StoryEditor

Parížu hrozí miliardová náhrada škody

04.12.2003, 23:00
Prípad poisťovne Executive Life zaťažuje americko-francúzske vzťahy a Parížu hrozí miliardová náhrada škody

Všetko nasvedčuje tomu, že prípad kúpy kalifornskej poisťovacej spoločnosti Execetive Life francúzskou štátnou bankou Crédit Lyonnais ešte začiatkom 90. rokov bude riešiť americký súd. V noci na utorok francúzsky minister financií Francis Mer rokovanie s americkou stranou o mimosúdnom vyrovnaní označil za "stroskotané". Následky by však pre Paríž mohli byť zničujúce: francúzskemu štátu, banke ako takej -- vrátane viacerých členov jej vedenia -- ako aj podnikateľovi Francoisovi Pinaultovi hrozí, že budú musieť zaplatiť náhradu škody v predpokladanej výške vyše tri miliardy dolárov. Crédit Lyonnais ako popredná banková inštitúcia by okrem toho mohla prísť aj o licenciu pre územie USA.
Ministrov výrok potvrdil aj zástupca losangelskej prokuratúry, ktorý uviedol, že rozhovory obe strany zastavili. Nezodpovedal však otázku, či sa americká strana už rozhodla pre súdnu žalobu. Hovorca parížskej vlády Jean-Francois Copé však nešetrí optimizmom: "Pred súdnym procesom nemáme strach."
Ešte donedávna sa zdalo, že vyrovnanie, ktoré by sa dotýkalo všetkých zainteresovaných strán, je pre Francúzsko prijateľné. Predbežnú dohodu o tom podpísal F. Mer v septembri t. r. Podľa nej mali Francúzi zaplatiť 585 miliónov eur, z toho väčšinu štát ako vlastník danej banky.
Dohoda však stroskotala z dvoch dôvodov. Prvým bol postup amerických úradov, ktoré krátko po podpise začali požadovať vydanie viacerých francúzskych štátnych občanov na stíhanie do USA. Medzi nimi mal byť aj bývalý riaditeľ banky Jean Peyrelevade. Vyrovnanie však malo pre nich znamenať ochranu. Druhým, aj keď neovereným dôvodom bolo, že prezident Jacques Chirac si želal, aby sa ochrana vzťahovala aj na osobu podnikateľa Francoisa Pinaulta, jeho dobrého priateľa. Práve Pinault mal inak najväčší osoh z celého prípadu. Z portfólia poisťovne Executive Life prevzal najprv vysoko úročené rizikové fondy a neskôr i celú poisťovňu. Následným predajom fondov získal miliardový zisk, ktorý sa stal základom jeho súčasnej prosperity.
Aféra môže ohroziť aj fúziu lyonskej banky s iným významným francúzskym bankovým inštitútom, Crédit Agricole. Ten kontrolujú oblastné družstevné pokladnice a je len málo pravdepodobné, že by sa práve ony chceli podieľať na krytí škôd.
Američania francúzsku banku obviňujú, že bankrotom ohrozenú poisťovňu Executive Life začiatkom 90. rokov prebrala tieňovými operáciami. Platný americký zákon vtedy zakazoval, aby zahraničná banka vlastnila viac ako 25 percent akcií ľubovoľnej americkej poisťovne. Vyšetrovanie trvá už päť rokov. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 21:26