StoryEditor

Peking varuje pred špekuláciami o jüane

28.07.2005, 00:00

Hlásnik politbyra v Číne varoval investorov, že špekulácie o ďalšej revalvácii jüanu nie sú rozumné. Ľudový denník, noviny čínskej komunistickej strany, v stredu zopakoval postoj Ľudovej banky Číny, že obchodníci na svetových trhoch by pri kalkulovaní výnosov investícií nemali počítať s ďalším uvoľňovaním kurzu. Ten sa po desaťročí dostal z fixácie 8,28 jüanu na 8,11 jüanu za dolár. Čínska mena ukončila v stredu obchodovanie na úrovni 8,1128 oproti utorkovému záveru 8,1099 jüanu za dolár. Centrálna banka však nezverejnila rozsah pásma, v ktorom sa mena počas dňa pohybovala. Oficiálne má kurz dovolené plávať v rozmedzí +/- 0,3 % okolo centrálnej parity.
"Čínskej ekonomike by neprospelo, ak by jüan mohol drasticky fluktuovať. To nebude dovolené," uviedol Ľudový denník. V dlhodobom výhľade experti od reformy neočakávajú kontinuálnu revalváciu čínskej meny, ktorej kurz budú ovplyvňovať domáce a vonkajšie faktory, píšu noviny. "Preto nie je rozumné staviť na ďalšiu revalváciu jüanu," prichádzajú k záveru. Jüan bol fixovaný na dolár celé desaťročie až do minulého štvrtka, keď americkú bankovku nahradil menový kôš. Jeho zloženie ani váhu jednotlivých mien trh nepozná, najčastejšie sa však hovorí o dolári, eure a japonskom jene. Tieto tri krajiny sú totiž najdôležitejšími obchodnými partnermi najľudnatejšej krajiny sveta. Rozhodnutie Pekingu v tomto období analytici očakávali, no v prognózach revalvácie sa s nulovou presnosťou predbiehali v podstate celé dva roky. Svojím spôsobom teda revalvácia o 2,1 % prišla náhle a vyslúžila si aplauz analytikov, obchodníkov i vlád v krajinách, kam Čína vyváža svoje tovary. Vzhľadom na prestrelenie rozsahu revalvácie v očakávaniach vyspelých finančných trhov však obchodníci krátko nato začali špekulovať o ďalšej revalvácii. Takýto vývoj prináša riziko destabilizácie čínskeho trhu, napríklad trhu nehnuteľností v Šanghaji, pretože na úkor veľkých intervenčných nákladov čínskej centrálnej banky priteká do krajiny veľa horúceho, resp. krátkeho špekulatívneho kapitálu. "Očakávame, že centrálna banka dovolí čínskej mene zhodnotiť sa do decembra na 7,89 a do júna až na 7,5 jüanu za dolár," uvádza v liste investorom Ashraf Laidi z brokerskej spoločnosti MG Financial Group. Podľa agentúry AFX, ktorá vykonáva finančné spravodajstvo pre francúzsku agentúru AFP, vývoj na forwardoch devízového trhu očakáva do roka zhodnotenie jüanu o 7,74 %. Je to 3,6-krát viac, než si podľa aktuálnych vyjadrení praje Peking.
Odmietavé stanovisko Číny voči ďalšej revalvácii okamžite obrátilo klesajúci dolár, dovtedy strácajúci pod tlakom horších než očakávaných výsledkov indexu spotrebiteľskej dôvery v USA, ktorý zverejňuje spoločnosť Conference Board. Index za júl klesol na 103,2 z júnových 106,2 bodu. Z minulotýždňového minima pod 110 jenov za dolár sa tak americká bankovka dokázala k včerajšku vyšplhať až na 112,78 JPY/USD. Oproti euru sa dolár pohyboval okolo psychologickej hranice 1,2 USD/EUR.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:18