na účely jej prenájmu, nadobudnutie budovy na účely rekonštrukcie alebo prenájmu, alebo nadobudnutie účasti na právnickej osobe, ktorej predmetom podnikania sú uvedené činnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:07