StoryEditor

Sieň slávy prijíma aj márnotratných synov

14.03.2006, 23:00

Rokenrolová Sieň slávy získala v noci na včera nových obyvateľov. Slávnostný ceremoniál v New Yorku sa niesol v pravom rokenrolovom -- kontroverznom -- duchu. O zábavu bolo postarané už skôr, keď kapela Sex Pistols (jedna z nominovaných) uverejnila na webovej stránke vyhlásenie, ktorým celú záležitosť bojkotovala. "Popri Sex Pistols a rokenrole je tá sieň slávy ako mláka moču. Vaše múzeum moč vo víne. My nedorazíme. Blahoželáme. Pokiaľ ste za nás hlasovali, azda ste si svoje dôvody poznamenali. Ste síce anonymní, ale stále patríte k hudobnému priemyslu," uviedli členovia legendárnej zostavy. Sex Pistols sa preslávili najmä hitmi z konca 70. rokov ako Pretty Vacant, God Save The Queen a Anarchy In The UK. Vydali iba jeden album Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols a rozišli sa. V roku 1996 sa opäť stretli na spoločnom turné, o sedem rokov neskôr nasledovala krátka šnúra po Amerike. Do Siene slávy, ktorá prijíma hudobníkov najskôr 25 rokov po vydaní prvého albumu, mohli byť nominovaní už skôr, sedem stoviek hlasujúcich rockových expertov však uprednostnilo Police, Clash či muzikanta Elvisa Costella. Uznania sa dočkali až teraz, svoje slovo však dodržali a do hotela Waldorf -- Astoria v pondelok večer neprišli. Zakladateľ časopisu Rolling Stone Jann Wenner ich teda verejne vyzval, aby si prišli prevziať trofeje priamo do Rokenrolovej siene slávy v Clevelande. "Ak ich chcú rozbiť na kúsky, nech sa páči, môžu," dodal veľkodušne.
Spolu so Sex Pistols prijala Sieň slávy aj trubkára a skladateľ Herba Alperta, džezového trubkára Milesa Davisa či kapely Black Sabath a Blondie. Aj členovia Blondie sa postarali o to, aby sa na tohtoročné uvádzanie nezabudlo. Prednedávnom sa po pätnástich rokoch dali znovu dokopy, na ceremoniáli sa však zúčastnili aj bývalí traja členovia Frank Infante, Nigel Harrison a Gary Valentine. Keď sa na pódiu stretli so svojimi exkolegami (Deborah Harry, Chris Stein, Clem Burke), ktorí ešte stále koncertujú pod hlavičkou Blondie, nepriateľstvo prepuklo naplno. Speváčka Deborah podráždene odmietla návrh Franka Infanteho na spoločné vystúpenie. Bývalí členovia teda opustili pódium.
Rozruch spôsobil tiež rocker Ozzy Osbourne, ktorého do siene uviedli spolu s jeho bývalou skupinou Black Sabbath. Na všetkých pôsobil až príliš vážne. Kapelu prišli poctiť členovia skupiny Metallica Lars Ulrich a James Hetfield. "Sme tu, aby sme oslávili Black Sabbath. Je síce už dosť neskoro, ale to je iná otázka," povedal Ulrich. Osbourne sa napriek svojej nie veľmi dobrej reputácii držal na uzde a všetkým úctivo poďakoval za túto česť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 15:12