StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

04.03.2007, 23:00

Akcie jednotlivých spoločností sa uplynulý týždeň neobchodovali na základe fundamentálnej či technickej analýzy. Do popredia sa dostal psychologický efekt, ktorý ovplyvňoval správanie investorov. Výsledky spoločností sa dostali do úzadia, no napriek tomu budú po upokojení situácie kľúčovým faktorom ovplyvňujúci ich vývoj na najbližšie mesiace.
Erste Bank dosiahla vo štvrtom kvartáli veľmi dobrý výsledok. Čistý zisk 277 miliónov eur predstavuje medziročný nárast o 35 percent a ovplyvnili ho najmä výborné čísla rumunskej banky BCR, ktorú Erste prvýkrát konsolidovala. Výsledky reportovala aj konkurenčná Komerční banka. Dopadli v súlade s očakávaniami, keď čistý zisk spoločnosti za rok 2006 bol 9,1 miliardy českých korún, čo je len o 2,3 percenta lepšie ako minulý rok. Rastový potenciál spoločnosti bude preto v očiach investorov limitovaný.
V Poľsku sklamal Bioton, ktorého čistý zisk medziročne vzrástol o 364 percent, no očakávalo sa ešte viac. Prezident spoločnosti ohlásil rast tržieb na o 87 percent, ktoré budú ťahané predovšetkým rastom trhového pokrytia v Poľsku, Rusku a Ázii. Inzulín by sa možno mohol začať tento rok predávať aj v Číne, čo by mohlo mať za následok dodatočný rast. Bioton plánuje ukončiť v roku 2007 akvizíciu ukrajinského Indarua, talianskej Fisiopharmy a Pharmatexu. Dobrú pozíciu v sektore stavebníctva potvrdil developer GTC, ktorý svojimi tržbami potešil investorov.
Firmy Lotos a PKN Orlen dosiahli slabšie výsledky ako boli očakávania trhu. V prípade Lotosu nižší zisk zapríčinil zlý výsledok v segmente retailového predaja pohonných látok, ako aj vysoké administratívne náklady. PKN stiahla dole dcérska spoločnosť Unipetrol, ktorá v segmente rafinácia zaznamenala stratu 156 miliónov zlotých, spôsobenú uzávierkami v Českej Rafinérskej a Unipetrol Rafinérii. Distribútor plynu, spoločnosť PGNiG, dosiahol na úrovni tržieb a operačnej marže dobrý výsledok, tiaž jednorazových odpisových položiek stlačila čistý zisk mierne pod očakávania trhu.
Tento týždeň môžeme očakávať opäť silne volatilné obchodovanie. Vývoj na jednotlivých trhoch v strednej Európe bude z väčšej časti kopírovať náladu na svetových trhoch. V prípade, že by prepad akciových indexov pokračoval aj naďalej a medvede by sa dostali opäť k slovu, mohli by sme sa vplyvom agresívnych predajov ocitnúť ešte výrazne nižšie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:27