StoryEditor

Tenisový lakeť nemusí vzniknúť pri tenise

07.06.2005, 00:00
Bolesť je väčšinou výraznejšia pri pevnom uchytení a extenzii v lakti, ako aj pri tenisovom údere back hand, pri golfe, ale aj iných športoch ako hádzaná, volejbal, beh na lyžiach atď.

".. ale ak ho máme, bolesť je taká silná, že na tenis ani nepomyslíme," hovorí ortopéd MUDr. Martin Papšo z II. ortopedickej kliniky v Bratislave. Tenisový lakeť (latentná epikondilitis alebo entezopatia) je vlastne zápal úponu šliach vystieračov zápästia. Prejavuje sa typickou bolesťou na vonkajšom výstupku lakťa, oteplením alebo začervenaním v mieste úponu, vzácne i zdureninou. Bolesť je väčšinou výraznejšia pri pevnom uchytení a extenzii v lakti, ako aj pri tenisovom údere back hand, pri golfe, ale aj iných športoch ako hádzaná, volejbal, beh na lyžiach atď.
"Ochorenie je multifaktoriálne, teda spôsobené mnohými možnými príčinami. Jednou z najčastejších je preťaženie úponu svalov predlaktia pri vykonávaní určitých činností bežného života, napr. pri športe, dvíhaní bremien, pri uchopení nadhmatom, jemných činnostiach ruky, prstov i zápästia. Ochorenie môže spôsobiť aj porucha správneho pohybového stereotypu, ale vzniknúť môže aj po prechladnutí úponov, cievnej poruche prekrvenia, po úraze i toxickom poškodení." Podľa MUDr. Papšu v minulosti sa predpokladalo, že pri preťažení dochádza k degenerácii spoločného úponu vystieračov zápästia a "zápalovým" zmenám v tejto oblasti lakťa. Zápalom zmenené tkanivo mohlo zhrubnúť, opuchnúť, a tak spôsobiť syndróm tenisového lakťa. "Odkedy pracujeme s artroskopiou, aj na lakti sa zistilo, že určité vnútorné zmeny sa vyskytli nielen na úpone svalov, ale aj na chrupavke hlavičky rádia, kĺbovom puzdre i na ďalších väzoch. Dnes vlastne zisťujeme, že tenisový lakeť je klinická diagnóza, pod ktorú patria rozmanité patologické nálezy.
Liečba
Liečenie je nevyhnutné začať tak, že postihnuté svalové skupiny musia zostať v pokoji. Na stíšenie bolesti sa používa konzervatívna liečba. Podávajú sa analgetiká a nesteroidné protizápalové lieky vo forme masti. "Ak bolesť pretrváva, podávajú sa lieky v tabletkách a fyzikálna liečba, napr. magnetoterapia, ultrazvuk a i., podávajú sa kortikoidy injekčne. Pomáha aj röntgenoterapia, čiže ožarovanie protizápalovými dávkami rtg žiarenia. Počas konzervatívnej liečby by sa mal pacient vystríhať činností, ktoré provokujú bolesť. Ak bolesti neustúpia do troch mesiacov a pacient pociťuje bolestivé symptómy aj po konzervatívnej liečbe, navrhneme operačný zákrok. Používame množstvo operačných techník a metodík, ktoré zasahujú na viacerých úrovniach možnej príčiny tohto ochorenia. Najlepšie výsledky máme s artroskopiou, kde cez 2- malé 4-milimetrové vstupy zavedieme do lakťového kĺbu optiku, vyšetríme stav vnútrokĺbových štruktúr a chrupavky. Ak je tkanivo zmenené, vnútorný priestor kĺbu vyčistíme a ošetríme. Výsledky sú výborné. Navyše vyšetrenie a zákrok je možné robiť aj ambulantne. To znamená, že pacient nemusí byť ani hospitalizovaný."
Podľa MUDr. Papšu, ak sa ochorenie lieči hneď v začiatkoch, po konzervatívnej liečbe sa vylieči až 80 -- 90 percent pacientov. Iba 10 percent ochorení je potrebné riešiť operačným zákrokom. Ak sa však tenisový lakeť nelieči, ochorenie sa stane chronické, degenerácia šľachového úponu sa môže zvýrazniť, ba ani zákrok nemusí byť účinný. Bolesť môže pretrvávať aj po operácii alebo sa po čiastočnom ústupe môže vrátiť.
Tenisový lakeť: ochorenie prvýkrát opísal v roku 1873 Runge ako tzv. Schreibkrampf, čiže pisársky kŕč. Ochorenie sa najprv vnímalo v súvislosti s písaním, neskôr ako choroba zo zamestnania. V ďalších rokoch boli ťažkosti pripisované športovej činnosti, najmä tenisu, odkiaľ pochádza označenie "tenisový lakeť". Ochorenie však postihuje aj športovcov iných disciplín, napr. hádzanej, volejbalu, stolného tenisu, behu na lyžiach a i. Z činnosti bežného života najviac zaťažujú úpon na lakťovom výstupku skrutkovanie, žmýkanie, zdvíhanie bremien pri uchopení nadhmatom.
Ako sa prejavuje tenisový lakeť?
-- bolesť na vonkajšom výstupku lakťa šíriaca sa do predlaktia
-- znemožňuje hrať tenis a jemnú činnosť prstov a zápästia
-- prudká bolesť nedovolí dokonca ani odomknúť kľúčom zámok
-- bolesť vyvolá už aj dotyk postihnutého úponu
-- bolesť sa zvýrazňuje pri záťaži, môže byť aj v pokoji
-- Na šetrenie lakťa sa používajú ortézy -- návleky z rôznych materiálov, pri niektorých aj s akupunktúrnymi bodmi. Pri konzervatívnej liečbe môžu stav zmierniť
Test tretieho prsta: keď sa prst alebo zápästie zatlačia oproti odporu, vznikne bolesť v lakti -- je to prejav tenisového lakťa.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:47